FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 14. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati;

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Petar Čobanković smatra da ne postoje elementi za veće poskupljenje cijena mlijeka te da Ministarstvo poljoprivrede čini sve da ne dođe do znatnoga povećanja otkupne cijene mlijeka. Ministar Čobanković je sinoć na RTL-u na pitanje novinara koliko će poskupjeti mlijeko odgovorio da to nitko ne zna te da se ne zna hoće li mlijeko uopće poskupjeti. Podsjetio je da su, kad se govori o cijeni mlijeka, odnosno o cijeni raznih vrsta mlijeka, one zapravo bile u deflaciji prošle godine, odnosno da je na kraju 2010. ta cijena bila oko pet posto niža nego na njezinu početku. Napomenuo je da treba biti realan i uzeti u obzir da je na svjetskim tržištima došlo do znatnoga povećanja cijena prehrambenih proizvoda - pšenice, uljarica i stočne hrane što je također jedan od generatora mogućega povećanja cijena. Ali, rekao je, činjenica je da je porasla i otkupna cijena mlijeka te istaknuo da se u mjerodavnom ministarstvu nastoji određenim mjerama pomoći proizvođačima i predstavnicima mliječne industrije da ne dođe do znatnoga povećanja otkupnih cijena mlijeka. Zato je, istaknuo je, stajalište ministarstva da trenutačno nema jako opravdanih razloga za povećanjem cijene mlijeka, odnosno da može doći samo do nekih korekcija cijena.

ZAGREB - Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je sinoć za Novu TV da Hrvatska tek treba dobiti kopiju spisa vukovarskog branitelja Tihomira Purde te da će Državno odvjetništvo RH (DORH) nakon analize i pregleda toga spisa donijeti daljnje odluke. Bošnjaković je na pitanje kada će se zatražiti izručenje Tihomira Purde Hrvatskoj odgovorio da, prema jučerašnjem dogovoru s izaslanstvom Republike Srbije, DORH tek treba dobiti kopiju spisa, koje ima tužiteljstvo Republike Srbije, a nakon toga će DORH razmotriti i analizirati sve ono što u spisu ima. "Nakon takve analize i nakon što pregledaju spis, oni će donijeti daljnje odluke vezane uz slučaj Tihomira Purde", rekao je Bošnjaković. Upitan hoće li Hrvatska preispitati okolnosti pod kojima je Purda kao logoraš i osoba koja je bila mučena i zlostavljana potpisao izjavu na osnovu koje ga se danas tereti za ratne zločine, ministar pravosuđa je odgovorio da tek trebamo dobiti spis i DORH tek treba vidjeti što u spisu ima, da li takva izjava uopće postoji ili ne". Istaknuo je kako će analizirati i preispitati svaki dokaz koji postoji u spisu.

VIROVITICA - Vijeće srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije podnijelo je jučer Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici kaznenu prijavu protiv Milorada Pupovca i Mladena Kulića, izvijestio je novinare predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine te županije Staniša Žarković. Među ostalim, u kaznenoj prijavi navode da "Milorad Pupovac, kao predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) od 2008. brani sudjelovanje na sjednicama Predsjedništva SNV-a Staniši Žarkoviću, legalno izabranom predsjedniku županijskoga Vijeća srpske nacionalne manjine, koji je time postao i član Predsjedništva SNV-a", te da je "na Žarkovićevo mjesto nezakonito postavio tzv. povjerenika za županiju Mladena Kulića". Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, stoji u prijavi, ne poznaje institut povjerenika, a kako je riječ o vijećima kao manjinskim predstavničkim tijelima, samovoljno poništavanje rezultata demokratski provedenih izbora je kazneno djelo pokušaja rušenja demokratskog poretka u Hrvatskoj. Kako se tvrdi, Pupovac je u nekoliko navrata izbacivao Žarkovića sa sjednica, jer je ukazivao na nepravilnost u radu SNV-a te je sa sjednice fizički udaljen kada je tražio informacije o milijun i pol kuna koji su uplaćeni na račun SNV-a kako bi, stoji u prijavi, "Milorad Pupovac obavio neki tajanstveni projekt na Kosovu". Tvrdi se i da je "uz redovite višemilijunske iznose koje dobiva putem Savjeta za nacionalne manjine, SNV tijekom 2008. dobio od Ive Sanadera iz pričuve više od 2,1 milijun kuna za nepoznate namjene".

ZAGREB - Popularno-znanstvena knjiga hrvatskog seksologa Aleksandra Štulhofera "Što je za mene seks", u kojoj se preispituju stavovi, običaji, navike i predrasude prema seksu, predstavljena je sinoć u zagrebačkoj knjižari Profil Megastore. Knjigu (183 str.) je objavila izdavačka kuća "Profil", a o njoj su govorili urednica knjige Ivana Žderić, psihijatrica i bračna terapeutkinja Ljiljana Bastaić te književnica Ivana Simić Bodrožić. Napominjući kako je knjiga nastala na temelju kolumni koje je Štulhofer u posljednje tri godine objavljivao u časopisu "Cosmopolitan", Žderić je ocijenila da je knjiga zabavna i duhovita te da autor u njoj niti u jednom trenutku ne nameće svoje mišljenje. Štulhofer nas potiče da razmišljamo o rušenju postavljenih granica i zadanih okvira te o propitivanju društvenih normi i predrasuda, rekla je.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙