FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze pale, cijena nafte ponovno raste

Autor: neba
TOKYO, 10. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros znatno pale, jer je zbog žestokih sukoba u Libiji cijena nafte ponovno u uzlaznoj putanji, a ulagače je razočarao i veći pad japanskog gospodarstva nego što je prvotno procijenjeno.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks do 7,30 sati potonuo 1,4 posto, a više od 1 posto pale su i cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju.

Burzovni indeksi u Hong Kongu i Singapuru oslabili su oko 0,5 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 1 posto.

Zbog sve žešćih sukoba u Libiji i nemira na Bliskom istoku, cijena nafte ponovno raste. Jutros je terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku porasla za 35 centi, na 104,75 dolara po barelu, dok je na londonskom tržištu skočila za 40-ak centi, na 116,35 dolara.

Azijske ulagače razočarao je i revidirani podatak o padu japanskog bruto domaćeg proizvoda u četvrtom lanjskom tromjesečju za 1,3 posto na godišnjoj razini, dok je prva procjena ukazivala na pad od 1,1 posto.

Analitičari očekuju da će u ovoj godini japanski BDP porasti, zahvaljujući ponajviše jačanju izvoza, no visoke cijene nafte mogle bi usporiti oporavak trećeg po veličini svjetskog gospodarstva.

Ulagači se plaše i nove runda povećanja kamata u Aziji. Jutros je, već drugi puta u tri mjeseca, kamate povećala južnokorejska središnja banka.

Moguće je da će, također zbog jačanja inflacije, kamate uskoro ponovno povisiti i kineska središnja banka. U petak će biti objavljeni podaci o inflaciji u Kini, koji bi mogli ukazati na daljnje jačanje inflacijskih pritisaka, s obzirom na snažan rast cijena hrane posljednjih mjeseci.

Na valutnim je, pak, tržištima zaustavljeno klizanje eura. Početkom tjedna tečaj eura naglo je skliznuo s više od 1,40 na manje od 1,39 dolara. No, posljednja dva dana stabilno se kreće između 1,3860 i 1,3920 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je s jučerašnjih 115,10 na 114,90 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće oko 82,80 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙