FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 1. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Sisačka županica Marina Lovrić Merzel iz SDP-a odbacila navode o velikoj rastrošnosti. U napisima u medijima je, među ostalim, objavljeno da je za plaće njezinih 12 savjetnika u pet mjeseci izdvojeno 532 tisuće kuna, da je za ručkove i darove potrošeno oko 800 tisuća kuna te da je kroz javnu nabavu bez propisanih postupaka izdvojeno oko 16 milijuna kuna. Županica tvrdi da ove brojke nisu točne te da je cijela priča montirana iz HDZ-a. Optužbe o broju savjetnika ocijenila je licemjernima, jer, kako kaže, neke od njih nametale su joj i druge državne institucije. "Sve istrage u našoj županiji pokazale su da optužbe, kojima se nastojalo mene diskreditirati nisu točne", rekla je županica u trećem Dnevniku Hrvatske televizije dodavši kako Sisačko-moslavačka županija nije jedina dobila takozvano uvjetno mišljenje Državne revizije. Napomenula je kako su takvo uvjetno mišljenje ili opomenu dobili i druge jedinice lokalne samouprave kao i neka ministarstava.

RIJEKA - Na Trgovačkom sudu u Rijeci objavljen je stečaj tvrtke "Elektromaterijal" d.d. zbog prezaduženosti i nesposobnosti isplaćivanja dospjelih obveza. U postupku za utvrđivanje uvjeta za otvaranje stečajnog postupka koji je vodila Blaženka Prpić, od jučer i službena stečajna upraviteljica, pri pregledu poslovnog prostora i dokumentacije utvrđeno je da je vrijednost imovine tvrtke koja se može unovčiti oko 76 milijuna kuna, a obveze 174 milijuna. Radnici riječke tvrtke "Elektromaterijal" d.d., njih 214 koji su zaposleni u sedam poslovnica u Rijeci, Zagrebu, Slatini i Zadru, plaću nisu primili od kolovoza 2010., doznaje se od regionalne povjerenice Sindikata trgovine Hrvatske za Primorsko-goransku županiju Snježane Vrančić. Vrančić je rekla i da je račun tvrtke blokiran te da su propala sva nastojanja uprave da od banaka dobije 45 milijuna kuna kredita potrebnih za nastavak poslovanja.

DUBROVNIK - Na sinoćnjoj sjednici dubrovačkoga Gradskog vijeća vijećnici su izabrali ovogodišnje dobitnike nagrade grada Dubrovnika, a dobitnik nagrade za životno djelo je liječnik dubrovačke Opće bolnice prof. dr. Feti Selmani. Dobitnici godišnjih nagrada su biolog dr. Boško Skaramuca, predsjednica udruge "Kroatien Hilfe" iz njemačkoga grada Bad Homburga Olga Stoss, koja je tijekom Domovinskog rata nekoliko puta dopremila humanitarnu pomoć i pomagala Dubrovniku. Nagradu grada Dubrovnika dobio je i dirigent iz Indonezije Noorman Widjaja, koji već nekoliko godina uspješno ravna Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, te humanitarna udruga "Deša" i udruga "Dubrovački primorski svatovi". Nagrade će dobitnicima biti uručene na svečanoj sjednici dubrovačkoga Gradskog vijeća na Svijećnicu, 2. veljače.

PULA - U Puli su jučer svečano potpisani ugovori o stipendiranju, za koje se natjecalo više od 300 studenata s prebivalištem u Istarskoj županiji, a dobilo ih je 30, što je 20 manje nego lani. U odnosu prema prošloj akademskoj godini, stipendija od 1300 kuna na mjesec smanjena je na 1100 kuna. Podsjetivši kako Istarska županija stipendije dodjeljuje već 16. godinu zaredom, zamjenica istarskoga župana Viviana Benussi istaknula je da je ta stipendija zapravo još jedna potvrda uspjeha koji su studenti ostvarili tijekom školovanja te ih tako svrstava među najbolje studente te županije. Trenutačno stipendije prima 159 studenata, a s novim ugovorima primat će ih 189 studenata. Za isplatu stipendija ove godine iz proračuna treba osigurati 2,1 milijun kuna.

DUBROVNIK - U Znanstvenoj knjižnici u Dubrovniku sinoć je otvorena izložba u povodu 70. obljetnice Dubrovačkih knjižnica. Na izložbi je predstavljen izbor iz bogate povijesti Dubrovačkih knjižnica. Unatoč prebogatoj knjižničnoj građi, Dubrovnik je bio predzadnji grad u Hrvatskoj koji je dobio javnu knjižnicu. Prije ukidanja Dubrovačke Republike 1808. godine, Dubrovnik je imao više od 30 velikih knjižnica, no - unatoč tome, u tom je gradu prva javna knjižnica otvorena tek početkom 40-ih godina 20. stoljeća.

ZAGREB - Knjiga teologa Borisa Gunjevića i profesora Predraga Matvejevića "Tko je tu, odavde je, Povijest milosti" koju čini osam eseja - po četiri od svakoga od dvojice autora, a problematizira pitanje identiteta i povijesti u Europi kroz prizmu odnosa Mediterana i Balkana, predstavljena je sinoć u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u nazočnosti autora. Knjigu je objavila Naklada Ljevak u biblioteci "book marker", a urednik Kristijan Vujičić rekao je da je to promišljanje o drugom i drukčijem.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙