FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES/BERLIN - Čelnici eurozone namjeravaju pozvati Europsku središnju banku (ECB) da nastavi kupovati obveznice kako bi poduprla tržišta talijanskog i španjolskog duga, pokazuje nacrt zaključaka summita Europske unije. Po nacrtu dokumenta koji je Reuters dobio na uvid, čelnici će u zaključcima u potpunosti podržati mjere kojima ECB jamči stabilnost cijena u eurozoni, uključujući nestandardne mjere poduzete u sadašnjem izvanrednom okruženju na financijskom tržištu. 'Nestandardne mjere' odnose na ECB-ove kupovine obveznica zaduženih članica eurozone na sekundardnom tržištu. ECB ih je ponovo počeo kupovati u kolovozu kako bi pomogao sniziti troškove zaduživanja za Italiju i Španjolsku. Njemačka kancelarka Angela Merkel brzo je reagirala u Berlinu, kazavši novinarima da ne želi deklaraciju političara koji će ECB-u govoriti što treba činiti. ECB kupuje španjolske i talijanske obveznice već dulje od dva mjeseca i dosada je ukupno kupio oko 170 milijardi eura duga zaduženih članica eurozone. Ta je praksa izazvala duboke podjele u bančinoj upravi i njemačkoj javnosti oko pitanja treba li banka napraviti otklon od temeljne zadaće suzbijanja inflacije.

STRASBOURG - Sve države članice EU-a trebale bi do kraja ove godine dopustiti pristup Bugarima i Rumunjima na svoja tržišta rada, kaže se u rezoluciji Europskog parlamenta. Rezolucija ističe da nije bilo nikakvih negativnih posljedica u državama članicama koje su dopustile ulazak radnicima iz novih država članica. Europski zastupnici pozvali su države članice da ponovno razmotre svoje propise o prijelaznim razdobljima i ukinu ograničenja za Bugare i Rumunje do kraja 2011., prije isteka konačnog roka s krajem 2013., priopćio je Europski parlament. Po ugovorima o pristupanju Bugarske i Rumunjske, zemlje EU-a imaju pravo ograničavati pristup svojim tržištima rada najkasnije sedam godina nakon njihova pristupa Uniji, što znači da će se sva ograničenja ukinuti 1. siječnja 2014.

PARIZ - Broj stanovnika Zemlje službeno će u ponedjeljak, 31. listopada 2011. proglasom UN-a dosegnuti sedam milijarda, a stručnjaci predviđaju da će se snažan demografski rast nastaviti i zaoštravati ionako goleme izazove u svijetu, od proizvodnje hrane za sve, "starenja" stanovništva u nekim zemljama do opasne rodne neravnoteže u drugima. Zemlji je velik teret već i sedam milijarda ljudi, a pritisak će postati neizdrživ kada na njoj bude devet milijarda ljudi 2050., kažu analitičari i upozoravaju da samo revolucija u korištenju energije, vode i zemlje može spriječiti katastrofu. Zagovaratelji održiva rasta ocjenjuju da bi se stanovništvo trebalo stabilizirati na osam milijarda, a siromašnim zemljama trebalo bi omogućiti da iziđu iz siromaštva, smanje pritisak na prirodne izvore i ljude učine manje ranjivima na klimatske promjene.

LONDON - Cijene nafte približile su se u utorak na londonskom tržištu razini od 112 dolara slijedeći trend na tržištima dionica koja su poduprla ohrabrujuća poslovna izvješća poduzeća, dok su im u Sjedinjenim Državama potporu pružale naznake smanjene ponude i zaliha. Cijena barela sirove nafte u Londonu porasla je 48 centi, na 111,93 dolara. Na američkom tržištu cijena je bila u plusu 2,18 dolara, te se barel prodavao po 93,43 dolara, dosegnuvši nakratko i najvišu razinu od početka kolovoza od 93,7 dolara. Dan ranije cijena je poskočila više od četiri posto. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu je izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 109,11 dolara, što znači da je bila 80 centa viša nego krajem prošloga tjedna.

LONDON - Euro se u utorak na međunarodnim tržištima stabilizirao nadomak najviše razine u šest tjedana prema dolaru, poduprt očekivanjima da će europski čelnici na summitu u srijedu predstaviti uvjerljiv plan za suzbijanje dužničke krize u eurozoni. Eurom se tako trgovalo po 1,3921 dolara, nadomak najviše razine u šest tjedana koju je dosegnuo u ponedjeljak. Analitičari smatraju da bi ulagači trebali pozitivan ishod summita u srijedu osjećati četiri dana da bi euro probio razinu od 1,4 dolara. Euro je ipak trenutno podložan prodajama u slučaju razočaranja. Jen se pak zadržao nešto ispod rekordno visoke razine prema dolaru, što čini ulagače nervoznima zbog moguće intervencije japanskih vlasti kako bi se obuzdao uzlet japanske valute. Japanski ministar financija Jun Azumi ponovno je upozorio na prekomjerno povećanje tečaja jena, ističući spremnost za poduzimanje oštrih koraka ako uzlet bude prekomjeran. Dolar je u takvim okolnostima ostao nepromijenjen na 76,14 jena.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙