FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: dmak
ZAGREB, 17. srpnja 2011. (Hina) - Pregled događaja iz Hrvatske do 4,30 sati:

ZAGREB - Požar na otoku Braču stavljen je pod kontrolu, kao i onaj koji je jučer izbio na četiri mjesta oko Perkovića i Mravnice, dok su i dalje aktivna požarišta kod Primorskog Dolca i Prgometa te na planini Svilaji, izvijestila je večeras Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Požar otvorenog prostora koji je u prijepodnevnim satima buknuo kod mjesta Primorski Dolac i Prgomet i dalje je aktivan, a gori na dvije lokacije. Na brdu Ljubeč gori oko 30 hektara hrastove šume, niskog raslinja i trave, a na brdu Šilo oko tri hektra borove i hrastove šume te makije. U gašenju su tijekom dana sudjelovala 34 vatrogasca s devet vozila, vlak Robel, jedan Canadair, dva AirTractora i dva helikoptera. Zračne snage su povučene, a zemaljske snage i dalje gase.

I dalje je aktivan požar otvorenog prostora koji je jučer u popodnevnim satima izbio na planini Svilaja. Zahvaćeno je oko 20 hektara trave i niskog raslinja na nepristupačnom terenu pa zemaljske snage ostaju na požarištu i dalje.

Stanje na požarištu na otoku Braču je mirno te nema otvorene vatre niti dima. Zemaljske snage raspoređene su na pristupačnim rubnim dijelovima požarišta, a posebno prema naseljima. Zračne snage su povučene, a na čuvanju i saniranju požarišta koje se nastavlja tijekom noći ostaje 300 vatrogasaca s oko 90 vozila.

Ugašen je i požar otvorenog prostora koji je jučer u popodnevnim satima izbio na četiri lokacije oko Perkovića i Mravnice. Izgorjelo je oko 6,5 hektara borove šume, trave i niskog raslinja

PULA - Prigodnom svečanošću te tradicionalnim vatrometom večeras je u pulskoj Areni otvoren ovogodišnji 58. Festival igranog filma na kojem će se u idućih sedam dana u glavnoj sekciji Nacionalnog programa prikazati deset, a u sekciji manjinskih koprodukcija devet filmova.

Predsjednik Republike Ivo Josipović je tom prigodom istaknuo kako osobno Festival u Puli pamti cijeli svoj život po tome što su ovdje svake godine bili veliki umjetnici. "Film je umjetnost svih umjetnosti, film je slavlje umjetnosti. Ovaj je Festival ponovno na putevima slave i siguran sam da će Pula, Istra i Hrvatska biti i dalje prepoznatljivi upravo po ovom filmskom festivalu", poručio je predsjednik Josipović.

Ministar kulture Jasen Mesić izrazio je zadovoljstvo što će publika u Areni imati priliku vidjeti deset domaćih filmova, devet manjinskih koprodukcija, ali i djela šest debitanata.

Jednom od najuglednijih svjetskih filmskih redatelja James Ivoryju, kojemu je posvećena ovogodišnja retrospektiva filmova, večeras je uručena Zlatna Arena za životni doprinos filmskoj umjetnosti.

Nakon svečanosti otvaranja uslijedila je projekcija prvog filma iz nacionalnog programa i to drama "Lea i Darija" redatelja Branka Ivande u kojoj su glavne uloge ostvarile Klara Naka, Tamy Zajec i Zrinka Cvitešić. Iz međunarodnog programa je potom prikazana ljubavna drama "Prošle noći" ("Last night") redateljice Massy Tadjedin u kojoj glume Keira Knightley, Sam Worthington i Eva Mendes.

OSIJEK - Mjuziklom "Footloose", redatelja i koreografa Igora Barberića, na Trgu Svetog Trojstva u povijesnoj osječkoj Tvrđi, večeras je završeno 11. Osječko ljeto kulture, koje je otvoreno 29. lipnja, a pratilo ga je ukupno više od 11 000 posjetitelja.

Tijekom ovogodišnjeg OLJK-a prikazano je 26 različitih kulturnih sadržaja, kazališnih predstava, glazbenih večeri, likovnih događanja, na devet pozornica u tri gradske cjeline, Donjem gradu, Tvrđi i Gornjem gradu, uglavnom sve na otvorenom prostoru.

upravo te nove gradske pozornice na otvorenom pokazale su svu ljepotu grada na Dravi i posebno oduševile posjetitelje".

Pomno birani sadržaji i premijere, poput predstave "Jedna žudnja, dva bodeža i tri demona u kosi iliti Macbeth najkrvaviji do sada" Marijane Fumić, u režiji Aide Bukvić i "Emil i detektivi" u režiji Nikole Zavišića, ali i drugi sadržaji "sudeći po broju posjetitelja mogli bi se prikazivati tijekom cijelog ljeta" rekla je glasnogovornice OLJK-a Tanja Greganović.

DUBROVNIK - - U sklopu VIP programa 62. Dubrovačkih ljetnih igara večeras je u atriju Kneževa Dvora nastupio ansambl milanske Scale "Gli Archi Scaligeri" zajedno sa klarinetisticom Marijom Pavlović jednom od najdarovitijih glazbenica hrvatske glazbene scene.

Komorni sastav "Gli Arci Scaligeri" sastavljen od glazbenika opernog i filharmonijskog orkestra milanske Scale koji je ovom prigodom ugostio klarinetisticu Mariju Pavlović koja je osvojila brojne prestižne međunarodne nagrade, među kojima i nagradu Zagrebačke filharmonije za najboljeg mladog glazbenika 1998. godine.

Izvedena su djela Donizettija, Pergolesija, Rossinija te Respighija.

(Hina) xdm ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙