FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: rast cijena nafte uzdrmao azijske burze

Autor: neba
TOKYO, 7. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, pod pritiskom strahovanja ulagača da će rast cijena nafte, koje su dosegnule nove najviše razine u dvije i pol godine, narušiti oporavak najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks do 7,30 sati potonuo 1,7 posto, a više od 1 posto pale su i cijene dionica u Južnoj Koreji te Australiji.

U Hong Kongu je Hang Seng indeks u minusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju porasle više od 1,5, a u Singapuru oko 0,1 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 0,7 posto.

Ulagače na azijskim burzama pokolebao je jutros rast cijena nafte na nove najviše razine u dvije i pol godine, zbog sve žešćih sukoba u Libiji i prosvjeda na Bliskom istoku.

Terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku skočila je jutros 1,6 posto, probivši se iznad 106 dolara po barelu, dok je na Londonskom tržištu dosegnula 117,28 dolara, što je 1,1 posto više u odnosu na petak.

Osim rasta cijena nafte, Tokijsku burzu uzdrmala je ostavka japanskog ministra vanjskih poslova u nedjelju, što je još jedan udarac ionako oslabljenoj japanskoj vladi.

Među najvećim je gubitnicama dionica Toyote, s padom cijene za 2,7 posto, ne samo zbog rasta cijena nafte, nego i zbog toga što je Standard & Poor's smanjio kreditni rejting najvećem svjetskom proizvođaču automobila jer očekuje slabljenje njegove profitabilnosti.

Zbog rasta napetosti na Bliskom istoku, ulagači traže sigurnija utočišta za kapital, zbog čega jača potražnja za državnim obveznicama i plemenitim metalima.

Stoga je jutros cijena zlata dosegnula 1.434 dolara po unci, što je nedaleko njezine rekordne razine od 1.440 dolara, dosegnute prošloga tjedna. Cijena srebra porasla je, pak, za 3 posto, na najvišu razinu u 31 godinu.

Na valutnim je, pak, tržištima nešto mirnije. Nakon što se u petak, po prvi puta nakon četiri mjeseca, probio iznad razine od 1,40 dolara, jutros je tečaj eura skliznuo na 1,3970 dolara.

U odnosu, pak na japansku valutu, cijena eura pala je sa 115,10 jena, koliko je iznosila u petak, na 114,95 jena.

I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj jutros skliznuo s 82,30 na 82,25 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙