FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 5. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - "Život u mojoj koži", akcija je kojom Hrvatsko dermatovenerološko društvo i Referentni centar za psorijazu Ministarstva zdravstva žele poboljšati kvalitetu liječenja oboljelih od psorijaze uvrštavanjem na listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) suvremenih bioloških lijekova koje pacijenti, zbog visoke cijene, ne mogu sami plaćati a dokazano poboljšavaju tijek bolesti. U Hrvatskoj su registrirana četiri takva lijeka; tri su uvrštena na listu lijekova HZZO za druge bolesti, ali ne i za psorijazu. "Godišnja terapija po bolesniku stoji oko 100 tisuća kuna, a od HZZO-a je još 2007. zatraženo da se biološki lijekovi odobre za 30-ak najtežih psorijatičnih bolesnika, no do danas na to traženje nije stigao odgovor", kaže prof. Ines Brajac, predstojnica Klinike za dermatovenerologiju KBC-a Rijeka, koja je referentni centar za liječenje psorijaze u Hrvatskoj. Za razliku od uobičajenih načina liječenja mastima, fotokemoterapijom i tradicionalnim lijekovima koji uglavnom samo djelomično ublažavaju simptome, biološki lijekovi omogućavajju ciljano liječenje stanica koje su zahvaćene bolešću, ne oštećujući organe i okolno tkivo, te značajno smanjuju tragove bolesti i poboljšavaju kvalitetu života bolesnika. U Hrvatskoj je oko 80 tisuća oboljelih od psorijaze.

OSIJEK - Povijesna osječka gradska jezgra Tvrđa, najveća cjelovita sačuvana barokna kompozicija iz 18. stoljeća u Hrvatskoj, spomenik je nulte kategorije, a gradske vlasti žele da se ona uvrsti u UNESCO-ovu kulturnu baštinu. Da bismo u tome uspjeli, rekla je osječka dogradonačelnica Danijela Lovoković, mnogo se toga mora učiniti jer su kriteriji vrlo visoki i zahtjevni. U Ministarstvu kulture su nam savjetovali da pokušamo sa zajedničkim projektom s gradovima Temišvarom i Arodom u Rumunjskoj, Sigedom u Mađarskoj i Novim Sadom u Srbiji (Petrovaradinska tvrđava) aplicirati za ulazak na UNESCO-ov popis. Neki su razgovori s tim u vezi pokrenuti, a poslali smo i pisma namjere, izjavila je za Hinu Lovoković i dodala kako je dovoljno da se tri grada uključe u zajednički projekt. Kako je rekla, u međuvremenu će biti mnogo posla u Tvrđi. Sve mora biti učinjeno u skladu s najvišim standardima zaštite. Među ostalim, nužno je premjestiti parkiralište iz Tvrđe, izgraditi komunalije i ostalo, što, naravno, iziskuje i velika financijska sredstva i strogo kontrolirane radove.

VARAŽDIN -U prometnoj nesreći koja se jutros dogodila u Novom Marofu, na državnoj cesti D3, život su izgubile dvije osobe. U sudaru tri osobna automobila nešto prije 6 sati na cesti kod Specijalne bolnice za kronične bolesti u Novom Marofu, jedna je osoba poginula, a druga, teže ozlijeđena, preminula je u varaždinskoj Općoj bolnici, priopćeno je iz policije. Do nesreće je došlo kada je 23-godišnji vozač pod utjecajem alkohola, s 1.89 promila, vozeći iz smjera Varaždina prema Zagrebu, prešao na suprotni kolnički trak i udario u automobil kojim je upravljao 46-godišnjak. Njegov 24-godišnji putnik je umro na mjestu nesreće, dok je vozač umro u varaždinskoj bolnici. Vozač koji je izazvao nesreću prošao je s lakšim ozljedama. To su prve dvije smrtno stradale osobe na cestama u Varaždinskoj županiji u ovoj godini.

ŠIBENIK - U mjestu Sedramić, u zaleđu Šibenika, noćas je oko 1,35 sati 37-godišnji policajac službenim policijskim kombijem udario 36-godišnjeg pješaka iz Šibenika, koji je umro na mjestu nesreće. U policijskom izvješću navodi se da se pješak nije kretao uz rub ceste, nego gotovo sredinom kolnika. Kako bi izbjegao pješaka, navodi se u izvješću, 37-godišnji policajac je zakočio i dijelom vozila prešao na suprotan kolnički trak, te pokupio pješaka. Protiv policajca će biti podnesena kaznena prijava.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙