FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 14. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Saborski klubovi poduprli su u jutrošnjoj raspravi prijedlog zakona o Hrvatima izvan Hrvatske kojim se po prvi put sustavno uređuje odnos s Hrvatima izvan Hrvatske, što je i ustavna obveza države. Zakon definira tri skupine Hrvata izvan domovine - pripadnici suverenog i konstitutivnog hrvatskoga naroda u BiH, pripadnici hrvatske manjine u europskim zemljama te Hrvati iseljenici u prekomorskim i europskim zemljama i njihovi potomci. Zakon predviđa uvođenje statusa Hrvata bez hrvatskog državljanstva kako bi se očuvale hrvatske zajednice, kao i osiguravanje olakšica prilikom turističkih boravaka u Hrvatskoj kroz uvođenje tzv. "Hrvatske kartice" (CRO Card) koja bi iseljenicima omogućila povoljniji pristup određenim uslugama prilikom boravka u Hrvatskoj, a u svrhu razvoja Hrvatske kao turističkog odredišta. Predviđa se i poticanje osnivanja katedri na hrvatskom jeziku u inozemstvu gdje žive Hrvati, kao i proglašenje "Dana Hrvata izvan Republike Hrvatske". Iako su podržali zakon u prvom čitanju, oporbeni klubovi u raspravi su prigovorili jer vlada zakon priprema u predizborno vrijeme.

ZAGREB - Negdašnja šefica HDZ-ova računovodstva Branka Pavošević uhićena je jutros po nalogu USKOK-a, potvrdio je njezin branitelj Veljko Miljević. Neslužbeno se doznaje da je bivša šefica HDZ-ovog računovodstva osumnjičena za umiješanost u aferu Fimi media, to jest za izvlačenje novca iz ministarstava i državnih tvrtaka preko privatne tvrtke po kojoj je afera i dobila ime. "Za sada ne znam što se mojoj branjenici stavlja na teret, no pretpostavljam da je to vezano uz istragu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i bivšeg šefa carine Mladena Barišića", kazao je za Hinu Miljević. Dodao je da je u tijeku policijska pretraga prostorija kojima se koristi njegova branjenica te da očekuje njezino dovođenje u sjedište USKOK-a u popodnevnim satima.

OSIJEK - Obdukcija tijela jučer preminulog umirovljenog generala Đure Brodarca u Kliničkom bolničkom centru u Osijeku, u koju je iz osječkog zatvora prevezen dan prije zbog zdravstvenih tegoba, završila je, a nalaz će najprije dobiti istražni sudac koji je zatražio obdukciju, potom obitelj i odvjetnik, kazao je danas Petar Šale, odvjetnik pokojnog Brodarca. U izjavi za Hinu rekao je kako će to potrajati nekoliko dana te ponovio kako bez obzira na rezultate obdukcije, „ostaje činjenica da je general Brodarac bio težak bolesnik te da su zatvorski uvjeti, uz visoku temperaturu, ubrzali odlazak čovjeka koji je branio Hrvatsku“. Đuri Brodarcu pozlilo je 12. srpnja pa je iz zatvora prevezen na kardiološki odjel osječkoga KBC-a, a te noći na kardiološki odjel za intenzivnu njegu gdje je umro jučer ujutro poslije 8 sati.

ZAGREB - Više od 50 policajaca danas pretražuje područje Polače i Suhopolja uz cestu Knin - Split u potrazi za nestalom maloljetnom Antoniom Bilić, izvijestila je šibensko-kninska Policijska uprava (PU). U potragu su uključeni policajaci interventne, specijalne i kriminalističke policije šibensko-kninske i splitsko-dalmatinske policijske uprave, a i dalje se kriminalističko-analitički obrađuju svi do sada prikupljeni podatci i obavijesti, ističe se u priopćenju. Antonia Bilić nestala je 7. lipnja dok je stopirala kod mosta na Čikoli. Sumnja se da ju je ubio 42-godišnji Dragan Paravinja, u Srbiji pravomoćno osuđen za silovanje. Po dostupnim policijskim podatcima, u intenzivnoj su potrazi do sada bile obuhvaćene čak četiri županije: Šibensko-kninska, Zadarska, Splitsko-dalmatinska i Karlovačka, a sudjelovalo je više tisuća ljudi. Pretražuje se trasa kojom se Paravinja na dan nestanka maloljetnice, ali i idući dan vozio kamionom. On je 7. lipnja prošao cestom Dugopolje - Split - Drniš - Paravinje te se noću na 8. lipnja vraćao na tu trasu, a koristio se uglavnom alternativnim cestama koje policija sada pretražuje. Pošto je uhićen u BiH, Paravinja je priznao da je djevojku zadavio i bacio u rijeku Krku. No kasnije je izjavio da je zločin priznao pod policijskom prisilom u Banjoj Luci. Hrvatska je 30. lipnja od BiH zatražila njegovo izručenje.

ZAGREB - U srijedu, 20. srpnja, počinje isplata dječjeg doplatka za lipanj 2011., izvijestio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO). Doplatak će dobiti 215. 604 korisnika za 409.791 dijete. Po procjeni za isplatu dječjeg doplatka potrebno je 150, 251.500 kuna, navodi se u obavijesti. HZMO podsjeća da se potanje obavijesti o ostvarivanju prava na dječji doplatak mogu dobiti svakim radnim danom od 8 do 16 sati na INFO telefonima Zavoda 0800 – 63 63 63 (besplatni), 01/ 4891 – 666, kao i na web stranici Zavoda - www.mirovinsko.hr. Osnovne obavijesti dostupne su i preko mobilnih uređaja na adresi: http://www.mirovinsko.hr/mobile.

VIROVITICA - Pijani dvadesettrogodišnji vozač A.P. noćas je u Koriji, mjestu u Virovitičko-podravskoj županiji, vozilom austrijskih oznaka sletio u cestovni jarak, koje se nekoliko puta prevrnulo i od udarca u kosinu kanala izbačeno na kolnik, izvijestila je policija, dodavši da nije bilo ozlijeđenih osoba. Nesreća se dogodila u 0,50 sati, kad je A.P. pod utjecajem alkohola (izmjereno mu je 1,96 promila) izgubio nadzor nad vozilom koje je s kolnika sletjelo u jarak, nekoliko se puta prevrnulo i od udarca u kosinu kanala izbačeno na kolnik.

ZAGREB - Maloljetni njemački državljanin u dobi od 13 godina prevezen je sinoć s plaže rapskog autokampa "Oliva" u pulsku bolnicu, gdje mu je utvrđen potres mozga, pripćilo je danas ministarstvo mora. Premda je pulska lučka kapetanija prvotno dobila dojavu da je riječ o nesreći sa skuterom, prijatelji unesrećenika poslije su izjavili da je pao sa stijene, a onda je utvrđeno da je maloljetnik u uvali Remac kod Rapca skuterom vukao kolut koji ga je udario u glavu i ozlijedio mu rame. Vlasnik skutera Yamaha XL 1200, oznake 07-35-YJ, nizozemske zastave, 43-godišnji je belgijski državljanin, koji je za očevida zatečen bez vinjete. Zabranjena mu je plovidba dok ne pribavi vinjetu te je prekršajno kažnjen s 3100 kuna. Skupina dječaka iz Njemačke u navedenoj je uvali boravila bez prijave, a došla je s otoka Cresa.

(Hina) xntod yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙