FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze ojačale, dolar pod pritiskom

Autor: neba
TOKYO, 25. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, jer je ulagače oraspoložio jučerašnji rast vodećih indeksa na Wall Streetu, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta pala nedaleko najnižih razina u 15 mjeseci.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio na dobitku oko 1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,7 i 1,2 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,9 posto.

Pozitivno je na azijske burze utjecao jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, gdje se ulagači pozicioniraju uoči sezone objave poslovnih rezultata kompanija za prvo tromjesečje, koja će, nadaju se investitori, biti solidna.

U fokusu ulagača je i dalje potresom oštećena japanska nuklearna elektrana Fukushima, a situacija je, čini se, stabilna.

„Japanski Nikkei indeks pao je od potresa 11. ožujka 7 posto, a tehnički indikatori pokazuju da je tržište u području preprodanosti. Stoga je vrijeme za ponovnu kupnju dionica, no i dalje treba pažljivo pratiti situaciju u Fukushimi“, kaže Hiroichi Nishi, direktor u tvrtki Nikko Cordial Securities.

Da se ulagači, posebice strani, vraćaju na Tokijsku burzu pokazuje podatak da su prošloga tjedna inozemni investitori kupili japanske dionice vrijedne oko 11 milijardi dolara, što je najbolji tjedni podatak od 2005. godine.

Pritom su među najvećim dobitnicama dionice građevinskih kompanija, koje će sudjelovati u obnovi potresom porušenih područja Japana.

Na valutnim je, pak, tržištima dolar pod pritiskom jer je ponovno ojačala sklonost ulagača prema riziku, pa prodaju valute koje se smatraju sigurnim utočištima u nesigurna vremena, ali donose i manje prinose.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros pao na 75,71 bod, nedaleko najniže razine u posljednjih 15 mjeseci od 75,34 boda.

Pritom je tečaj eura prema američkoj valuti skočio s jučerašnjih 1,4085 na 1,4170 dolara.

Jačanje eura zahvaljuje se sve češćim signalima iz Europske središnje banke da će uskoro povećati ključne kamatne stope u eurozoni.

Zbog toga ulagače na uznemiruju previše ni financijski problemi Portugala, koji je sve bliže zahtjevu za međunarodnom financijskom pomoći, nakon što je tamošnji premijer u srijedu podnio ostavku.

Euro je ojačao i u odnosu na japansku valutu, pa mu je cijena porasla s jučerašnjih 114,05 na 114,75 jena

Tečaj američke prema japanskoj valuti i dalje se stabilno kreće u rasponu od 80,50 do 81 jena.

Cijene nafte kreću se, pak, na jučerašnjim razinama. Na burzi u New Yorku terminska cijena 'crnog zlata' stabilizirala se oko 105,60 dolara po barelu, a na Londonskom tržištu oko 115,90 dolara.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙