FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 3. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor uputila je danas čestitku hrvatskim građankama i građanima u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. "Šesnaestu obljetnicu Oluje, briljantne vojno-redarstvene akcije kojom je pobijeđena velikosrpska Miloševićeva agresija, obilježavamo osnaženi zajedničkim uspjehom u ostvarivanju strateškog cilja, ulaska u Europsku uniju. Unatoč svim poteškoćama, zahvaljujući hrabrosti i odvažnosti hrvatskih branitelja, njihovu domoljublju, entuzijazmu i odgovornosti prema narodu i budućim naraštajima, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti slavimo u miru i slobodi, zauzimajući svoje mjesto u europskoj zajednici država i naroda", ističe se u čestitki.

VUKOVAR - Deset godina pošto je zbirka "Bauer" vraćena u Vukovar iz nje još nedostaje tristotinjak umjetničkih djela od kojih je trideset kapitalne vrijednosti, izjavio je kustos zbirke, muzejski savjetnik Zdravko Dvojković. Zbirka "Bauer", koja je iz Vukovara odnesena u jesen 1991. tijekom agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba na taj grad, vraćena je u prosincu 2001. Sadržavala je više od 2000 umjetničkih djela koja su činila najcjelovitiji presjek moderne hrvatske umjetnosti s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća s posebnim naglaskom na razdoblje između dva svjetska rata. "Umjetničke slike, među kojima su i važna djela Vlahe Bukovca, Josipa Račića, Mencija Clementa Crnčića, Miroslava Kraljevića i Emanuela Vidovića, uglavnom su sačuvane i vraćene. Najvrjednija djela za kojima još tragamo su brončane skulpture Ivana Meštrovića, Antuna Augustinčića, Branislava Deškovića i Vanje Radauša, rekao je Dvojković. Vukovarci tako, među ostalim, tragaju za "Djevojkom s lutnjom" Ivana Meštrovića te za dva Meštrovićeva plitka reljefa, glavom u gipsu Meštrovićeva učenika Marina Studina, odljevima prvoga hrvatskog kipara Ivana Rendića, portretom u bronci osnivača zbirke, Antuna Bauera iz 1938. godine, Vanje Radauša, poprsjem Dositeja Obradovića Rudolfa Valdeca, betonskom skulpturom Branka Ružića i mnogim drugim djelima. Po Dvojkovićevim riječima, kada bi se pronašlo ijedno od tristotinjak nestalih djela iz zbirke "Bauer", to bi bio velik događaj.

DRNIŠ - Drniško gradsko vijeće odlučilo je da se ove godine nagrada za životno djelo Grada Drniša dodijeli maestru Petru Škarici za izniman doprinos u vođenju Gradskog puhačkog orkestra Drniš, te očuvanju zavičajne baštine Grada Drniša. U godini kad slavi 20. obljetnicu osnutka, nagradu grada Drniša dobila je 142. brigada HV, za ukupan doprinos u Domovinskom ratu, a osobito doprinos na drniškom području. Ove godine bit će dodijeljena i skupna nagrada veteranima drniškog vatrogastva Stremilu Mihaljeviću i Anti Zoričiću za izniman doprinos u stvaranju, očuvanju, te uspješnom dugogodišnjem radu Dobrovoljnog vatrogasnog društva – Drniš.

VINKOVCI - Na autocesti A3 Zagreb-Lipovac kod Babine Grede policijski je presretač jučer zaustavila 24-godišnjeg francuskog državljanina koji je upravljao automobilom francuskih registracijskih oznaka brzinom od 249 kilometara na sat, izvijestila je danas vukovarsko-srijemska policija. Zbog prekoračenja brzine na mjestu gdje je najveća dozvoljena brzina kretanja 130 kilometara na sat, vozaču je uručen prekršajni nalog, naplaćena novčana kazna u iznosu od sedam tisuća kuna te izrečena zaštitna mjera zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole na području Republike Hrvatske u trajanju od 12 mjeseci.

SPLIT - Zbog svađe oko prava prvenstva ulaska u taksi, u Splitu je 35-godišnji brazilski turist slomio nos 32-godišnjaku s Murtera. Do prepireke je došlo 30. srpnja u 5,15 sati na Firulama, nakon što je Murteranin sjeo u zaustavljeni taksi dok je Brazilac razgovarao sa vozačem. Smatrajući da ima pravo prvenstva u vožnji Brazilac ga je izvukao iz vozila i udario šakom u lice. Zbog prijeloma nosne kosti ozlijeđenom mladiću pružena je pomoć u splitskoj bolnici. Brazilac je priveden kod istražnog suca, odakle je nakon saslušanja, uz oduzetu putovnicu, pušten na slobodu. Zbog kaznenog djela nanošenja teške tjelesne ozljede splitsko državno odvjetništvo protiv njega je podnijelo optužni prijedlog, doznaje se na tom odvjetništvu. Također je predložena sigurnosna mjera protjerivanja iz zemlje.

DUBROVNIK - Policija je uhvatila trojicu rumunjskih državljana u dobi od 26, 32 i 34 godine koji su od 18. srpnja do 2. kolovoza počinili četiri džepne krađe na području Dubrovnika. Tijekom kriminalističkom istraživanja utvrđeno je da su krađe počinili zajedno s još jednom državljankom Rumunjske za kojom policija intenzivno traga. Njih se sumnjiči da su u gradskom autobusu, trgovinama i na ulici krali koverte s novcem i novčanike iz torba 79-godišnjakinje, 65-godišnjakinje, 81-godišnjaka iz Dubrovnika te 60-godišnje Japanke i time ih "olakšali" za oko 28 tisuća kuna. Osumnjičeni će danas biti odvedeni u Istražni centar Županijskog suda u Dubrovniku.

SPLIT - Državljanin Srbije, 32-godišnji M.Ž. iz Kragujevca, pretučen je i teže ozlijeđen sinoć u Splitu. Splitsko-dalmatinska policija potvrdila je da je Kragujevčanin rano jutros došao u policijsku postaju gdje je prijavio kako ga je bez povoda napao njemu nepoznati muškarac.

Sve se dogodilo oko 3,45 sati na platou ispred kluba na Preradovićevom šetalištu. Zatražio je liječničku pomoć na Hitnom kirurškom prijemu Kliničkog bolničkog centra (KBC) Split gdje su mu utvrđene teže tjelesne ozljede.

(Hina) xntod yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙