FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: macu
ZAGREB, 2. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti do 4,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović jučer je izjavio, u povodu zahtjeva papinske komisije da se talijanskim benediktincima vrati samostan Dajla s okolnim zemljištem, kako ne smije i ne može biti pravnog posla kojim bi se zaobišao režim Osimskih sporazuma. "Režim Osimskih sporazuma je dio unutarnjeg pravnog poretka Republike Hrvatske i ne može se mijenjati intervencijama izvana", poručio je predsjednik Josipović nakon sastanka s porečko-pulskim biskupom Ivanom Milovanom. Dodao je i kako je imao priliku od biskupa Milovana čuti što se zapravo događa sa spornom imovinom u toj biskupiji.

ZAGREB - Duboko vjerujem da Papa nije ispravno informiran i da će doći trenutak kada ćemo vidjeti zadovoljavajuću odluku, izjavio je sinoć generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Ivan Ćubelić komentirajući problem nastao nakon zahtjeva talijanskih benediktinaca da im se vrate nekretnine nekadašnjeg samostana u župi Dajla u Porečkoj biskupiji za koje su obeštećeni Osimskim sporazumima. "Ta Papina odluka nije dogma nego jedan unutar crkveni pravni čin koji ničim ne abrogira civilne zakone. Ovaj put mu je netko sugerirao takvo rješenje, ali duboko vjerujem da to nije kraj i da će bolje informirani Papa donijeti bolju odluku", izjavio je Ćubelić gostujući u središnjem dnevniku HTV-a. Po njegovim riječima svi biskupi podržavaju biskupa Milovana i svi bismo željeli da taj slučaj bude riješen pozitivno, da nitko ne bude oštećen.

DUBROVNIK - Dubrovački studenski teatar "Lero" sinoć je u Lazaretima izveo predstavu "Ljepirice" autora, redatelja i dramaturga Davora Mojaša. Izvedena u okviru programa 62. Dubrovačkih ljetnih igara, predstava donosi fragmente djela dubrovačkih autora: Paska Antuna Kazalija, Ivana Augusta Kaznačića, Orsata Meda Pucića i Mata Vodopića kojima je to i prvo scensko uprizorenje. U predstavi igraju Ksenija Medović, Jasna Žitnik, Leona Ribić, Nikolina Dominiković, Ozana Masnec i Latica Zekić, a premijerno je prikazana u lipnju 2011. Studentski teatar "Lero" djeluje u Dubrovniku od 1968. Nastupao je u gotovo svim hrvatskim kazališnim, na domaćim i inozemnim festivalima te dobio mnoge nagrade i priznanja.

SPLIT - Dramski ansambl 57. Splitskog ljeta, u koprodukciji s LFKs (elktroničko kazalište) iz Marseillea praizveli su sinoć u podrumima Dikolecijanove palače predstavu "Malobrojni su mi dovoljni" redatelja Jeana Michela Bruyerea, jednog od najintrigantnijih multidisciplinarnih umjetnika današnjice, redovitog gosta festivala u Avignonu. Publika je, po naputku organizatora, bila obvezna doći u potpuno bijeloj odjeći, a na ulazu u podrume Dioklecijanove palače posjetiteljima je na glavu stavljanja bijela platnena marama koja je pokrivala i lice ostavljajući nepokrivene jedino oči. Ravnateljica Drame 57. Splitskog ljeta Senka Bulić je nakon predstave izjavila kako su posjetitelji nosili bijelu odjeću jer je to boja čistoće. "Bijelo označava neku nevinost, neidentitet, a bijelo je nešto što je beskrajno eterično i duhovno”, rekla je Bulić objašnjavajući obvezu gledatelja da na predstavi nose posve bijelu odjeću. Za dvosatnog trajanja predstave miješali su se scenski pokreti sudionika sa glazbom preko razglasa, video filmovima prikazivanim na zidovima, a u kavezu su bili psi koji su povremeno lajali dok su kulturno-umjetnička društva iz Poljica i Dugopolja pjevali tradcionalne dalmatinske pjesme.

ZAGREB - Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je optužni prijedlog protiv sedam hrvatskih državljana zbog podvođenja i pomaganja u podvođenju više ženskih osoba radi pružanja seksualnih usluga na području grada Zagreba i u drugim mjestima u Hrvatskoj, pri čemu su zaradili najmanje 183.000 kuna, objavljeno je na internetskoj stranici Državnog odvjetništva RH. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužni prijedlog zbog počinjenja kaznenog djela protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa podvođenjem, a tereti ih se da su od 7. lipnja do 28. srpnja ove godine postupali zajedno i po prethodnom dogovoru u nakani nepripadnog stjecanja imovinske koristi.

(Hina) xmc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙