FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: oporavak azijskih burzi, cijene nafte stabilne

Autor: neba
TOKYO, 3. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući naznakama jačanja američkog gospodarstva i stabilizaciji indeksa na Wall Streetu nakon oštroga pada dan prije.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks do 7,30 sati porastao gotovo 1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji skočile više od 2 posto.

Burzovni indeksi u Australiji, Šangaju, Hong Kongu i Singapuru ojačali su između 0,1 i 1,1 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku više od 1 posto.

Azijske ulagače ohrabrila je jučerašnja stabilizacija cijena dionica na Wall Streetu, nakon oštrog pada dan prije, izazvanog snažnim rastom cijena nafte.

„Prerano je za optimizam jer bi trend rasta cijena nafte mogao potrajati, s obzirom na nemire u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku. No, jučerašnji pad cijena dionica na azijskim burzama možda je bio pretjeran, pa ulagači jutros kupuju dionice s dobrim fundamentalnim pokazateljima“, kaže Masumi Yamamoto, analitičar u tvrtki Daiwa Securities Capital Markets.

Nakon što se jučer, po prvi puta od rujna 2008. godine, probila iznad razine od 102 dolara po barelu, jutros se terminska cijena nafte na burzi u New Yorku stabilno kreće oko 102,30 dolara.

Ulagače su ohrabrili i jučer objavljeni makroekonomski podaci koji ukazuju na jačanje američkog gospodarstva. Posebno je oraspoložio podatak agencije za zapošljavanje ADP o većem nego što se očekivalo rastu broja zaposlenih u američkom privatnom sektoru.

To možda najavljuje oporavak američkog tržišta rada, pa su ulagači optimistični uoči objave službenih vladinih podataka o zaposlenosti u SAD-u u veljači, koji će biti objavljeni u petak.

Na valutnim je, pak, tržištima dolar oslabio prema euru. Tečaj europske valute skočio je s jučerašnjih 1,3750 na 1,3860 dolara.

Euro je ojačao i prema japanskoj valuti, pa mu je cijena porasla s jučerašnjih 112,65 na 113,50 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće oko 81,90 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙