FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze slabe, dolar pod pritiskom

Autor: neba
TOKYO, 24. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Zbog snažnog rasta cijene nafte, a pada indeksa na Wall Streeta, na azijskim su burzama i jutros, četvrti dan zaredom, cijene dionica pale.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio na gubitku 1,3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji oslabile između 0,1 i 0,7 posto.

Burzovni indeksi u Šangaju i Hong Kongu blago su porasli, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,4 posto.

Nemiri u Libiji i drugim zemljama sjeverne Afrike i Bliskog istoka potaknuli su rast cijene nafte na tržištu u Londonu na 113 dolara po barelu, najvišu razinu od rujna 2008. godine.

Na burzi u New Yorku jučer je u jednom trenutku cijena 'crnog zlata' dosegnula 100 dolara, no jutros se naftom trguje po otprilike 99,40 dolara.

Strahovanja da će visoke cijene energenata nagristi zarade kompanija već danima ruše cijene dionica.

Povlačeći se iz rizičnijih ulaganja, ulagači traže utočište u sigurnijima, kao što su plemeniti metali. Cijena zlata kreće se oko 1.412 dolara po unci, nedaleko rekordne razine od 1.430 dolara, dosegnute u prosincu prošle godine.

Na valutnim je, pak, tržištima, dolar pod pritiskom jer se ulagači plaše da će visoke cijene goriva izazvati pad potrošnje Amerikanaca, što bi moglo potkopati rast američkog gospodarstva, koje ponajviše ovisi o potrošnji.

S druge strane, euro jača jer se procjenjuje da će, zbog razbuđivanja inflacije, Europska središnja banka povećati kamatne stope prije američke.

Zbog toga je tečaj eura prema američkoj valuti skočio s jučerašnjih 1,3693 na 1,3760 dolara.

Cijena dolara prema japanskoj valuti pala je, pak, s jučerašnjih 82,60 na 82,10 jena.

U odnosu na švicarsku valutu, tečaj dolara pao je na rekordno niskih 0,9277 franaka.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙