FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze blago porasle, cijene nafte stabilne

Autor: neba
TOKYO, 8. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su se burzama cijene dionica jutros oporavile, nakon jučerašnjeg oštrog pada, no visoke cijene nafte onemogućuju znatnije dobitke.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks do 7,30 sati ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu, Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,9 posto.

U Šangaju burzovni indeks stagnira, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,28 posto.

Nakon što se jučer primaknula razini od 107 dolara po barelu, jutros se terminska cijena nafte na burzi u New Yorku kreće oko 105,10 dolara.

To pogoduje tržištima kapitala, koja su ovih dana bila pod snažnim pritiskom zbog skoka cijena 'crnog zlata' na najviše razine u dvije i pol godine.

„Zahvaljujući zaradama kompanija, tržišni se fundamenti oporavljaju, pa su dugoročniji izgledi povoljni. No, kratkoročno bi moglo doći do korekcije cijena dionica na niže zbog nestabilne situacije na Bliskom istoku, što potiče rast cijena nafte“, kaže Hajime Nakajima, direktor u tvrtki Cosmo Securities.

Na valutnim je, pak, tržištima zaustavljen uspon eura. Zbog izgleda da će već idućega mjeseca Europska središnja banka povećati ključne kamatne stope kako bi suzbila inflaciju, posljednjih je dana tečaj eura snažno rastao, pa je jučer dosegnuo 1,4036 dolara, najvišu razinu u četiri mjeseca.

No, nakon što je agencija Moody's srezala kreditni rejting Grčkoj za čak tri stupnja, euro je posustao, pa se jutros njegova cijena kreće oko 1,3975 dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura stabilno se kreće oko 115 jena.

Cijena dolara prema japanskoj valuti kreće se, pak, oko 82,30 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙