FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 7. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor počeo je danas zasjedanje raspravom o izmjenama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, kojima se, među ostalim, mijenjaju mjerila za njezino dobivanje, a kako bi se najsiromašnijim građanima osigurao pristup pravdi i pravosudnim institucijama. Preciznije se definira imovinski cenzus za dobivanje besplatne pravne pomoći, a proširene su i vrste pravne pomoći koje se pružaju, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Zoran Pičuljan, podsjetivši kako se zakonske izmjene donose nakon što je Ustavni sud početkom travnja ove godine ukinuo dio Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, među kojima su i mjerila za njezino dobivanje. Podnositelji zahtjeva ubuduće će moći dobiti besplatnu pravnu pomoć u slučaju da su im materijalne prilike takve da bi angažiranje stručne pravne pomoći moglo ugroziti uzdržavanje članova njihova kućanstva. Uvjet je i da je njihov zahtjev ostvariv te da se ne radi o objesnom parničenju. Zahtjevi se, među ostalim, mogu podnositi po pitanjima statusnih prava građana, utvrđivanje prava i obveza iz mirovinskog ili zdravstvenog osiguranja, na utvrđivanje prava i obveza iz sustava socijalne skrbi, te zaštite prava radnika pred poslodavcem. Pružatelji pravne pomoći prema odredbama ovoga zakona su odvjetnici, ovlaštene udruge, uredi državne uprave u županijama i Ured Grada Zagreba te visoka učilišta.

ZAGREB - Zbog radova na rekonstrukciji vrelovodne mreže, potrošači HEP-Toplinarstva u novozagrebačkim naseljima Središće, Zapruđe, Sopot, Utrine, Sloboština, Travno, Dugave, Jakuševec, Siget i Trnsko neće imati toplu vodu od 11. srpnja u 6 sati ujutro do 13. srpnja u jutarnjim satima, priopćio je danas HEP. Bez tople vode bit će približno 30.000 kućanstava. Ako će se svi radovi odvijati bez poteškoća, HEP-Toplinarstvo predviđa da bi naselja Zapruđe, Središće, Sopot, Siget i Trnsko toplu vodu mogla dobiti već 12. srpnja u jutarnjim satima. Iz HEP-Toplinarstva napominju da opskrbu potrošača u novozagrebačkim naseljima nije moguće organizirati alternativnim putem, ali će zato uložiti maksimalne napore kako bi ovaj prekid isporuke toplinske energije bio što kraći. HEP-Toplinarstvo moli potrošače koji neće imati tople vode za strpljenje i razumijevanje.

ZAGREB - Nastavljena je intenzivna potraga za nestalom Antonijom Bilić, a u sklopu potrage danas će se pretraživati područja uz cestu Drniš-Split počevši od mjesta Prugova do Kočinjeg brda, izvijestila je šibensko-kninska policija. Nadalje će se pretraživati tok rijeke Krke od Manojlovačkoga slapa do hidrocentrale Miljacka, a pretraživat će se i područje akumulacijskoga jezera Brljan. U današnjoj pretrazi sudjeluje oko 120 osoba i to većim dijelom policajci Interventne, Specijalne i Kriminalističke policije, kao i pripadnici Gorske službe spašavanja i vatrogasci. Policija i nadalje nastavlja s drugim aktivnostima kroz detaljno kriminalističko-analitičko istraživanje svih raspoloživih podataka i obavijesti.

ZAGREB - Upisi u prve razrede srednjih škola u školskoj godini 2011./2012. počeli su danas u Hrvatskoj, a prema Odluci o upisu učenika u I. razred srednje škole Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, upisati se može 53.762 učenika u 2.118 razrednih odjela.

Prijave za upis u ljetnom roku primale su se 4. i 5. srpnja, a rezultati, odnosno ljestvice poretka na oglasnoj ploči i na mrežnim stranicama škole objavljene su 6. srpnja. Prijave za upis u drugom upisnom krugu bit će u ponedjeljak, 11. srpnja, objava rezultata u utorak, 12. srpnja, a upisi u srijedu 13. srpnja. U jesenskom upisnom roku objava nepopunjenih upisnih mjesta, prema vrstama programa, i rokova bit će poznata najkasnije do 19. kolovoza. Prijave za upis bit će 22. kolovoza, objava ljestvice poretka 23. kolovoza, a upisi učenika 24. i 25. kolovoza. U gimnazijske programe upisat će se 12.492 učenika, odnosno njih oko 23 posto, u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije/zanimanja u trajanju od četiri godine 22.368 učenika (41,5 posto), u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije/zanimanja u trajanju od tri godine 5.994 učenika (oko 11 posto).

ZAGREB - Otvorenjem međunarodne izložbe posvećene Nikoli Tesli pod nazivom "Tesla u Zagrebu" večeras počinje trodnevna manifestacija Tesla & friends u povodu 155. rođendana velikog znanstvenika i inovatora, priopćio je organizator izložbe Udruga Nikola Tesla - Genij za budućnost. Na izložbi koja se otvara u prostoru Češkoga doma, i koja je uvod u proslavu znanstvenikova rođendana, bit će izložene umjetnine, uporabni predmeti te inovacije inspirirane Nikolom Teslom domaćih i inozemnih autora, a kroz biografiju, pregled patenata i brojne knjige posjetitelji će moći saznati sve o Teslinu životu i radu. Izložba koja je organizirana pod pokroviteljstvom Češkog veleposlanstva i u suradnji s Češkom besedom Zagreb i Hrvatsko-češkim društvom bit će otvorena do 10. srpnja.

ZAGREB - Velikim koprodukcijskim projektom, predstavom "Rat i mir" Lava N. Tolstoja, u dramatizaciji Darka Lukića i režiji Tomaža Pandura, koja će se premijerno izvesti 14. listopada u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), počinje premijerni repertoar nove sezone u tom kazalištu. Predstava "Rat i mir", klasično djelo koje propituje vječna pitanja o smislu ljubavi, o životu, smrti i vjeri, nastaje u okviru međunarodne suradnje zagrebačkog HNK i Pandur.Theatersa iz Maribora, europskog grada kulture 2012., a uz sudjelovanje gotovo cijeloga dramskog ansambla.

ZAGREB - Titulu "Žena godine" po izboru časopisa "Zaposlena" ponijela je ove godine liječnica Vida Demarin, ugledna znanstvenica i predstojnica Klinike za neurologiju KB Sestre Milosrdnice, profesorica Sveučilišta u Zagrebu i redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Akademkinja Demarin bavi se proučavanjem krvožilnih poremećaja mozga, moždane autoregulacije i moždane vazoreaktivnosti. Prva je primijenila doplersku dijagnostiku u Hrvatskoj, srednjoj i jugoistočnoj Europi, čime je unaprijedila neinvazivnu dijagnostiku cerebrovaskularnih poremećaja s ciljem prevencije moždanog udara.

(Hina) xntod yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙