FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 9. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija predstavila je u četvrtak u Bruxellesu prijedlog Dunavske strategije za novu makroregiju u kojoj sudjeluje 14 zemalja, među njima i Hrvatska, kako bi se bolje iskoristili postojeći instrumenti i resursi u svrhu razvoja velikih potencijala te regije. Komisija navodi da se tom inicijativom želi razviti ogromni ekonomski potencijal i poboljšati ekološki uvjeti u regiji. Uspostavom okvira za dugoročnu suradnju na širokom broju pitanja, strategija će odigrati ključnu ulogu u poboljšanju održivog prometa, povezivanju energetskih sustava, zaštiti okoliša, očuvanju vodenih resursa i stimuliranju poslovne klime. Dunavska regija uključuje 14 zemalja (od kojih je osam članica EU-a) - Njemačku, Austriju, Mađarsku, Češku, Slovačku, Sloveniju, Bugarsku, Rumunjsku, te Hrvatsku, Srbiju, BiH, Crnu Goru, Moldovu i Ukrajinu. U toj regiji živi 115 milijuna ljudi. Očekuje se da će Dunavsku strategiju usvojiti zemlje članice tijekom mađarskog predsjedanja EU-om.

MADRID - Francuska će, očekuje se, i u 2010. biti vodeće svjetsko turističko odredište, drugo mjesto će zauzeti Sjedinjene Države, a Kina, koja je 2009. bila na četvrtom mjestu, mogla bi s trećeg mjesta istisnuti Španjolsku, objavila je Svjetska turistička organizacija (UNWTO). Francuska će i dalje biti najpopularnije turističko odredište, rekao je na susretu s novinarima Taleb Rifaj, glavni tajnik UNWTO-a čije je sjedište u Madridu. U 2009. Francuska je zabilježila 74,2 milijuna turista iz svijeta, SAD 54,9 milijuna, Španjolska 52,2 milijuna i Kina 50,9 milijuna. "Težište svjetskog turizma u ovom se času premješta u Kinu, ali i u Aziju općenito", istaknuo je Rifaj navodeći primjer Južne Koreje i jugoistočne Azije koje se razvijaju kao turističke sile. "Kina će do 2020. biti najpopularnije turističko odredište u svijetu", ali i polazište, iz kojega će najveći broj domaćih turista putovati u inozemstvo, rekao je Rifaj. Svjetski turizam bi u 2010. mogao zabilježiti rast od 5 do 6 posto ili 920 do 930 milijuna dolazaka međunarodnih turista, predviđa UNWTO-a. U 2011. računa se na rast od 4 posto.

DUBLIN - Agencija Fitch Ratings snizila je u četvrtak kreditni rejting Irskoj za tri razine, na 'BBB+', sa 'A+', uz stabilnu prognozu tumačeći svoju odluku dodatnim troškovima restrukturiranja i potpora tamošnjem bankovnom sustavu. "Razmjeri i brzina pogoršanja stanja državnih financija, nastavljeni potencijalni fiskalni i makrofinancijski rizici koji proizlaze iz bankovnog sektora znače da ocjena irskog državnog duga više nije konzistentna s visokim investicijskim rejtingom", objavio je Fitch. Iako je Irska dobila relativnu sigurnost kroz hitne zajmove iz EU-a i MMF-a, vrlo neizvjesne gospodarske prognoze i gubitak pristupa tržištu također su pridonijeli snižavanju rejtinga, navodi se u priopćenju agencije.

LONDON - Britanski proizvođač vojne opreme BAE Systems planira ukinuti gotovo 1.400 radnih mjesta u Velikoj Britaniji, pojasnivši da je ta odluka izravna posljedica odluke vlade o smanjenju proračuna za obranu. Radna mjesta bit će ukinuta u šest proizvodnih pogona i dvije baze Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF-a), budući da je vlada objavila da odustaje od proizvodnje mornaričkih izvidničkih aviona tipa Nimrod i da će iz flote povući lovce tipa Harrier. Odustajanje vlade od pojedinih ugovora potaknulo nas je na zaključak da moramo ukinuti određeni broj radnih mjesta, rekao je direktor BAE Systems Military Air Solutions Kevin Taylor. BAE zapošljava 107 tisuća djelatnika širom svijeta, od čega njih 40 tisuća u Velikoj Britaniji.

LONDON - Euro je u četvrtak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima nakon što je agencija Fitch snizila kreditni rejting Irskoj, dok je dolar i dalje podršku crpio iz ovotjednog skoka prinosa po američkim obveznicama. Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,4 posto prema dolaru, spustivši se na 1,3195 dolara. Američka valuta ostala je pak nepromijenjena u odnosu na japansku i njome se trgovalo po 84,08 jena. Euro također i dalje pritišću zabrinutosti u vezi dužničke krize u eurozoni i mogućnosti njezina širenja na druge ranjive rubne članice eurozone. Dolar s druge strane nastavlja crpiti podršku od ovotjednog prijedloga američke vlade o produljenju poreznih olakšica. Analitičari tumače da je produljenje poreznih olakšica poticajno za gospodarstvo, a time i za dolar, ističući da su pojačane prodaje obveznica u ovome tjednu uglavnom rezultat bojazni da će se tim poticajima potaknuti inflacija i pogoršati fiskalno zdravlje zemlje.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙