FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 3. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Novoimenovani suci Vrhovnog suda, Upravnog suda, Visokog prekršajnog suda, županijskih sudova u Zagrebu, Splitu i Velikoj Gorici i Varaždinu te trgovačkih, općinskih i prekršajnih sudova prisegnuli su danas u Hrvatskom saboru pred predsjednikom Državnog sudbenog vijeća (DSV) Ivanom Turudićem. Prisegnuli su da će sudačku dužnost obavljati u skladu sa Ustavom, zakonima i međunarodnim pravom, savjesno i odgovorno štiteći suverenitet hrvatske države te slobodu i prava građana. Predsjednik DSV-a Turudić poručio im je kako ih u njihovu poslu očekuju mnoge teškoće i izazovi pred kojima ne smiju posustati te da svoju dužnost obnašaju savjesno i nepristrano i da od toga nikada ne odstupaju. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor nakon svečanosti izjavila je novinarima kako je prisega sudaca praznik demokracije i da daje apsolutnu potporu potpunoj neovisnosti sudstva da radi svoj posao na temelju glavnih načela - poštivanja Ustava i zakona. Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin istaknuo je kako je u pravosudnom procesu najbitniji čovjek, jer s njime sve počinje i završava. U ime prisegnulih na povjerenju i izboru zahvalio je sudac Vrhovnog suda Damir Kontrec.

ZAGREB - Predsjednik Državnog sudbenog vijeća Ivan Turudić komentirajući danas, na traženje novinara, tvrdnje da je 57 novoimenovanih sudaca imenovano protivno zakonu ustvrdio je da su izabrani na temelju zakona koji je bio na snazi u vrijeme objavljivanja natječaja. Od 1. rujna 2009. po Zakonu se više ne treba tražiti suglasnost saborskog Odbora za pravosuđe, pojasnio je Turudić novinarima nakon svečane prisege novoimenovanih sudaca u Hrvatskom saboru. Na tvrdnje predsjednika Hrvatskih laburista - stranke rada Dragutina Lesara da je izbor obavljen na zatvorenim sjednicama i da su kombinirane odredbe iz staroga i novog zakona, Turudić je novinarima rekao da je korišten tzv. kombinirani sustav jer je zakon to odredio. Na jedan su način imenovani suci koji su već prije bili suci, a na drugi način su imenovani suci koji dolaze izvan sudstva, pojasnio je. To određuje zakon, a ne DSV. Turudić je s indignacijom odbio optužbe da su sjednice bile tajne.

ZAGREB - Saborski klubovi danas su u prvom čitanju podržali prijedlog zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, kojim se kani smanjiti negativni utjecaj vanjske rasvjete na okoliš i ljudsko zdravlje te energetsku učinkovitost. Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša Nikola Ružinski uvodno je kazao da se zakon odnosi na onečišćenje koje izaziva vanjska rasvjeta, te propisuje da bi se u idućih pet godina trebale realizirati mjere energetske učinkovitosti kroz obvezu primjene najboljih raspoloživih tehnika. Većina klubova taj je rok ocijenila prekratkim, posebno s obzirom na velika financijska sredstva koja iziskuje, a koja su prevelika za općine i gradove. Marina Matulović Dropulić najavila je amandman HDZ-a po kojemu bi se rok od pet godina odnosio samo na gradnju novih objekata, a da se za postojeće objekte ne navodi fiksni rok, već obveza da se zakon primjenjuje kod njihove rekonstrukcije. Za Damira Kajina (IDS) predloženi zakon je sjajan, ali se pita postoji li i skrivena namjera da se nekome pogoduje ili ošteti država, kao što je slučaj, rekao je, s propisima koji reguliraju prikupljanje ambalažnog otpada. "I zakon o bocama je sjajan, ali je na kraju ispalo da je ta dobra namjera nanijela štetu Hrvatskoj od 600 milijuna kuna i da je Vinko Mladineo (predsjednik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost) danas u zatvoru", rekao je Kajin.

ZAGREB - SDP-ov saborski zastupnik Zdravko Ronko najavio je danas da će na sudu tražiti zaštitu zbog odluke Povjerenstva za sukob interesa kojom je kažnjen s 10.000 kuna zbog nezakonitog primanja zastupničkog paušala i naknade tijekom bolovanja, a koju su iz njegove stranke ocijenili dokazom da Povjerenstvo djeluje pod diktatom HDZ-a. Ronko je na konferenciji za novinare u Saboru kazao da odluku Povjerenstva, po kojoj je nezakonito primao zastupnički paušal i naknadu za odvojeni život jer bolovanje nije prijavio u zakonskom roku od tri dana, smatra neutemeljenom te neuspjelim pokušajem "jeftinog političkog pakiranja zloporabom određenih tijela Sabora". "Dakako da ovo doživljavam kao napad na moju čast i ugled i slijedom toga ću zaštitu zatražiti pred sudom", rekao je, najavivši tužbu protiv tajnika Sabora Josipa Sesara, koji ga je i prijavio Povjerenstvu. Ronko ističe da je početkom lipnja 2009. doživio tešku ozljedu na radu zbog koje je imao nekoliko operativnih zahvata i liječio se u bolnici, a o čemu je nekoliko dana nakon ozljede bolnica u Požegi dostavila dokumentaciju Tajništvu Sabora, temeljem koje je Sesar HZZO-u i podnio prijavu za Ronkovu ozljedu na radu.

ZAGREB - Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) na današnjoj je konferenciji za novinare iznijela svoje prijedloge rješenja vezanog za II. mirovinski stup, među kojima i onaj da se za osiguranike koji su 2002. godine bili mlađi od 40 godina i imali obvezu opredijeliti se za II. stup, poveća izdvajanje za njega za pet posto na plaću na teret poslodavca. Ova je država poslodavcima dala previše olakšica, ali oni ne brinu o socijalnoj sigurnosti radnika u starosti, poručio je predsjednik te stranke Silvano Hrelja. HSU predlaže da 700 žena, koje su se dobrovoljno odlučile za II. mirovinski stup, odmah ostvare pravo na dodatak na mirovinu, rekao je Hrelja pojašnjavajući kako one za prosječnu uplatu od sedam godina primaju 107 kuna mirovine iz II. stupa, te imaju od 500 do 1500 kuna nižu mirovinu u odnosu na kolegice koje primaju mirovinu samo iz I. stupa. Predsjednik HSU-a rekao je kako izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju traže da se omogući dobrovoljni izlazak iz II. stupa za 120 tisuća umirovljenika koji su 2002. godine imali između 40 i 50 godina života i dobrovoljno su ušli u taj sustav. Dodao je kako alternativa tome može biti i izbor povoljnijeg prava prilikom odlaska u mirovinu. HSU traži i promjenu formule za izračun osnovne mirovine koja sada, po Hreljinim tvrdnjama, daje vrlo niska prava, bez obzira što se u njega uplaćuje 15 posto doprinosa.

VUKOVAR - Pod motom "Znamo, možemo, hoćemo" u hotelu "Lav" predstavljen je predizborni program Nove srpske stranke (NSS) za prijevremene izbore za Gradsko vijeće Vukovara, koji će se održati 6. veljače. NSS na prijevremene izbore za gradsko vijeće izlazi samostalno, a poslijeizbornu koaliciju nudi svim političkim opcijama čiji je program sličan ili podudaran s političkim programom naše stranke, kazao je predsjednik stranke i nositelj izborne liste Svetislav Lađarević. Također je kazao kako će nakon lokalnih izbora NSS ponuditi svim srpskim strankama u Vukovaru stvaranje zajedničke srpske opcije koja bi ujedinjena izišla na iduće lokalne izbore za gradsko vijeće, koji će se održati za dvije godine.

RIJEKA - Pod sumnjom da je kao predsjednik uprave oštetio brodogradilište za 4,37 milijuna kuna kazneno je prijavljen 52-godišnjak s područja Primorsko-goranske županije, izvijestila je primorsko-goranska Policijska uprava. Uz to je osumnjičen da je neovlašteno priopćio podatke koji se drže poslovnom tajnom, dostavljajući 2007. splitskom trgovačkom društvu ponudu robe svoga stalnog dobavljača. Nakon kriminalističke obrade 52-godišnjak je, za kojeg se navodi da je bio predsjednik uprave brodogradilišta u Primorsko-goranske županije, osumnjičen da je 2009. sklopio dva štetna ugovora s inozemnom tvrtkom o kupnji čeličnih limova. Ugovore je sklopio iako je znao za dvije povoljnije ponude, također inozemnih tvrtaka, te je tako oštetio brodogradilište za 4,37 milijuna kuna. Policija ga je kazneno prijavila Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci zbog sklapanja štetnog ugovora te izdavanja i neovlaštena pribavljanja poslovne tajne. U priopćenju se osim osumnjičenikove dobi i dužnosti ne navode drugi podatci. Neslužbeno se doznaje da je riječ o bivšem predsjedniku uprave "3. maja" Željku Starčeviću.

ZAGREB - Službeni vozač ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića osumnjičen je da je varao računima za benzin i službenom karticom, zbog čega je udaljen iz službe dok ne završi postupak, doznaje se danas u ministarstvu pravosuđa. Iz ministarstva pravosuđa izvijestili su da je protiv neimenovana djelatnika, koji je bio premješten po potrebi službe na radno mjesto vozača u tajništvo ministarstva, 7. siječnja podnesen zahtjev za pokretanje postupka zbog teške povrjede službene dužnosti. Utvrđena je sumnja da je on počinio stegovna djela, protivno etičkom kodeksu o državnim službenicima, čime je naštetio ugledu službe, navodi se u priopćenju glasnogovornice ministarstva Vesne Dovranić. Kaže se i da su ministar i tajništvo ministarstva žurno reagirali na taj slučaj te da je službenik udaljen iz službe isti dana kad je podnesen zahtjev za pokretanje postupka.

ZAGREB - Jedno od tri minska sidra koja se nalaze u uvali Movar, oko jednu nautičku milju južno od Rogoznice, teško 800 kilograma i datira iz Drugog svjetskog rata, danas je u organizaciji lučke ispostave Rogoznica uz pomoć ronilaca i posade ribarskog broda "Avanturiero" izvađeno iz mora, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Izvučeno minsko sidro nalazilo se na pet metara dubine, a nakon izvlačenja otpremljeno je u otpad, navodi ministarstvo. Dodaje kako druga dva sidra nisu mogla biti izvučena zbog vjetra koji je puhao na šibenskom području, no to će se dogoditi čim dopuste vremenske prilike. Ministartsvo navodi kako se minska sidra na ovom području nalaze već nekoliko godina, no nisu vađena iz mora budući da njihovo postojanje nije predstavljalo nikakvu ugrozu niti kupačima niti sigurnosti plovidbe.

ZAGREB - Povodom 150. obljetnice osnutka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) otvorena izložba posvećena toj krovnoj hrvatskoj znanstvenoj i umjetničkoj ustanovi, na kojoj je otkriven i dar Akademije Knjižnici - odljev Bašćanske ploče koji će biti trajno izložen u prizemlju zgrade NSK. Tom izložbom, na kojoj posjetitelji mogu razgledati blizu 3 000 naslova u više od 5 500 svezaka objavljenih u 150 godina Akademije, započinje niz svečanih događanja kojima se ta obljetnica obilježava. Osobito vrijedna izdanja posebno su izložena, kao što je prvi svezak značajne edicije "Stari pisci hrvatski", a izbor najznačajnijih akademijinih izdanja otvara se prvim brojem Rada HAZU-a, koji je počeo izlaziti 1867. pod nazivom Rad JAZU-a. Glavni ravnatelj NSK Tihomil Maštrović kazao je da se izlaganjem Akademijine produkcije na zoran način želi predočiti opseg objavljenih izdanja i odaslati poruka o nemjerljivom prinosu što ga je u hrvatskom kulturnom krajoliku ostvario HAZU.

ZAGREB - Deseta godišnjica smrti klasika hrvatske književnosti Ranka Marinkovića obilježena je danas na tribini Društva hrvatskih književnika (DKH) u Zagrebu. Pjesnik Jakša Fiamengo podsjetio je na Marinkovićevu povezanost s rodnim otokom Visom i Komižom, Rankovim posljednjim počivalištem, rekavši da Vis nije iznjedrio većeg čovjeka, stvaraoca i kozmopolita od njega. Podsjetio je da su već održani Peti dani Ranka Marinkovića u Komiži te da je tu bijenalnu književnu priredbu izvrsno prihvatila i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) i Komiža. Na svakom od tih susreta, ističe, sudionici ponavljaju sve ono što je obilježilo Rankovo djelo ispunjeno satirom, crnim humorom, žaokama, golemom piščevom memorijom, duhovnošću i kozmopolitizmom. Na Visu djeluje amatersko kazalište koje nosi Marinkovićevo ime, a predloženo je i osnivanje istoimena memorijalnog centra, istaknuo je Fiamengo. Dodao je da su ustanovljene i dvije nagrade po njegovu imenu: "Kratka priča" Večernjeg lista i "Kiklop" pulskog Sajma knjiga.

ZAGREB - Požar koji je jutros izbio u zagrebačkom domu umirovljenika ugašen je, a dvije su osobe ozlijeđene. Jedan se djelatnik iz doma nagutao dima pa mu je na licu mjesta pružena liječnička pomoć, a jedan je vatrogasac ozlijeđen te je medicinski obrađen, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Požar, koji je zahvatio krovište, dojavljen je u 8,57 sati i stanari doma su bili evakuirani. Zaustavljen je za 30-ak, a ugašen za 45 minuta. Uzrok požara i materijalna šteta za sada su nepoznati, a u gašenju je sudjelovalo 30 vatrogasaca iz javne vatrogasne postrojbe i devet vatrogasnih vozila.

(Hina) xtdel ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙