FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 26. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ĐAKOVO - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor potpisala je danas u Đakovu s predstavnicima bivših radnika Đakovštine ugovor na temelju kojeg će se radnicima Đakovštine u stečaju isplatiti njihova potraživanja u iznosu od 27,9 milijuna kuna. U bivšoj upravnoj zgradi Đakovštine Ugovor o prijenosu tražbina radnika Đakovštine d.d. u stječaju kao stječajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda prema stječajnom dužniku Đakovštini d.d. u stječaju potpisale su premijerka Kosor i glasnogovornica radničke koordinacije Sanja Katić. Time je vlada od radnika preuzela njihov vjerovnički odnos u stječaju Đakovštine i obvezala im se isplatiti njihova potraživanja do najvišeg iznosa 27,9 milijuna kuna. Vlada je preuzela potraživanja radnika, ali ne preuzima potraživanja članova uprave propale đakovačke tvrtke koja iznose 1,2 milijuna kuna. "Traženje rješenja za radnike Đakovštine bio je jedan od najkompliciranijih slučajeva s kojima se susrela ova vlada, no rješenje smo ipak na kraju pronašli. Zadovoljni smo što je ono pronađeno upravo za radnike koji su tuđom krivnjom ostali bez svojih radnih mjesta", izjavila je Kosor. Prema riječima stječajnog upravitelja Đakovštine Perice Mitrovića, novac će na račune radnika sjedati već sutra.

ZAGREB - GfK indeks povjerenja potrošača u Hrvatskoj u rujnu je zabilježio lagani rast koji nije promijenio kratkoročni trend, a to je stagnacija, objavila je danas agencija za istraživanje tržišta GfK Hrvatska. Indeks povjerenja potrošača za rujan iznosi 42,40 bodova, dok je u lipnju iznosio 41,78, a u travnju 42,16 bodova. "Stagnacija indeksa povjerenja potrošača odražava činjenicu da je Hrvatska i dalje u recesiji", ističu iz GfK Hrvatske. Zabrinjava, međutim, nastavljeni pad sklonosti potrošnji čija se vrijednost sada nalazi ispod vrijednosti iz studenog 2010., mjeseca u kojem je prvi put od srpnja 2008. godine zabilježen rast te komponente. To sugerira da slabi potrošačka dimenzija makroekonomskog oporavka koji bi, ukoliko se ovaj trend nastavi, mogao uslijediti kasnije nego što se trenutno predviđa, navode iz GfK.

ZAGREB - Informacijski i komunikacijski sektor (ICT) zauzima istaknuto mjesto u programima političkih stranaka, sudeći prema najavama njihovih predstavnika s današnjeg okruglog stola o ulozi ICT-a u razvoju hrvatskog gospodarstva održanog u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca. Predsjednik HUP-ove udruge informacijske i komunikacijske djelatnosti Hrvoje Sagrak kaže kako su trendovi u informatizaciji Hrvatske negativni i podsjeća na skromno 54. mjesto među 138 zemalja u području IT-a u analizi Svjetskog gospodarskog foruma o konkurentnosti nacionalnih gospodarstava. Korelacija između rasta BDP-a i i ulaganja u ICT je pozitivna i to može biti putokaz Hrvatskoj, kaže Sagrak. Prema podacima iznesenim na skupu, u sektoru ICT-a u Hrvatskoj radi 28 tisuća ljudi, od kojih 13 tisuća u komunikacijama i 15 tisuća u računalnom biznisu. Ukupno, to je duplo više nego u brodogradnji kojoj se, kako se čulo, posvećuje znatno veća pažnja, ali i i dvaput manje od prosjeka zemljama EU-a prema udjelu u ukupnom stanovništvu.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) traži od političkih stranaka da joj kroz desetak dana jasno odgovore jesu li spremni izmijeniti rigidni zakonski okvir za raspisivanje referenduma, te će pozvati građane da ne glasuju za stranke koji odbiju ili ignoriraju taj zahtjev. Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević podsjetio je na sporazum sindikalnih središnjica s Vladom iz studenog prošle godine, kojim je dogovoreno da će se zajedno s referendumom o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji raspisati referendum o olakšavanju uvjeta za raspisivanje referenduma - po novim pravilima referendum bi se morao raspisati ako to zatraži 200.000 registriranih birača (dosad 10 posto registriranih birača) a vrijeme za prikupljanje potpisa bilo bi 30 dana (dosad 15 dana). Nedostatke modela predstavničke demokracije treba korigirati instrumentima neposredne demokracije poput referenduma koji će omogućiti građanima izravno izjašnjavaje o pitanjima od njihova neposrednog interesa, kaže Matijašević.

ZAGREB - U vrlo slabašnoj trgovini na Zagrebačkoj burzi indeksi su danas blago ojačali, dok investitori nove smjernice čekaju iz eurozone i od sutrašnje objave financijskih izvješća domaćih kompanija. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,07 posto, na 1.810 bodova, a Crobex10 0,16 posto, na 998 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je svega 3,08 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna manje nego jučer u ovo doba. Najveći promet ostvaren je do podneva dionicom HT-a, u visini od 890.500 kuna. Cijena joj je oslabila 0,34 posto na 246,5 kuna. Slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, sa 781.000 kuna prometa i skokom cijene za 2,57 posto. Po dobitku se izdvaja i dionica Petrokemije, s rastom cijene za 2,79 posto. Među likvidnijim izdanjima najveće gubitke bilježi dionica Diokija, čija je cijena potonula 12 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu oslabila prema euru za 0,06 posto, a prema švicarskom franku za 0,44 posto. Srednji tečaj eura, na tečajnici koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,486543 kune, a franka 6,138523 kune. Na vrijednosti je prema kuni dobio danas i američki dolar, za 0,01 posto, dok je britanska funta oslabila za 0,03 posto. Srednji tečaj dolara na tečajnici HNB-a iznosi 5,372089 kuna, a funte 8,591397 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙