FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze oslabile, euro pod pritiskom

Autor: neba
TOKYO, 28. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim je burzama tjedan počeo padom cijena dionica, dok je na valutnim tržištima euro pod pritiskom zbog poraza demokršćana njemačke kancelarke Angele Merkel na izborima u ključnoj pokrajini.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio na gubitku oko 1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Singapuru i Hong Kongu pale između 0,1 i 0,7 posto.

U Šangaju su, pak, porasle za 0,6 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,5 posto.

Kriza u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima ušla je u treći tjedan, a konačno rješenje problema s istjecanjem radijacije još se ne nazire.

Negativno na raspoloženje ulagača utječu i rat u Libiji, te nemiri na Bliskom istoku, stoga se na azijskim burzama jutros trguje vrlo oprezno.

Na valutnim je, pak, tržištima euro pod pritiskom jer je Kršćansko demokratska unija (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel u nedjelju doživjela težak poraz na izborima za parlament savezne pokrajine Baden–Wuerttemberg.

To bi moglo otežati položaj njemačke vlade kako na unutarnjem, tako i na vanjsko-političkom planu.

Zbog toga je tečaj eura prema američkoj valuti jutros pao s 1,4075 dolara, koliko je iznosio u petak, na 1,4050 dolara.

Dolar je ojačao i prema japanskoj valuti, što je posljedica komentara dužnosnika američke središnje banke u petak da bi Fed uskoro trebao zaoštriti monetarnu politiku kako bi spriječio buđenje inflacije.

Tečaj američke prema japanskoj valuti porastao je jutros s 81,25 jena, koliko je iznosio u petak, na 81,75 jena.

I euro je ojačao u odnosu na japansku valutu, pa mu je cijena porasla sa 114,60 na 114,90 jena.

Cijene nafte nisu se, pak, znatnije promijenile u odnosu na petak. Na burzi u New Yorku terminska cijena 'crnog zlata' stabilno se kreće oko 105,35 dolara po barelu, a na Londonskom tržištu oko 115,60 dolara.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙