FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 26. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

DONJI MIHOLJAC - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor danas je u Donjem Miholjcu nazočila završetku radova na izgradnji prve faze južne obilaznice grada Donjeg Miholjca, u što su Hrvatske ceste uložile 15,5 milijuna kuna. Ukupna duljina donjomiholjačke obilaznice iznosi 6,2 kilometra, a prva faza obuhvatila je izgradnju u duljini od 2,5 kilometra. Premijerka Kosor je ocijenila kako je obilaznica važna za gospodarstvo i prometnu povezanost Donjeg Miholjca, ali i cestovnu infrastrukturu u Hrvatskoj jer bez ulaganja u infrastrukturu nema ni razvoja gospodarstva. Ove je godine u izgradnju cesta i autocesta, unatoč borbi s krizom i recesijom, uloženo više od 4 milijarde kune, navela je. Direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić izvijestio je kako je ova tvrtka u protekle četiri godine u državne ceste na području Osječko-baranjske županije uložila 508 milijuna kuna. Najavio je skori početak radova na 2. fazi donjomiholjačke obilaznice, kao i skoro otvorenje za promet obilaznica kod Našica i Iloka te završetak prve faze vinkovačke obilaznice s mostom preko rijeke Bosut.

ZAGREB - Deveti međunarodni sajam proizvoda i usluga ruralnih područja Eko Etno Hrvatska Europa Tour otvoren je danas u novom zagrebačkom poslovno-trgovačkom centru Green Gold na Radničkoj cesti. Do 30. listopada 400 izlagača iz šest županija i Zagreba te pet europskih zemalja na izložbenoj površni od na 5.000 metara četvornih predstavlja stare obrte, zanate, folklor, autohtonu gastronomsku ponudu, ekološke i druge proizvode ruralnih područja. Na sajmu će se održati i niz stručnih skupova, među kojima i konferencija srednjoeuropske inicijative "Marketing i brendiranje proizvoda i usluga ruralnih područja", a novost je projekt Eko Etno Modna platforma koja će nizom modnih revija predstaviti etno dizajnere iz Hrvatske i regije. Današnjim otvaranjem Eko Etna ujedno je otvoren i trgovački dio Green Gold Centra, investitora BP Grupe. Osim 40-ak različitih trgovina i sedam restorana, centar nudi i brojne druge sadržaje te podzemnu garažu na četiri etaže.

ZAGREB - Hrvatska je u najnovijem izvješću Svjetske banke Doing Business po jednostavnosti plaćanja za domaća poduzeća srednje veličine zauzela 32. mjesto između 183 zemlje, a iako je i dalje visoko pozicionirana njen je položaj pogoršan jer je u izvješću godinu prije zauzimala 30. mjesto, ističe Mihaela Bronić u najnovijem aktualnom osvrtu Instituta za javne financije. "Kako ne bismo i dalje nazadovali nužne su reforme poreznog sustava, posebno vezano uz pojednostavljenje propisa o doprinosima za socijalno osiguranje te smanjenje rashoda za mirovinski i zdravstveni sustav", zaključuje se u osvrtu Instituta o jednostavnosti plaćanja poreza u Hrvatskoj 2010/11.

ZAGREB - Uprava Mediteranske plovidbe izvijestila je Zagrebačku burzu da je na licitaciji održanoj pred sudom u Rotterdamu prodan njihov posljednji brod duge plovidbe te da će u narednih nekoliko dana predati zahtjev za pokretanje stečaja. Uprava ocjenjuje da je riječ o posljednjem u nizu događaja koji joj ne daje nikakvog drugog prostora osim da pred nadležnim trgovačkim sudom preda zahtjev za pokretanje stečaja te najavljuje da će taj korak uslijediti u idućih nekoliko dana. Svi planovi koji su bili usmjereni ka postizanju dogovora sa najvećim vjerovnicima te za "model C" i dokapitalizaciju od strane države prodajom broda su propali, kaže Uprava Mediteranske plovidbe. Brod je prodan za 500 tisuća eura, plus troškovi postupka u iznosu od 56 tisuća eura.

ZAGREB - Uljanik grupa u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila ukupne prihode u iznosu od 1,31 milijardu kuna, što je smanjenje za 37,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su ukupni rashodi pali za 37,8 posto, na 1,29 milijardi kuna, podaci su iz konsolidiranog izvješća pulske brodograđevne grupacije. Dobit Uljanika u prvih devet mjeseci iznosi 16,87 milijuna kuna, što je 58,3 posto više nego u istom razdoblju lani. Poslovni su prihodi Uljanik grupe iznosili 1,24 milijarde kuna, što je smanjenje za 36,4 posto u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine. Istodobno su poslovni rashodi smanjeni za 37,4 posto, na 1,18 milijardi kuna. Tako je dobit iz poslovanja Uljanik grupe u razdoblju siječanj-rujan iznosila 58,41 milijun kuna i osam posto je niža nego u devet mjeseci lani. Po podacima iz izvješća, Uljanik grupa je krajem rujna imala 2659 zaposlenih.

ZAGREB - Građevinska tvrtka Viadukt u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila gubitak od 32,7 milijuna kuna, što je smanjenje u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 30,8 posto, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Viadukt je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario ukupan prihod u iznosu od 559,1 milijun kuna, što je porast od 24,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Ostvareni poslovni prihodi iznose 549,8 milijuna kuna, od čega je na inozemnom tržištu ostvareno 116,3 milijuna kuna. Istodobno su ukupni rashodi Viadukta u tom razdoblju porasli 19,4 posto, na 591,9 milijuna kuna.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi dionički indeksi rastu drugi dan zaredom, Crobex je danas porastao za 1,64 posto, na 1.838,85 bodova, a Crobex10 za 1,31 posto, na 1.010,03 boda. Redovni promet danas je iznosio 12,4 milijuna kuna, a promete veće od milijun kuna imale su tri dionice. Pritom je najveći promet ostvarila dionica Ericssona Nikole Tesle, od 2,6 milijuna kuna, uz rast cijene za 1,77 posto, na 1.090 kuna. Dionica HT-a imala je 1,6 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala za 0,24 posto, na 246,50 kuna. Za 1,04 milijuna kuna protrgovano je dionica Belja, čija je cijena smanjena za 1,12 posto, na 97,05 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙