FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. studenog 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON/ZAGREB - Američka vlada revidirala je naviše procjenu o godišnjoj stopi rasta gospodarstva u trećem tromjesečju na 2,5 posto, pokazali su novi podaci objavljeni u utorak. Američko ministarstvo trgovine prvotno je prognoziralo rast u razdoblju od srpnja do rujna u visini 2,0 posto. U drugom tromjesečju najveće svjetsko gospodarsko poraslo je po stopi od 1,7 posto. Glavni su pokretači rasta u razdoblju od srpnja do rujna bili osobna potrošnja, izvoz i potrošnja lokalnih tijela uprave, navodi se u priopćenju.

BERLIN - Optimizam njemačkih potrošača ponovno je ojačao, dosegnuvši najvišu razinu u više od tri godine, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće njemačkog instituta GfK. Indeks povjerenja potrošača za prosinac poskočio je tako na 5,5 bodova, najvišu vrijednost od listopada 2007. Ujedno je naviše revidirana njegova vrijednost za studeni, na 5,1 bod, u odnosu na prvu procjenu o 4,9 bodova. "Snažno poboljšanje povjerenja potrošača prema kraju godine i dobri uvjeti poput pada nezaposlenosti i umjerenog rasta cijena predstavljaju dobre temelje za još impresivniju 2011. kada je u pitanju potrošačka klima", stoji u priopćenju GfK. Pritom u institutu procjenjuju da će osobna potrošnja u Njemačkoj u ovoj godini porasti tek za skromnih 0,5 posto. Analitičari su prognozirali da će vrijednost indeksa za prosinac iznositi 5,1 bod.

LONDON - Britanski poslovni krugovi najavili su protuofenzivu kako bi vladu natjerali da odustane od izbornih obećanja o uvođenju kvota za useljenike što drže opasnim za gospodarstvo, a uvođenju takvih kvota protive se i sveučilišta koja se financiraju djelomice i školarinama stranih studenata. Suočen s krizom i 8-postotnom nezaposlenošću, rekordnom u zadnjih 15 godina, konzervativni premijer David Cameron u izbornoj kampanji objavio je ambiciozan cilj da do 2015. smanji broj useljenika iz država nečlanica Europske unije na nekoliko desetaka tisuća godišnje. Sadašnji broj useljenika iz takvih zemalja iznosi 196.000 na godinu. Šest mjeseci je proteklo od Cameronova stupanja na dužnost i njegova vlada treba predstaviti put za provedbu plana, a poslovni krugovi zabrinuti su jer bi nove mjere mogle naštetiti visokoobrazovanim i visokokvalificiranim strancima jednako kao i onima koji takvih kvalifikacija nemaju. Zbog smanjenja kvota viza za useljenike višenacionalne tvrtke mogle bi poslovanje iseliti iz Velike Britanije. "Pred vladom je sada gorak izbor: provesti politiku štetnu za zemlju ili odustati od izbornog obećanja", ocjenjuje Institut za javnopolitička istraživanja.

LONDON - Euro je u utorak ponovno oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta zbog pojačane averzije ulagača prema riziku pod pritiskom nastavljene prijetnje dužničke krize u eurozoni i geopolitičkih napetosti nakon razmjene artiljerijske vatre na Korejskom poluotoku. Euro je u takvim okolnostima prema dolaru oslabio na 1,3592 dolara. Blago je oslabio i prema jenu, te se njime trgovalo po 113,37 jena. Dolar je također izgubio na vrijednosti prema japanskoj valuti, spustivši se na 83,41 jen. "Tržišta su sinoć mučili irski politički i proračunski problemi, dok ih jutros muče potpuno druge opasnosti, geopolitičke prirode", ocjenjuje situaciju na tržištima analitičarka Forex.com-a Kathleen Brooks. Sjeverna Koreja u utorak je na južnokorejski otok ispalila nekoliko desetaka topovskih granata. Nisu izblijedjeli ni problemi eurozone, upozorava Brooks. "Treba naglasiti da dogovor o irskom paketu pomoći sam po sebi ne rješava temeljne probleme koji proizlaze iz prognoze o slabašnom rastu i kronično manjkave konkurentnosti. Ti će se problemi rješavati godinama".

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙