FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijski ulagači oprezni, unatoč padu cijena nafte

Autor: neba
TOKYO, 9. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim se burzama jutros trgovalo oprezno, unatoč padu cijena nafte i rastu cijena dionica na Wall Streetu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks do 7,30 sati ojačao 0,6 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 0,6 posto.

Burzovni indeksi u Šangaju, Singapuru i Australiji pali su između 0,1 i 0,8 posto, a MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Premda su jučer cijene dionica na Wall Streetu osjetno porasle, azijski su ulagači jutros suzdržani.

Nije ih osobito ohrabrio ni pad cijena nafte. Terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku zaronila je jutros ispod razine od 105 dolara po barelu, dok je na londonskom tržištu pala ispod 113 dolara. Još u ponedjeljak cijene nafte kretale su se iznad 106, odnosno 117 dolara.

„Cijene nafte zasad su prestale rasti, no još nisu pale na razine koje bi ulagače potaknule na kupnju rizičnijih investicija, stoga se trguje oprezno“, kaže Hiroichi Nishi, direktor u tvrtki Nikko Cordial Securities.

Ulagači su oprezni jer čekaju razvoj situacije u Libiji, gdje bijesni sukob između protivnika i pristaša režima Moamera Gadafija. Čeka se i ishod prosvjeda u zemljama Bliskog istoka.

„S toliko puno otvorenih frontova, ne mogu se isključiti dodatni poremećaji opskrbe naftnih tržišta. Primjerice, nemiri u Bahrainu povećavaju rizik od izbijanja prosvjeda u Saudijskoj Arabiji ili Iranu“, pišu analitičari Bank of America u izvješću klijentima.

Na valutnim je, pak, tržištima nastavljeno klizanje eura. Nakon što se u ponedjeljak nije uspio održati iznad 1,40 dolara, tečaj eura zaronio je duboko ispod te razine.

Jučer u ovo doba euro je vrijedio 1,3975 dolara, dok se jutros njime trguje po 1,3890 dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura stabilno se kreće oko 115,10 jena.

Cijena dolara prema japanskoj valuti porasla je, pak, s jučerašnjih 82,30 na 82,85 jena.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙