FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 28. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LJUBLJANA - Uprava slovenskog Mercatora spremna je aktivno sudjelovati u postupku kojim konzorcij slovenskih banaka i Pivovarna Laško (PL) prodaje 50,03 posto dionica tog najvećeg slovenskog trgovačkog lanca uz dva uvjeta kojima bi se otklonili mogući rizici, objavila je Mercatorova uprava na Ljubljanskoj burzi. Ta je objava uslijedila nakon što je Nova Ljubljanska banka (NLB), u ime konzorcija koji posjeduje 50,03 posto dionica Mercatora, obavijestila njegovu upravu da u dodatnim trotjednim pregovorima s Agrokorom želi doći do dogovora o prodaji dionica koji bi bio u interesu svih dioničara. Da bi do zaključivanja pregovora i sporazuma o prodaji dionica u konačnici došlo, upravu Mercatora pozivaju da potencijalnom strateškom investitoru - međunarodnom konzorciju kojeg čine Agrokor, Europska banka za obnovu i razvoj, Međunarodna financijska korporacija i One Equity Partners - omogući dubinski pregled Mercatorova poslovanja, razgovor s poslovodstvom, te da Mercatorova uprava aktivno sudjeluje u dodatnim pregovorima.

BERLIN - Njemački ustavni sud u petak je suspendirao pravo parlamentarnog odbora Bundestaga da odobrava hitne mjere vezane za Europski fond za financijsku stabilnost EFSF, što bi moglo otegnuti donošenje takvih odluka u najvećem europskom gospodarstvu a time i ključne poteze u borbi protiv dužničke krize u eurozoni. Glasnogovornica Ustavnog suda rekla je da će istražiti da li bi se planiranim radom iza zatvorenih vrata malog, deveteročlanog odbora za hitne mjere u vezi s EFSF-om kršila prava zastupnika. Ustavni sud objavio je u petak u priopćenju da je privremeno suspendirao rad posebnog odbora na temelju pritužbe dvojice zastupnika. Čelnik parlamentarne frakcije konzervativnog bloka Petar Altmaier upozorio je da suspenzija odbora znači da cijeli donji dom parlamenta mora odlučivati o hitnim pitanjima koja se odnose na EFSF. Dodao je ipak da odluka suda neće vezati ruke ni Bundestagu ni EFSF-u. "Njemački parlament vodit će računa o tome da se do konačne presude osiguraju uvjeti za rad Njemačke i EFSF-a", rekao je.

PERTH - Britanski premijer David Cameron kazao je u petak na summitu Commonwealtha u Australiji da će surađivati s drugim zemljama članicama EU-a koje nisu članice eurozone kako bi se osiguralo da njihovi interesi ne budu ugroženi naporima da se riješi dužnička kriza u Uniji. Cameron je podsjetio da Europska komisija ima dužnost sačuvati Uniju, te tako reagirao na zabrinutost zbog odluka država članica eurozone. Britanski premijer je kazao da je jedna od najvećih opasnosti ta da London izgubi svoj status europskog financijskog središta, te je glavni grad Britanije opisao "metom stalnih napada direktivama iz Bruxellesa". "Postoji puno stvari koje zemlje članice eurozone čine zajedno. Imaju odvojene sastanke, uspostavljaju mehanizme", kazao je Cameron koji je sudjelovao na izvanrednom summitu EU-a održanom ove srijede u Bruxellesu. Europski čelnici postigli su dogovor o otpisivanju velikog dijela duga Grčke, dokapitalizaciji europskih banaka te daljnjoj financijskoj potpori Europskom fondu za financijsku stabilnost.

STOCKHOLM - Kineska poduzeća Pang Da Automobile Trade i Zhejiang Youngman Lotus Automobile pristala su kupiti posrnulog švedskog proizvođača automobila Saab za 100 milijuna eura, te će pokrenuti novi plan spašavanja za švedsku grupu. Podsjetivši da su se izjalovile druge ponude i obećanja o financiranju Saaba, vlasnik Swedish Automobile priopćio je da će nova ponuda biti na snazi 15. studenog, te da se na konačnim uvjetima i dalje radi, uključujući i dugoročno financiranje. Kompanija stara 60 godina mjesecima nije proizvodila, padajući iz jedne novčane krize u drugu. Nalazi se pod sudskom zaštitom od vjerovnika, koja je prije objave kineskih poduzeća zamalo ukinuta. Švedska automobilska tvrtka najavila je memorandum o razumijevanju u sklopu kojeg će dva kineska poduzeća za Saab platiti 100 milijuna eura.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi našli su se pod pritiskom. Londonski Ftse indeks bio je minusu 0,25 posto, na 5.699 bodova, frankfurtski DAX 0,03 posto, na 6.335 bodova, a pariški indeks CAC 0,51 posto, na 3.351 bodu. Stratezi su, međutim, optimistični, ističući da je dogovor čelnika eurozone u pokušaju suzbijanja dvogodišnje krize koja potresa 17-člani blok ulio povjerenje ulagačima. Talijanski glavni burzovni indeks bio je u minusu 1,8 posto nakon što je današnja aukcija talijanskih državnih obveznica privukla slabiju potražnju od prijašnjih aukcija, pri čemu su 10-godišnje obveznice prodane uz prinos od 6,06 posto, najveći nakon priključenja eurozoni. Pod pritiskom su se našle i određene financijske dionice, uključujući britanski Barclays i francusku Axu, čije su dionice oslabjele za dva odnosno 3,8 posto. Veće gubitke indeksa priječili su dobitnici poput francuskog Renaulta, čija je dionica poskočila 3,9 posto nakon što je izvijestio o solidnoj prodaji u trećem tromjesečju. Pridružio mu se i švedski Electrolux, s rastom cijene dionica od 4,1 posto, nakon objava rezultata poslovanja iznad očekivanja.

LONDON - Euro se u petak na međunarodnim tržištima spustio s najviše razine u sedam tjedana prema dolaru, dosegnute dan ranije zbog postignutog dogovora čelnika eurozone, nakon što je aukcija talijanskih državnih obveznica pokazala da ulagače tek treba uvjeriti da su problemi u regiji na putu rješavanja. Euro je tijekom dana prema dolaru oslabio 0,2 posto i njime se trgovalo po 1,4157 dolara. Trgovci kažu da je likvidnost slaba i da se mnogi tržišni sudionici drže suzdržano budući da su bili zatečeni uzletom eura nakon što je u Bruxellesu postignut dugo očekivani sporazum. Pritisak na euro stvorila je današnja aukcija 10-godišnjih talijanskih državnih obveznica na kojoj je zabilježen novi najveći prinos od priključenja Italije eurozoni. Dolar se danas stabilizirao nakon većih gubitaka dan ranije. U odnosu na jen bio je u minusu 0,2 posto, kliznuvši na 75,77 jena.

(Hina) xmkuz yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙