FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: nejasni signali s azijskih burzi, cijena nafte raste

Autor: neba
TOKYO, 28. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim burzama jutros vlada različito raspoloženje, pa su u Japanu cijene dionica osjetno porasle, dok su u Južnoj Koreji oštro pale.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio na dobitku 0,9 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Šangaju porasle oko 0,8 posto.

No, južnokorejski Kospi indeks potonuo je više od 1 posto, a na gubitku su, između 0,1 i 0,2 posto, i burzovni indeksi u Australiji te Singapuru.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,2 posto.

Pogoršanje političke situacije u Libiji tijekom vikenda oživjelo je strahovanja ulagača od poremećaja na tržištu nafte, pa je cijena 'crnog zlata' jutros na londonskom tržištu porasla za više od 2 dolara, na 114,35 dolara po barelu.

Na burzi u New Yorku terminska cijena nafte primaknula se granici od 100 dolara.

Rast cijene nafte mogao bi izazvati jačanje inflacijskih pritisaka u azijskim gospodarstvima koja ovise o uvozu te sirovine, što bi, pak, moglo izazvati daljnje zaoštravanje monetarne politike. A to bi negativno utjecalo na tržišta kapitala.

„Ulagače brine mogućnost jačanja inflacije zbog velike likvidnosti, a najviše su pogođena gospodarstva u razvoju. Razvijene zemlje ne povećavaju kamatne stope, dok su zemlje u razvoju u fazi zaoštravanja monetarne politike. To negativno utječe na tržišta kapitala u zemljama u razvoju i taj će se trend nastaviti“, kaže Mitsushige Akino, fond menadžer u Ichiyoshi Investment managementu.

Na valutnim je, pak, tržištima dolar blago ojačao prema euru. Tečaj eura oslabio je jutros 0,1 posto, na 1,3743 dolara.

Cijena američke valute prema japanskoj kreće se, pak, na razinama od petka – oko 81,65 jena.

Zbog geopolitičkih nesigurnosti, i dalje jača švicarski franak. Jutros je tečaj dolara prema 'švicarcu' pao 0,2 posto, na 0,9270 franaka, nedaleko rekordno niske razine od 0,9229 franaka, na koju je zaronio prošloga tjedna.

Cijena eura prema franku također je pala 0,2 posto, na 1,2750 franaka.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙