FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 3. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Gospodarski pokazatelji za prvih šest mjeseci ove godine govore da su se stvari promijenile, poručila je danas premijerka Jadranka Kosor na početku sjednice vlade. "To jesu dobri pokazatelji, govore da su se stvari promijenile, da se mjenjaju, što god tko o tome na političkoj sceni mislio, a pogotovo rekao", kazala je premijerka, iznoseći gospodarske pokazatelje za prvih šest mjeseci 2011. Izvijestila je tako da je industrijska proizvodnja na godišnjoj razini porasla za 1,8 posto, s tim da je proizvodnost rada u industriji porasla za 3,1 posto u odnosu na prvu polovicu prošle godine. Smanjio se, dodala je, broj nezaposlenih, i to za 11.208 osoba ili za 3,8 posto u odnosu na svibanj, a nešto je, istaknula je, porasla i neto plaća. Premijerka je ponovila i da pokazatelji dosadašnje turističke sezone (11 posto više dolazaka i 13 posto više noćenja) svjedoče o tome da se može govoriti o najboljoj sezoni do sada. Kazala je i da su za 8,1 posto veći prihodi u poduzetništvu u odnosu na prvu polovicu prošle godine.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici donijela Uredbu o izmjeni Zakona o tržištu plina te Odluku o najvišoj razini cijene plina za povlaštene kupce kojom se najviša razina cijene s primjenom do 31. prosinca ove godine, određuje u iznosu od 2,13 kuna za prostorni metar, u što nisu uključeni troškovi skladištenja. Prema Uredbi o izmjeni Zakona o tržištu plina, Vlada može na određeno vrijeme propisati najvišu razinu cijene plina za povlaštene kupce radi zaštite gospodarskih interesa Republike Hrvatske i osiguranja međunarodne konkurentnosti, uzimajući u obzir cijenu plina na međunarodnom tržištu za istu ili slične kategorije povlaštenih kupaca. Odlukom o najvišoj razini cijene plina za povlaštene kupce, Vlada je propisala najvišu razinu cijene plina od 2,13 kuna za prostorni metar. Ona se odnosi na povlaštene kupce koji obavljaju proizvodnu djelatnost s godišnjom potrošnjom plina manjom od 100 milijuna prostornih metara, a posebno za kupce koji kupuju plin radi proizvodnje toplinske energije za tarifnog kupca prema odredbama Zakona o proizvodnji, distribuciji i opskrbi toplinskom energijom, izuzev kućanstava. Obrazlažući motive i razloge donošenja Uredbe o izmjeni Zakona o tržištu plina i Odluke o najvišoj razini cijene plina za povlaštene kupce, predsjednica Vlade Jadranka Kosor podsjetila je da je od 1. srpnja cijena plina povećana za 14 posto što, kako je rekla, nije bilo osobito potrebno niti osobito korektno.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je svim braniteljima i građanima Republike Hrvatske čestitku u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 16. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja". "Proslavljajući ove godine Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, s ponosom obilježavamo 16. obljetnicu vojno-redarstvene operacije 'Oluja'. Prisjećamo se s poštovanjem svih onih koji su sudjelovali u toj operaciji i pridonijeli njezinu uspjehu, a posebnu zahvalnost dugujemo onima koji su svoje živote položili za slobodu Hrvatske", navodi se u čestitki. Iskazujući zahvalnost hrvatskim braniteljima, predsjednik Ivo Josipović čestitao je svim građanima Republike Hrvatske uz čvrsto uvjerenje da će "Oluja" zauvijek ostati velikim slovima upisana u hrvatskoj povijesti kao trajan znak naše borbe za slobodnu i samostalnu državu.

ZAGREB - U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić je uputio čestitku građanima Hrvatske istaknuvši kako akcija "Oluja" ostaje trajno nadahnuće i obvezujuća baština, naročito u suočavanju s novim izazovima. "5. kolovoza 1995. godine, točno u podne, na kninskoj se tvrđavi zavijorila dvadesetmetarska hrvatska trobojnica, barjak slobode, demokracije i mira. Legalna i vrhunski profesionalno izvedena vojna operacija "Oluja" hrvatskim je građanima donijela pobjedu nad zločinačkom politikom nasilja i okupacije i toliko željeni mir. Kao blistava kruna svih vojno-redarstvenih operacija tijekom Domovinskog rata za slobodnu Hrvatsku, "Oluja" ostaje naše trajno nadahnuće i obvezujuća baština, naročito u suočavanju s novim izazovima", navodi se u Bebićevoj čestitki. Čestitku građanima, a posebice braniteljima uputio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvavši Zagrepčane da 5. kolovoza istaknu hrvatske zastave na pročelja svojih zgrada.

VUKOVAR - Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara organizirala je javni prosvjed ispred Tvornice umjetnih gnojiva "Adriatica Dunav" u Vukovaru zbog "neprihvatljive politike te tvrtke koja uglavnom zapošljava osobe koje nemaju prebivalište u Vukovaru". Po riječima tajnika te koordinacije Zdravka Komšića, prosvjedom žele upozoriti na "pogrešnu politiku zapošljavanja" u gradu Vukovaru koja, po njegovu mišljenju, "vodi tome da mladi u potrazi za poslom zauvijek odlaze iz Vukovara". Također je ocijenio kako je Vukovar kao sjedište županije potpuno marginaliziran u korist susjednih Vinkovaca. Direktorica "Adriatice Dunava" Višnja Sedlar rekla je kako ta tvrtka želi smanjiti nezaposlenost u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji i surađuje s mnogim tvrtkama s vukovarskog područja pa tako posredno zapošljava još više radnika, među kojima i Vukovarce.

ZAGREB - Za Srpski demokratski forum (SDF) cilj zahtjeva za ocjenu ustavnosti Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Izbornog zakona nije bilo ograničavanje prava drugih manjina, nego osiguravanje prava na političku ravnopravnost srpske nacionalne zajednice, rekao je danas predsjednik Upravnog odbora SDF-a Veljko Džakula. Odlukom Ustavnog suda to je, kako je rekao na konferenciji za novinare, tek djelomično ostvareno jer je taj sud zapravo uspostavio stanje koje je prethodilo promjenama Ustavnog zakona i Izbornog zakona. Po dosadašnjem načinu podjele mandata koji pripadaju srpskoj nacionalnoj zajednici, koji nije reguliran Izbornim zakonom nego obveznim uputama Državnog izbornog povjerenstva, jedino se za izbor triju srpskih manjinskih zastupnika primjenjuje većinsko izborno načelo pa pripadnici srpske zajednice, za razliku od ostalih građana, imaju tri glasa, a ne jedan glas, naglasio je Džakula. Na prvi pogled čini se, kako je rekao, da pripadnici srpske zajednice imaju veća prava od ostalih. Međutim, po njegovu mišljenju, takvim se rješenjem ograničava politički pluralizam i - unatoč tome što je u Hrvatskoj razmjerni izborni sustav - za manjinske se izbore nameće većinsko načelo.

PULA - IDS i Stranka umirovljenika (SU) potpisali su danas u Puli Sporazum o političkoj suradnji na razini Grada Pule kojim se, kako se navodi u dokumentu, "želi podijeliti odgovornost u radu pulskog Gradskog vijeća te učvrstiti povjerenje građana u učinkovitost, ali i vjerodostojnost gradske samouprave i uprave". Predsjednik pulskog IDS-a Valter Boljunčić koji je u ime ove stranke potpisao ugovor, kazao je kako je kvalitetna i produktivna suradnja IDS-a i SU-a u kratkom vremenskom periodu rezultirala formalizacijom suradnje u vidu potpisivanja Sporazuma kojim će se pridonijeti uspostavljanju još bolje suradnje između dvije Stranke i jačanju povjerenja građana u učinkovitost i vjerodostojnost gradske samouprave i uprave.

DUBROVNIK - "Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995." naziv je obnovljene i obogaćene izložbe koja je danas otvorena Dubrovčanima i njihovim gostima u tvrđavi Imperijal na Srđu. Tom prigodom predstavljeno je i novo izdanje kataloga izložbe na hrvatskom i engleskom jeziku. Jedna od autorica izložbe Varina Jurica Turk rekla je kako se sustavnim radom, prikupljanjem, obradom građe, kao i održavanjem izložbenog prostora u tvrđavi Imperijal nastojalo odgovoriti na veliki interes domaće i strane javnosti za teme iz Domovinskog rata te očuvati sjećanje na najvažniji dio suvremene hrvatske povijesti. Od 5. kolovoza 2008. godine kada je izložba prvi put otvorena do danas razgledalo ju je preko 80 tisuća domaćih i stranih posjetitelja, a autor izložbe nastavili su kontinuirani rad na nadopunjavanju i proširenju tematskih cjelina s novim dokumentima, građom brojnim fotografijama i orginalnim predmetima iz vremena Domovinskog rata.

DARDA - U jezeru Športsko rekreacijskog centra "Đola" u Dardi u Baranji jučer je pronađeno mrtvo tijelo 49-godišnjakinje s područja Baranje, izvijestila je danas PU Osječko-baranjska. Tijelo je prevezeno u Klinički bolnički centar Osijek na Odjel patologije gdje je obdukcijom utvrđeno da je smrt nastupila utapanjem, te da nema tragova nasilne smrti. U Osječko-baranjskoj županiji od proljeća do sada utopile su se četiri osobe.

OSIJEK - Županijsko državno odvjetništvo podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku istražni zahtjev protiv 42-godišnjeg hrvatskog državljanina, s područja Slatine, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe opojnih droga. DORH je izvijestio da je osumnjičenik protekli vikend na državnoj cesti D-2 u blizini Našica, protivno Zakonu o suzbijanju zlouporabe opojnih droga a radi daljnje preprodaje, u posebno preuređenom i skrivenom stražnjem dijelu svog osobnog automobila držao i prevozio više od 16 kilograma marihuane. Droga je bila zapakirana u 24 paketa od PVC folije različitih pojedinačnih težina. Prema riječima načelnika Sektora krim policije PU Osječko-baranjske Josipa Andrića, droga je stigla s područja BIH-a, a njezina cijena ovisno od načina prodaje, "na veliko" ili prodajom na ulici, kreće se od 320.000 kuna do preko milijuna kuna.

(Hina) xntod yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙