FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: snažan skok azijskih burzi, euro iznad 1,39 USD

Autor: neba
TOKYO, 4. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros znatno porasle, zahvaljujući jučerašnjem skoku indeksa na Wall Streetu, jer ulagači s optimizmom čekaju ključno izvješće o zaposlenosti u SAD-u.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks do 7,30 sati porastao više od 1 posto, a za toliko su porasle i cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Singapuru i Hong Kongu.

U Šangaju su cijene dionica porasle oko 0,8 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku više od 1 posto.

Optimizam na azijskim burzama zahvaljuje se dobrom raspoloženju na Wall Streetu, gdje su jučer cijene dionica zabilježile najveći dnevni skok u tri mjeseca.

Podaci o padu broja prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u na najnižu razinu u dvije i pol godine potaknuo je optimizam uoči današnje objave izvješća o zaposlenosti.

Procjenjuje se da je u veljači broj zaposlenih Amerikanaca porastao za 185.000.

Uz to, stabilizacija cijena nafte, nakon snažnog rasta proteklih tjedana, pozitivno utječe na tržišta u zemljama koje ovise o uvozu 'crnog zlata'.

Na valutnim se, pak, tržištima tečaj eura prema dolaru primaknuo najvišim razinama u četiri mjeseca, nakon što je jučer predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet signalizirao da je povećanje kamatnih stopa u eurozoni moguće već na idućem sastanku čelnika ECB-a u travnju.

Tečaj europske valute skočio je, stoga, s jučerašnjih 1,3860 na 1,3959 dolara, nedaleko najviše razine u četiri mjeseca od 1,3976 dolara.

U odnosu, pak na japansku valutu cijena eura skočila je s jučerašnjih 113,50 na 115,17 jena, najvišu razinu u četiri mjeseca.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao je s jučerašnjih 81,90 na 82,30 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙