FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijski ulagači suzdržani, nafta jača, euro slabi

Autor: neba
TOKYO, 23. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, a ponajviše u Tokiju, jer su ulagači oprezni zbog nesigurnosti u vezi nuklearne krize u Japanu, sukoba u Libiji i nemira na Bliskom istoku.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 1,6 posto, nakon što je jučer skočio više od 4 posto.

U Južnoj Koreji i Hong Kongu cijene su dionica pale između 0,1 i 0,4 posto, dok su u Australiji, Singapuru i Šangaju ojačale između 0,2 i 0,9 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,3 posto.

Najviše je jutros pao japanski Nikkei indeks jer su se ulagači, nesigurni u daljnji razvoj situacije u nuklearnoj elektrani Fukushima, odlučili na dobitonosnu prodaju nakon dva dana rasta cijena dionica. Sada je Nikkei oko 8 posto ispod razine na kojoj je bio 11. ožujka, kada su Japan uzdrmali silovit potres i tsunami val.

U toj je katastrofi poginulo i nestalo više od 20.000 ljudi, iz oštećene nuklearne elektrane Fukushima istječe radijacija, a mnoge su kompanije, kao što su Toyota i Sony, morale prekinuti proizvodnju u tvornicama.

„Ne može se reći da tržište ignorira fundamente. Jednostavno, još ih ne znamo, jer mnoge kompanije i dalje prikupljaju informacije o štetama nakon potresa“, kaže Takashi Hiroki, strateg u tvrtki Monex.

Japanski mediji pišu da bi štete od potresa i tsunamija mogle premašiti i 300 milijardi dolara.

Ulagači su oprezni i zbog sukoba u Libiji, te nemira na Bliskom istoku, jer to potiče cijene nafte.

Na burzi u New Yorku jutros je cijena nafte porasla 0,2 posto, na 105,15 dolara po barelu, dok je na Londonskom tržištu ojačala 0,4 posto, na 116,15 dolara.

Na valutnim se, pak, tržištima tečaj jena stabilizirao, jer se ulagači plaše novih intervencija središnjih banaka, koje su prošloga tjedna prodavale jene kako bi spriječile jačanje japanske valute.

Jutros se tečaj dolara kreće na jučerašnjim razinama od oko 80,85 jena, dok je cijena eura pala sa 115,10 na 114,55 jena.

U odnosu, pak, na američku valutu, tečaj eura pao je s jučerašnjih 1,4240 na 1,4165 dolara.

Jučer je tečaj eura dosegnuo 1,4250 dolara, najvišu razinu u četiri mjeseca, jer Europska središnja banka signalizira da bi uskoro mogla povećati ključne kamatne stope u eurozoni.

Međutim, financijski problemi Portugala i Irske pritišću europsku valutu.

Danas bi portugalski parlament trebao glasovati o novim mjerama proračunske štednje. Predsjednik manjinske socijalističke vlade Jose Socrates prijeti ostavkom ako oporba ne podrži njegov prijedlog.

„Ako premijer Socrates odstupi, Portugal će vjerojatno zatražiti financijsku pomoć od EU-a i MMF-a, a to bi moglo izazvati prodaju eura“, Takashi Hiroki, strateg u tvrtki Monex.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙