FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: macu
ZAGREB, 1. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas, u povodu zahtjeva papinske komisije da se talijanskim benediktincima vrati istarski samostan Dajla s okolnim zemljištem, kako ne smije i ne može biti pravnog posla kojim bi se zaobišao režim Osimskih sporazuma. "Režim Osimskih sporazuma je dio unutarnjeg pravnog poretka Republike Hrvatske i ne može se mijenjati intervencijama izvana", poručio je Josipović nakon sastanka s porečko-pulskim biskupom Ivanom Milovanom. Dodao je i kako je danas imao priliku od biskupa Ivana čuti što se zapravo događa sa spornom imovinom u toj biskupiji.

PULA - Saborski zastupnik i predsjednik istarskoga SDP-a Dino Kozlevac zahtjev papinske komisije da se talijanskim benediktincima vrati samostan Dajla sa zemljištem ocijenio je "nedopustivim postupkom koji se događa unutar struktura" Katoličke crkve i Vatikana. "Ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske koji uređuje gospodarska pitanja decidirano je riješeno što će biti predmet ugovora te kako i na koji način će se hrvatske vlasti odnositi prema crkvenoj imovini. U tom ugovoru vrlo se precizno govori da je predmet tog dokumenta sve ono što nije riješeno dosadašnjim ugovorima i odnosi se isključivo na Katoličku crkvu u Hrvatskoj, odnosno na pravne osobe, župe i biskupije", rekao je Kozlevac na konferenciji za novinare. Po njegovim riječima, Hrvatska je sljednica međunarodnih sporazuma koji su potpisani u vrijeme SFRJ, a benediktinci spadaju u kategoriju optanata kojima je odšteta isplaćena.

OPATIJA - Mimohod u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti bit će održan u Opatiji 5. kolovoza, a na njega su pozvani svi građani, branitelji i članovi njihovih obitelji, rečeno je danas na konferenciji za novinare u uredu opatijskoga gradonačelnika Ive Dujmića. Osim gradonačelnika na konferenciji su bili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s liburnijskog područja. Mimohod će početi ispred hotela "Ambasador" u devet sati. Kretat će se glavnom prometnicom, Ulicom maršala Tita, a završit će na kupalištu Slatini, gdje će uz državnu himnu biti podignuta hrvatska zastava. Mimohod organiziraju opatijski ogranak Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, koju čine članovi udruga roditelja poginulih branitelja, hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Hvidre i pripadnici opatijskog ogranka časničkog zbora. U Domovinskom ratu s liburnijskog područja sudjelovalo je 3500 branitelja od kojih je poginulo njih 16.

DUBROVNIK - Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić u današnjem razgovoru s izaslanstvom sarajevskoga Filmskog festivala koje je vodio direktor Mirsad Purivatra rekao je kako je Dubrovnik spreman prihvatiti organizaciju Dubrovnik Film Meetinga kako bi se nastavilo održavanje te kulturne manifestacije. Purivatra je naglasio kako će do kraja rujna objaviti javni poziv za organizacijskog partnera Dubrovnik Film Meeting 2012. Proteklih godina Dubrovnik Film Meeting okupljao je u Dubrovniku mnoge filmske zvijezde poput Nicka Noltea, Mickea Rourkea, Morgana Freemana i drugih. Dubrovnik Film Meeting kulturna je manifestacija koja se održava od 2005. u svrhu promocije regionalne i svjetske filmske industrije te unapređenja suradnje među državama.

ZAGREB - Istaknuti britanski filmski redatelj Peter Greenaway svoj novi film "Goltzius and the Pelican Company" snima u Zagrebu, dok se u prvom filmu ciklusa Dutch Masters, "Nightwatching" iz 2007., bavio Rembrandtom, sada u središte stavlja epizodu iz života Hendrika Goltziusa, nizozemskog slikara, crtača i jednog od najcjenjenijih gravera na prijelazu 16. i 17. stoljeće, izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). Greenawayov film, čije je snimanje u Zagrebu počelo sredinom prošloga tjedna, nastaje u produkciji nizozemske produkcijske kuće Kasander Film, zagrebačke MP filmske produkcije, francuske kuće CDP i britanske F&ME, a sufinancirao ga je, među ostalima, i HAVC.

ZAGREB - Osobni automobil zagrebačkih oznaka popodne je pao s gornje platforme u trajektu "Marjan" u splitskoj luci na osobni automobil slovačkih registracijskih oznaka koji je bio u garaži toga trajekta i pritom nitko nije ozlijeđen. Premda su se u slovačkom automobilu nalazile četiri mlađe osobe, nijedna nije ozlijeđena, ali su ih ipak pregledali liječnici prve pomoći. Nakon što je trajekt riječke Jadrolinije iz Supetra pristao u splitsku luku i iskrcao putnike i vozila iz donjeg dijela garaže, po riječima zapovjednika, vozilo s gornje platforme krenulo je na izlaz bez dopuštenja te je palo na stražnji dio drugog osobnog automobila slovačkih registarskih oznaka.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙