FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze i dalje slabe, cijena nafte raste

Autor: neba
TOKYO, 23. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim je burzama i jutros nastavljen pad cijena dionica, jer su sve žešći proturežimski prosvjedi u Libiji jučer izazvali oštar pad vodećih indeksa na Wall Streetu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio na gubitku 0,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Singapuru pale između 0,1 i 0,6 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 0,3 posto.

Cijene dionica na azijskim burzama slabe već treći dan zaredom, jer se ulagači plaše poremećaja u opskrbi naftom zbog sve žešćih proturežimskih prosvjeda u Libiji i drugim zemljama sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku porasla je jutros u elektroničkom trgovanju daljnjih 30-ak centi, na 95,72 dolara po barelu, novu najvišu razinu od listopada 2008. godine.

Uz to, politički nemiri navode ulagače na povlačenje iz rizičnijih ulaganja, a loše je na azijske burze djelovao i jučerašnji najveći dnevni pad cijena dionica na Wall Streetu od kolovoza prošle godine.

Na valutnim je, pak, tržištima, dolar pod pritiskom. Tečaj eura prema američkoj valuti skočio je s jučerašnjih 1,3588 na 1,3693 dolara. U jednom trenutku probio se i iznad razine od 1,37 dolara.

Cijena dolara prema japanskoj valuti pala je, pak, s jučerašnjih 83,30 na 82,60 jena.

Tečaj eura prema japanskoj valuti stabilno se kreće na jučerašnjim razinama od oko 113,20 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙