FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 12. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor nastavio je jutros zasjedanje raspravom o prijedlogu zakona o procjeni učinaka propisa koji predviđa izmjenu postojećega i uspostavu novoga sustava procjene učinaka propisa. Zakonski prijedlog predstavio je državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković, koji je rekao da je postojeći sustav procjene učinaka propisa nedovoljno koherentan i necjelovit. Posljedica toga je, istaknuo je, nedovoljna kvaliteta propisa, njihova otežana provedba te učestale izmjene. Postupak procjene učinaka propisa temelji se na šest koraka - prethodna analiza stanja, sudjelovanje javnosti, pribavljanje mišljenja za područja gospodarstva, socijalne skrbi i zaštite okoliša, izrada propisa s prijedlogom iskaza, te upućivanje tih dokumenata vladinom Uredu za zakonodavstvo. Zakon bi stupio na snagu bi 1. siječnja 2012. Saborski klubovi podržali su jutros uspostavu novog sustava procjene učinka propisa naglašavajući kako je njime predviđena veća uključenost poslovne zajednice i civilnog sektora u proces donošenja propisa, a što će omogućiti kvalitetnije propise i njihovu bolju provedbu. Damir Kajin (IDS) smatra pak da se ne treba očekivati ništa jer, kako je rekao, taj zakon možda može funkcionirati u Danskoj, Velikoj Britaniji i Kanadi, ali ne i u Hrvatskoj jer se kod nas godišnje donosi oko 400 novih zakona, a u navedenim zemljama 40-ak. Prema pročišćenom dnevnom redu za ovotjedno zasjedanje, Vlada predlaže 22 zakona, oporba 20-ak, a tome treba dodati i 30-ak izvješća, upozorava Kajin, ocjenjujući kako to pokazuje da novi zakon neće funkcionirati, a i "bezobrazno će koštati".

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) Ivo Josipović primio je načelnika Glavnoga stožera OSRH general pukovnika Dragu Lovrića i novoimenovanoga zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general bojnika Dragutina Repinca i s njima razgovarao o stanju u Hrvatskoj kopnenoj vojsci kao i o budućim zadaćama koje stoje pred Hrvatskom kopnenom vojskom. Predsjednik Republike naglasio je da je važna zakonitosti u radu te razvoj standarda profesionalnog usavršavanja i napredovanja časnika prema postignućima, priopćeno je iz Ureda Predsjednika. Kako se navodi, predsjednik Josipović istaknuo je da su profesionalnost, depolitiziranost i najviši stručni standardi glavni kriteriji djelovanja Hrvatske vojske te da je borbena spremnost Hrvatske kopnene vojske na visokoj razini i jamči ispunjavanje svih obrambenih zadaća.

ZAGREB - Djeci čiji roditelji nisu do 1. srpnja dostavili dokumente za novi način plaćanja vrtića neće se ništa dogoditi i svi će biti upisani u vrtiće, odgovorio je tijekom aktualnog sata današnje sjednice zagrebačke Gradske skupštine gradonačelnik Milan Bandić na pitanje SDP-ove zastupnice Ivane Mlinar Horvat što će biti s roditeljima koji su odlučili poštivati odluku Gradske skupštine i nisu predali potrebne dokumente za novi način naplate vrtića. Gradonačelnik je izvijestio i da je zasad između 1300 i 1500 djece ostalo neupisano u zagrebačke dječje vrtiće, što bi se, kako je rekao, moglo riješiti njihovim upisom u vjerske i privatne vrtiće gdje još ima točno toliko slobodnih mjesta. Bandić smatra da bi se taj problem riješio izjednačavanjem subvencije za gradske, privatne i dječje vrtiće, što će on predložiti za prvo čitanje proračuna.

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, koje vodi ministar Branko Bačić, u današnjem je priopćenju ustvrdilo da je poduzelo sve zakonom propisane korake i sankcioniralo svaki utvrđeni propust u poslovanju pogona varaždinske tvrtke T7 Vis d.o.o., koja se u Dugoj Resi bavi spaljivanjem otpada, te je kao neistinite i zlonamjerne odbacilo optužbe koje se pojavljuju u nekim medijima o ministrovu pogodovanju toj tvrtki. U Ministarstvu podsjećaju da je inspekcija zaštite okoliša provodila kontrolne nadzore nad spalionicom, protiv te je tvrtke podnijela ukupno četiri optužna prijedloga i kaznenu prijavu zbog povrede propisa o zaštiti okoliša, kao i pet rješenja kojima se nalaže tvrtki usklađenje s propisima o zaštiti zraka i otpadu. Također je 1. srpnja naredila privremenu zabranu djelatnosti gospodarenja otpadom u pogonu i tada je zapečaćen ventil u crpnoj stanici kojim se onemogućava uporaba otpadnih ulja za spaljivanje. Inspekcija je utvrdila da taj pečat naknadno nije uklonjen te kotlovnica pogona i dalje nije u funkciji.

ZAGREB - Olujno nevrijeme, praćeno kišom, tučom i jakim vjetrom zahvatilo je područje Kraljevca na Sutli, kao i okolna naselja Movrač, Draša i Kačkovec u Krapinsko-zagorskoj županiji, izvijestila je danas Državna uprava za zaštitu i spašavenje. Županijski centar 112 Krapina zaprimio je jučer nešto prije 19 satii više dojava o tuči veličine oraha, rušenju drveća i električnih stupova na prometnice. U mjestu Kačkovec tuča, grane i nanosi šljunka zakrčili su prometnice.

RIJEKA - U prometnoj nesreći - sudaru triju automobila - koja se dogodila jutros na Krku na udaljenosti od 200 metara od Krčkoga mosta jedna osoba zadobila je ozljede opasne po život, a ozlijeđene su još tri osobe, doznaje se u primorsko-goranskoj Policijskoj upravi. Sudarila su se tri automobila riječkih registarskih oznaka, od kojih su se dva kretala od Krka prema Rijeci, a jedan u pravcu Krka. Vozačica automobila koji se kretao prema Krku skrenula je iz nepoznatoga razloga u lijevu traku i izravno se sudarila s jednim automobilom u čiji je pak stražnji dio udario drugi automobil. Najteže je ozlijeđena vozačica koja je prešla na suprotnu kolničku traku, a svi ozlijeđeni prevezeni su u riječki Klinički bolnički centar( KBC).

VRSAR - U velikom požaru koji je noćas tridesetak minuta iza ponoći izbio na Velikoj stanciji između Vrsara i tamošnjeg sportskog aerodroma izgorjelo je skladište porečke tvrtke Agrolaguna s oko tisuću bala sijena, doznaje se jutros u porečkoj javnoj vatrogasnoj postrojbi. Po riječima zapovjednika Adriana Jugovca vatrogasci su dojavu o požaru primili u 37 minuta iza ponoći, a na mjesto događaja upućeno je više vatrogasnih kola s vatrogascima koji su vodili bitku s vatrom do dva sata. Na samome požarištu cijelu noć bili vatrogasci, a u požaru nitko nije stradao, obzirom da se radi o napuštenom objektu. Uzrok požara se još utvrđuje, a materijalna šteta prilično je velika.

DUBROVNIK - Pomorska policija zatekla je u uvali Topliš u Veloj Luci 38-godišnjaka koji je izlovljavao prstace i uz uporabu ronilačke opreme izronio 4,8 kilograma, odnosno 415 komada školjaka prstace čiji je izlov zabranjen. Protiv 38-godišnjaka bit će podnesena kaznena prijava zbog protuzakonitoga ribolova nadležnom Džavnom odvjetništvu.

ZAGREB - Nastavlja se potraga za maloljetnom Antoniom Bilić, koja je nestala prije više od mjesec dana, te će danas pretraživati područje od Zatona Obrovačkog do tunela Prezid i od toga tunela do željezničkoga nadvožnjaka na tome dijelu ceste, priopćila je šibensko-kninska Policijska uprava. U pretrazi sudjeluje više od 50 ljudi - većim dijelom policajaca Interventne, Specijalne i Kriminalističke policije kojima su se danas pridružili i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS). Policija nastavlja i kriminalističko-analitičko istraživanje svih do sada pribavljenih podataka i obavijesti.

(Hina) xntod yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙