FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: dmak
ZAGREB, 20. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati:

OSIJEK - Uhićenoga Gorana Hadžića tereti se za mnoge ratne zločine počinjene tijekom Domovinskog rata u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnome Srijemu, za zločin u Tenji osuđen je u odsutnosti, a za zločine u Vukovaru optužnica je podignuta u prosincu 2002. Po riječima Biljane Stojić, državnoodvjetničke savjetnice Županijskoga državnog odvjetništva iz Osijeka, Goran Hadžić je na Županijskome sudu u Osijeku 1999. godine osuđen na osam godina zatvora, među ostalim, zbog poticanja na zločin, ubojstva, rušenja katoličke crkve i miniranja nesrpskih kuća u Tenji, u blizini Osijeka, od 1. srpnja 1991. do 20. travnja 1992. U Tenji su tada ubijene 23 osobe. Protiv Gorana Hadžića i još 17 najodgovornih pripadnika bivše JNA i paravojnih srpskih postrojba Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru podignulo je optužnicu za vukovarske zločine i za 1292 osobe nesrpske nacionalnosti ubijene u Osijeku, Vukovaru, Vinkovcima, Županji i Bjelovaru od 1. kolovoza 1991. do 3. siječnja 1992. Optužnica se odnosi i na 250 ubijenih Hrvata na Ovčari, koji su onamo odvedeni iz vukovarske bolnice. Uvođenjem četiri specijalizirana suda za ratne zločine, osječki Županijski sud kao jedan od njih preuzeo je optužnicu iz Vukovara. Hadžića je također u odsutnosti 1995. Šibenski županijski sud osudio na 20 godina zatvora zbog prekomjernog granatiranja šibenskoga i vodičkog područja zabranjenim ognjevima i orkanima 1992. i 1993. godine.

ŠIBENIK - Uhićenje Gorana Hadžića s odobravanjem su dočekale braniteljske udruge iz Šibensko-kninske županije. Predsjednik šibenske Hvidre Joško Babačić izjavio je za Hinu da je Hadžić trebao biti uhićen prije 15 ili 20 godina. Istaknuo je kako se nada da će mu se suditi po svim točkama optužnice te da će platiti za sva svoja nedjela. "Branitelji su previše puta gledali kako osuđivani ratni zločinci pred Haaškim sudom bivaju oslobođeni ili njihove u Hrvatskoj dosuđene kazne reducirane", rekao je Babačić i dodao kako se nada da taj scenarij branitelji više neće morati gledati. Šibenski Županijski sud Hadžića i još desetak optuženika u odsutnosti je 1995. zbog ratnog zločina protiv civila osudio na 20 godina zatvora zbog prekomjernog granatiranja šibenskoga i vodičkog područja zabranjenim ognjevima i orkanima 1992. i 1993. godine, kada je obnašao dužnost predsjednika samoproglašene Republike Srpske Krajine. Hadžić je na to mjesto izabran 26. veljače 1992. i zadržao se do prosinca 1993. te mu je presuđeno zbog zapovjedne odgovornosti. Za njim je od 2003. po nalogu Županijskoga suda u Šibeniku tjeralicu raspisala šibensko-kninska Policijska uprava.

VINKOVCI - U nezakonitom prijelazu državne granice, službenici vukovarsko-srijemske policije sinoć, noćas i rano jutros spriječili su ukupno 11 državljana Pakistana i Afganistana, izvjestila je Policijska uprava vukovarsko-srijemska. Rano jutros, u pet sati i sinoć u 22,45 sati, južno od željezničke pruge u Tovarniku, zatečena su i uhićena ukupno četiri državljana Pakistana, za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli srbijansko-hrvatsku državnu granicu. Noćas, u 1,30 sati, na međunarodnom željezničkom prijelazu Tovarnik, u vlaku koji prometuje na relaciji Beograd-Zagreb, policijski su službenici, pregledom skrovitih mjesta u vlaku, zatekli i uhitili dva državljanina Pakistana i pet državljana Afganistana. Svi su uhićeni i protiv njih je donijeto rješenje o protjerivanju iz RH te određena zabrana ulaska i boravka u RH, a pokrenut je i postupak njihovog vraćanja u Republiku Srbiju, iz koje su nezakonito ušli u Hrvatsku. Prema podatcima Policijske uprave vukovarsko-srijemske, u prvih šest mjeseci ove godine u nezakonitu prijelazu državne granice službenici te policijske uprave zatekli su i spriječili 484 strana državljana, a u istome razdoblju prošle godine 63, što je povećanje od čak 668 posto.

ZADAR - U sklopu potrage za nestalom Antoniom Bilić danas se pretražuje područje uz cestu na relaciji Kaštel Žegarski- Manastir Krupa na području Policijske uprave zadarske, priopćeno je iz ureda njezina načelnika. U pretrazi terena sudjeluje oko 50 policijskih službenika Interventne i Kriminalističke policije te uprave. Policija i nadalje kontinuirano poduzima i druge mjere i radnje u cilju pronalaska nestale Antonije Bilić, a posebno kroz detaljnu kriminalističko-analitičku obradu i analizu svih prikupljenih podataka i obavijesti. Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) izrazio je danas zabrinutost što je među 22 prioritetne mjere tzv. kukuriku koalicije i plan o postupnom povećavanju doprinosa za drugi mirovinski stup, i to na račun smanjivanja doprinosa za prvi stup, što u SUH drže hazarderskom i neshvatljivom idejom, opasnom za radnike i umirovljenike.

ZAGREB - Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) izrazio je danas zabrinutost što je među 22 prioritetne mjere tzv. kukuriku koalicije i plan o postupnom povećavanju doprinosa za drugi mirovinski stup, i to na račun smanjivanja doprinosa za prvi stup, što u SUH drže hazarderskom i neshvatljivom idejom, opasnom za radnike i umirovljenike. "Sindikat umirovljenika s nevjericom doznaje da su članice koalicije, i nakon najnovijih podataka o slomu postojećeg modela mirovinske štednje u drugom stupu u svim zemljama srednje i istočne Europe, ostale pri svojoj neshvatljivoj ideji. Ne samo o postupnom povećavanju doprinosa za drugi stup – već to misle činiti na račun smanjivanja doprinosa za prvi stup. Takve hazarderske, tvrdoglave, neoliberalne poteze najavljuje koalicija koja deklarira socijaldemokratski program te u kojoj je i – Hrvatska stranka umirovljenika", upozorava predsjednik SUH-a Stjepan Krajačić. Sindikat umirovljenika podsjeća da se model kapitalizirane mirovinske štednje Svjetske banke koji je 90-ih godina nametnula ta međunarodna financijska institucija svim bivšim socijalističkim zemljama pokazao neuspješnim.

(Hina) xdm ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙