FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 1. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka s porečko-pulskim biskupom Ivanom Milovanom, u vezi sa zahtjevom papinske komisije da se talijanskim benediktincima vrati samostan Dajla, izjavila je kako su za vladu Osimski sporazumi i odluke ispunjene na temelju toga sporazuma nedodirljivi te da će Svetom Ocu poslati pismo sa zamolbom da pomogne u rješavanju te situacije. Osimski sporazumi i odluke ispunjene na temelju toga sporazuma su za nas jedna potpuno i apsolutno zatvorena knjiga, poručila je premijerka. Kako je rekla dogoveno je da ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković zatraži od nuncija da se nađu, da dođe u ministarstvo. Naš veleposlanik pri Svetoj Stolici koji je na godišnjem odmoru će se vratiti u Vatikan i zatražit će također razgovore na razini koja mu pripada, izvijestila je Kosor. Kao predsjednica vlade, kako je rekla, već će danas državnom tajniku Svete Stolice Tarcisiu Bertoneu napisati pismo "s pravnim činjenicama koje govore ove stvari".

ZAGREB - Povodom 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Ivo Josipović donio je na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti, na prijedlog ministra obrane, odluke o dodjeli čina i redovnom promaknuću za 116 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga. Pukovnici Dražen Batrnek, Marijan Kretić, Dušan Ljucović, Vinko Marinović, Marinko Ogorec, Ivan Pervan, Jure Zadro i Željko Živanović redovito su promaknuti u čin brigadira, priopćeno je iz Ureda Predsjednika RH. Predsjednik RH također je odlikovao i pohvalio 12 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Redom bana Jelačića odlikovan je brigadir Martin Starčević, Redom hrvatskog trolista odlikovani su pukovnci Milenko Jelić i Radoslav Ravlić, satnik Robert Polak i natporučnik Dražen Šetit, a Redom Hrvatskog pletera brigadir Ivan Zelić, pukovnik Dragan Baturina, bojnik Alojz Kovaček te satnici Petar Kampić, Vencel Knezović i Ivan Šostarec. Pohvalom predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, a za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvaljen je pukovnik Željko Šimić.

ZAGREB - U Hrvatsku je prošlog vikenda ušlo rekordnih 1,560.142 putnika, što je za oko šest tisuća više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju MUP-ovi podaci o prometu na graničnim prijelazima. U usporedbi s pretprošlom vikendom, broj ulazaka veći je za oko 193.000. Od petka do nedjelje u Hrvatsku je, po podacima granične policije, ušlo 1,335.376 stranih i 224.766 domaćih putnika te ukupno 453.209 vozila, dok je istodobno izašlo 1,446.376 putnika.

DUBROVNIK - Prilikom ulazne granične kontrole na motornom brodu koji je uplovio iz Barija, na pomorskom graničnom prijelazu u Dubrovniku, u prtljažniku talijanskog vozila u subotu, 30. srpnja pronađen je skriven 32-godišnji državljanin Italije koji nije imao ispravu za prelazak granice, priopćila je danas PU dubrovačko-neretvanska. Vozilom je upravljao 31-godišnjak, a s njim je bio i 30-godišnji suvozač, obojica državljani Italije. Oni su uhićeni i dovedeni u prostorije policije gdje je utvrđeno da su počinili prekršaj iz Zakona o strancima te su uz optužni prijedlog dovedeni u Prekršajni sud u Dubrovniku gdje su kažnjeni novčanim kaznama, a 32-godišnjaku je izrečena i zaštitna mjera protjerivanja iz RH u trajanju od tri mjeseca.

ZAGREB - Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su noćas u 2,46 sati slab potres s epicentrom dva kilometra sjeverno od Filip Jakova kod Zadra. Magnituda potresa iznosila je 2.0 prema Richteru i intenziteta u epicentru trećeg stupnja Mercallijeve ljestvice. Potres se osjetio na području Biograda, Filip Jakova i okolnih mjesta. Materijalne štete nije bilo, javila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

PERAST - Klape iz Hrvatske postigle su značajan uspjeh na 10. Međunarodnom festivalu klapa Perast koji je u nedjelju navečer završen revijalnom večeri. U pet festivalskih dana u kategoriji muških klapa po ocjeni stručnog žirija pobjedila je klapa "Žrnovica" iz Splita, drugo mjesto su podijelile klape "Dalmacija vino" i "Kranjski oktet" a treće mjesto je pripalo klapi "Konstantin" iz Niša. Po ocjeni publike prvo mjesto je osvojila klapa iz Niša “Konstantin“. U kategoriji ženskih klapa prvo mjesto osvojila je klapa "Kurjožje" iz Podstrane kod Splita drugu nagradu osvojila je klapa "Ventula" iz Splita, dok je treću i nagradu publike kotorska klapa "Inkanto". Na ovogodišnjem 10. festivalu učestvovalo je 25 klapa, najviše iz Hrvatske, njih 15, Crne Gore, Slovenije, Srbije i BiH.

(Hina) xntod yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙