FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze ojačale, dolar oslabio

Autor: neba
TOKYO, 1. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, zahvaljujući stabilizaciji cijena nafte i jučerašnjem rastu burzovnih indeksa na Wall Streetu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio na dobitku 1,2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Šangaju porasle oko 0,4 posto.

Porasli su i burzovni indeksi u Novom Zelandu i Tajvanu, dok se u Singapuru i Australiji kreću na rubu pozitivnog i negativnog područja.

Veći pad, oko 1,2 posto, zabilježio je jutros samo južnokorejski Kospi indeks.

Stabilizacija cijena nafte, nakon snažnog rasta prošloga tjedna, pozitivno utječe na azijska tržišta kapitala, a ulagače je ohrabrio i jučerašnji solidan rast cijena dionica na Wall Streetu.

Jutros je objavljeno da je u veljači rast industrijske proizvodnje u Kini usporen, što je posljedica zaoštravanja monetarne politike zbog jačanja inflacije.

No, usporavanje rasta kineske proizvodnje nije zabrinulo ulagače jer najveća prijetnja tamošnjem gospodarstvu stiže od inflacije.

„Inflacijski pritisci rastu, no gospodarska se aktivnost usporava. Usporavanje rasta gospodarstva dobro je za hlađenje inflacije“, kaže Wang Hu, ekonomist u tvrtki Guotai Junan Securities.

Na valutnim je, pak, tržištima dolar pod pritiskom zbog najava da će se u SAD-u još neko vrijeme voditi popustljiva monetarna politika.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, zaronio je rano jutros na 76,75 bodova, najnižu razinu u tri i pol mjeseca. No, kasnije se oporavio na 76,88 bodova.

Pritom je tečaj eura porastao s jučerašnjih 1,3743 na 1,3815 dolara.

No, dolar je ojačao u odnosu na japansku valutu. Njegova cijena porasla je s jučerašnjih 81,65 na 82,10 jena.

Tečaj eura prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće oko 113,40 jena.

Nakon što je jučer potonula za 90-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku porasla za 40-ak centi, na 97,40 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙