FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska slovi kao nekonkurentna zemlja, za što smo si sami krivi jer su neadekvatni porezni sustav i prespori administrativni postupci i dalje glavne prepreke za bolje poslovanje i veće ulaganje, upozorio je predsjednik Republike Ivo Josipović na današnjem okruglom stolu u organizaciji Britansko-hrvatske gospodarske komore na temu kako privući investitore. Nova vlada, bez obzira tko će je sastaviti, mora smanjiti prevelika fiskalna i parafiskalna davanja i pojednostaviti administrativnu proceduru, rekao je Josipović. Država mora nastaviti borbu protiv korupcije, no pritom treba paziti da se to ne pretvori u "lov na vještice", odnosno jasno razlučiti kriminal od poslovnih odluka, kazao je Josipović dodavši kako se procjenjuje da Hrvatska zbog korupcije i organiziranog kriminala gubi 12 milijardi kuna godišnje. Britanska ulaganja u Hrvatsku dosad su iznosila 400 milijuna eura, što nije zadovoljavajuće, pogotovo jer predstavlja tek 1,6 posto od ukupnih inozemnih ulaganja u našu zemlju, rečeno je na skupu. Britanski veleposlanik David Blunt istaknuo je kako je glavna poteškoća na koju nailaze investitori u Hrvatskoj nedovoljna jasnoća i predvidljivost poreznog sustava.

ZAGREB - Hrvatski poljoprivredni sektor nema još nijednog akreditiranog lobista u Bruxellesu, a s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju stvorit će se uvjeti za aktivnije bavljenje europskom poljoprivrednom politikom, istaknuto je danas na okruglom stolu "Lobiranje za interese poljoprivrednog sektora Hrvatske u EU". Kako bi u što većoj mjeri iskoristila ogromne mogućnosti koje pruža EU, Hrvatska će morati znati artikulirati svoje interese kako bi se čuli među tisućama drugih interesa, kazao je glavni tajnik Hrvatskog društva lobista Natko Vlahović. Ravnatelj Uprave za poljoprivrednu politiku u Ministarstvu poljoprivrede Miroslav Božić istaknuo je da je Hrvatska u pregovorima s EU osigurala potpore za poljoprivredu u visini 610 eura po hektaru, naprama 339 eura po hektara koliki je prosjek u EU27, što Hrvatsku svrstava na visoko drugo mjesto po potporama, iza Malte.

ZAGREB - Popunjenost kapaciteta tekstilne i odjevne industrije ove je godine na zadovoljavajućoj razini, osobito u odjevnoj industriji, zaustavljen je pad zaposlenosti, a i produktivnost se poboljšava, izvijestili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) s danas održane sjednice Vijeća udruženja tekstilne i odjevne industrije HGK. Po broju zaposlenih to je još uvijek značajna industrija, a važna je i stoga što zapošljava i do 80 posto žena, naglasio je zamjenik predsjednika tog udruženja Damir Vitez. Na jesen ove godine u toj je industriji bilo 21.400 zaposlenih. Poslovna tajnica udruženja Mirjana Gambiroža-Jukić istaknula je kako kako je u odjevnoj industriji zabilježeno povećanje proizvodnje od 5,5 posto.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je zabilježen pad Crobexa ispod psihološki važne granice od 1.800 bodova, ispod koje je zadnji put bio 20. listopada, uz i nadalje skromni obujam trgovanja. Dionički indeks Crobex danas je pao za 1,22 posto, na 1.788,94 boda, dok je Crobex10 smanjen za 1,24 posto, na 988,34 boda. Redovni promet danas je iznosio 9,2 milijuna kuna, a samo je jedna dionica sa milijunskim prometom, ona HT-a koje je protrgovano za 3,3 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,41 posto, na 241,50 kuna. Za blagih 0,01 posto porasla je cijena dionici Dalekovoda, na 137,51 kunu, uz promet od 650 tisuća kuna. Dionici Ericssona Nikole Tesle cijena je pala za 1,94 posto, na 1.060 kuna uz promet od 416,7 tisuća kuna. Promet povlaštenom dionicom Adris grupe iznosio je 401,3 tisuće kuna, a cijena joj je pala za 2,31 posto, na 210,03 kune.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙