FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze oslabile, nafta poskupila

Autor: neba
TOKYO, 21. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, jer je širenje proturežimskih prosvjeda u Libiji i drugim naftom bogatim zemljama navelo ulagače na dobitonosnu prodaju, dok je cijena nafte znatno porasla.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks jutros stagnira na najvišim razinama u devet i pol mjeseci, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji, Singapuru i Australiji pale između 0,3 i 0,7 posto.

Jedino su u Šangaju cijene dionica jutros porasle, oko 1 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 0,3 posto, nakon što je prošloga tjedna porastao 2,5 posto, što je bio njegov najveći tjedni skok u dva mjeseca.

Sve žešći proturežimski prosvjedi u Libiji i drugim zemljama Bliskog istoka naveli su jutros ulagače na azijskim burzama na dobitonosnu prodaju.

Tržišta su pod pritiskom i zbog daljnjeg zaoštravanja monetarne politike u Kini. U petak su tamošnje monetarne vlasti povećale stopu izdvajanja obveznih rezervi banaka za 0,5 posto.

Zbog strahovanja da će to izazvati slabljenje kineske potražnje za sirovinama, pod pritiskom je jutros rudarski sektor. Cijene dionica australskih rudarskih divova Rio Tinta i BHP Billitona pale su oko 1,8 posto.

Azijski ulagači oprezni su i zbog toga što se danas na Wall Streetu ne radi zbog Dana predsjednika.

Zbog proturežimskih prosvjeda u zemljama Bliskog istoka ulagači se plaše da će biti narušena opskrba naftom, pa je jutros njezina terminska cijena na burzi u New Yorku u elektroničkom trgovanju skočila 1,15 dolara, na 87,35 dolara po barelu.

Na valutnim se tržištima, pak, jutros trguje vrlo oprezno. Tečaj eura prema američkoj valuti blago je pao s 1,3685 dolara, koliko je vrijedio u petak, na 1,3675 dolara.

Euro je blago oslabio i u odnosu na japansku valutu. Njegova je cijena pala sa 113,85 jena, koliko je iznosila u petak, na 113,75 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće na razinama od petka – oko 83,15 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙