FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 27. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o konačnom tekstu novog Zakona o mirenju, kojim Vlada želi potaknuti primjenu instituta mirenja kao alternativnog, izvansudskog načina rješavanja sporova, a prijedlog novog zakona o mirenju podržali su jutros svi saborski klubovi. Istaknuto je da bi se tako omogućilo smanjenje velikog broja neriješenih predmeta i potaknuo razvoj kulture dijaloga i kompromisa. "U Hrvatskoj moramo početi razvijati kulturu dijaloga, da mirenje postane prvi način rješavanja sporova, a sud bude zadnja instanca u zaštiti prava", izjavio je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Damir Kontrec, koji je uvodno predstavio predloženi zakon. Zakon se usklađuje s direktivom Vijeća Europe, te bi zamijenio prvi Zakon o mirenju iz 2003., koji je polučio rezultate na organizacijskoj razini, ali manje po broju na taj način riješenih sporova.

"Sudski postupak uvijek je skup", kazala je Ingrid Antičević-Marinović (SDP) naglašavajući kako osnovi cilj ovog zakona treba biti smanjenje broja zaostalih predmeta te rješavanje novih sporova na najjeftini način, izvan suda. Mirenje je najbolja alternativa i potrebno je razbiti famu o Hrvatima kao o narodu koji se voli tužiti, a ne miriti, kazao je i naglasio kako je stoga potrebna stalna edukacija građana, kazao je Goran Beus-Richembergh (HNS/HSU). Ana Lovrin (HDZ) naglasila je kako mirenje jamči suđenje u kratkom roku, odnosno brži i jeftiniji način na koji građani dolaze do svojih zakonom zajmčenih i zaštićenih prava.

ZAGREB - Za ispite državne mature do danas se prijavilo oko 26 tisuća učenika gimnazija i strukovnih škola u Hrvatskoj, izjavio je ravnatelj Nacionalnog centara za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka te pozvao preostalih šest tisuća učenika da se što prije prijave obzirom da rok za podnošenje prijava za državnu maturu istječe u ponoć, u ponedjeljak, 31. siječnja. "Očekujemo oko 32 tisuća pristupnika koji su završili četverogodišnje obrazovanje, od čega oko 12 tisuća gimnazijalaca i oko 20 tisuća učenika četverogodišnjih strukovnih škola", rekao je za Hinu Sirovatka istaknuvši kako se u ovih nekoliko dana očekuje prijava preostalih šest tisuća srednjoškolaca. Upozorava da se rok za prijave neće produživati, a tko se ne prijavi na maturu neće moći završiti razred i nastavnu godinu. Do ponedjeljka u ponoć prijava se mora poslati, kaže Sirovatka i poručuje učenicima da se ne moraju sada konačno odlučiti i za studijski program jer se izbor studija može mijenjati sve do 6. srpnja i dana objave rang lista.

ZAGREB - Javni zahtjev za poništenje izbora za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i hitno raspisivanje novih uputili su rektoru i sveučilišnom senatu studentski zborovi Arhitektonskog fakulteta, Fakulteta političkih znanosti, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i plenum Filozofskog fakulteta. Studenti traže nove izbore potaknuti izostankom reakcije mjerodavnih sveučilišnih tijela na prigovore zbog nepravilnosti na izborima održanima između svibnja prošle i siječnja ove godine, priopćili su. Podsjećaju da su izbori trebali biti održani između 15. i 30. ožujka prošle godine, a još nisu u potpunosti provedeni, niti se, ocijenili su, zbog brojnih nepravilnosti mogu smatrati legitimnima. Krajnji je trenutak da sveučilište poništi izbore te raspiše nove, s jasnim i transparentnim mehanizmima koji bi osigurali njihovu provedbu u najkraćem mogućem roku i potpunim poštivanjem izbornih propisa i demokratske procedure, ističe se u zahtjevu dostavljenu i ministru znanosti, obrazovanja i športa Radovanu Fuchsu.

VARAŽDIN - Varaždincima, koji se griju iz gradskih kotlovnica, grijanje neće biti isključeno, dogovoreno je jutros na sastanku na kojem je gradonačelnik Ivan Čehok o teškoćama s grijanjem za gotovo 3000 stanova u Varaždinu razgovarao s predstavnicima tvrtaka "Grijanje Varaždin", "Termoplin" i "Elektra". "Možemo potvrditi da je na sastanku iskazana dobra volja da se teškoće prevladaju. Dogovoreno je da će 'Grijanje Varaždin' do kraja veljače podmiriti dug 'Elektri' i tako spriječiti prekid opskrbe strujom kotlovnica i osigurati opskrbu toplinskom energijom", kazao je Tomislav Benčić, direktor "Grijanja Varaždin", tvrtke koja preko kotlovnica grijanjem i toplom vodom opskrbljuje 2700 kućanstava i 50 poslovnih prostora u gradu.

ZAGREB - Zagrebačka županija najavila je danas da će raspisati dva milijuna kuna vrijedan natječaj za potpore programima i projektima organizacija civilnog društva i drugih pravnih osoba u području zdravstvene, socijalne i humanitarne djelatnosti u ovoj godini. Riječ je o projektu Certificirane profesionalne dadilje na tržištu rada kako bi se povećalo zapošljavanje nezaposlenih žena u toj županiji, praćenju kakvoće pitke vode u županiji, postupak javne nabave za izradu poslovne strategije "Proizvodi Zagrebačke županije" (PZŽ). Županija je poduprla inicijativu razvojne agencije koja će pomoći općinama Pokupsko, Kravarsko, Bedenica, Rakovec, Preseka i Gradec u provedbi natječaja za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙