FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze ojačale, euro pod pritiskom

Autor: neba
TOKYO, 24. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros ojačale jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast vodećih indeksa na Wall Streetu, dok je na valutnim tržištima euro pod pritiskom zbog financijskih problema Portugala.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros stagnirao. Na rubu pozitivnog i negativnog područja balansirale su i cijene dionica u Šangaju, dok su u Hong Kongu, Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,7 i 1,2 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,7 posto.

Neizvjesna situacija u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima i u Libiji, gdje savezničke snage pokušavaju prekinuti žestoke sukobe između protivnika i pristaša Moamera Gadafija, ne sprječava rast cijena dionica na azijskim burzama.

Pozitivno je jutros na ulagače utjecao jučerašnji rast vodećih indeksa na Wall Streetu, a među najvećim su dobitnicima rudarski i energetski sektor, što se zahvaljuje jačanju cijena nafte i sirovina.

Doduše, jutros je cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila za 0,5 posto, na 105,24 dolara po barelu, a na Londonskom tržištu za 0,3 posto, na 115,20 dolara. No, to su, ipak, najviše razine cijena 'crnog zlata' od rujna 2008. godine.

Na valutnim je, pak, tržištima euro pod pritiskom zbog financijskih problema Portugala.

Jučer je tamošnji premijer Jose Socrates podnio ostavku jer je parlament odbio njegov prijedlog daljnje proračunske štednje. Zbog toga je sve jasnije da će Portugal biti slijedeća članica eurozone, nakon Grčke i Irske, koja će zatražiti financijsku pomoć Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Procjenjuje se da je Portugalu potrebno između 60 i 80 milijardi eura kako bi pokrio svoje financijske dubioze.

Zbog toga je jutros tečaj eura prema američkoj valuti skliznuo s jučerašnjih 1,4165 na 1,4085 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je s jučerašnjih 114,55 na 114,05 jena

Nakon što je prošloga tjedna potonuo na najnižu razinu u povijesti, 76,25 jena, posljednjih se dana tečaj dolara stabilno kreće u rasponu od 80,50 do 81 jena.

Posljedica je to strahovanja ulagača od nove intervencije najmoćnijih svjetskih središnjih banaka, koje su prošloga tjedna prodavale jena na tržištu kako bi zaustavile jačanje japanske valute.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙