FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 29. studenog 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Privatni kreditori mogli bi od 2013. nadalje biti pozvani da priskoče u pomoć pri spašavanju posrnulih zemalja eurozone ovisno o pojedinačnom slučaju, kazao je europski povjerenik za gospodarstvo Olli Rehn. Ministri financija EU-a postigli su suglasnost u vezi bazične strukture trajnog mehanizma za pomoć krizom pogođenim članicama eurozone, uključujući i potencijalno uključivanje privatnog sektora, kazao je Rehn. Svako takvo uključivanje bilo bi "u potpunosti u skladu s međunarodnim standardima", poglavito pravilima Međunarodnog monetarnog fonda, koji je sudjelovao u paketima za spas Grčke i Irske, tumači Rehn. Ministri financija EU-a na sastanku u nedjelju sazvanom radi pomoći Irskoj postili su dogovor oko glavnih načela trajnog fonda pomoći, koji bi bio uspostavljen od sredine 2013. U zasebnom priopćenju član upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB), austrijski guverner Ewald Nowotny, ocijenio je da bi dogovorena pomoć Irskoj i uspostava trajnog mehanizma pomoći unutar EU-a trebali umiriti tržišta i ublažiti pritiske na ostale članice EU.

ATENA - Produženje roka otplate zajma ukupne vrijednosti 110 milijardi eura, koje razmatra Europska unija umirilo bi ulagače i pomoglo vladi u Ateni da se iduće godine vrati na tržišta obveznica, izjavio je grčki ministar financija. U nedjelju je europski povjerenik za gospodarstvo Olli Rehn izjavio da su se ministri financija EU-a složili da će razmotriti produženje roka za povrat kredita koji je dodijeljen Grčkoj s tri na sedam i pol godina, čime bi se paket pomoći za tu zemlju ujednačio s onim dogovorenim za Irsku. Parlamenti nekoliko članica EU-a, uključujući Njemačku, idućih će mjeseci glasati o ratifikaciji sporazuma o pomoći. Ministar financija Georgij Papakonstantinu izjavio je da je nedjeljna odluka utrla put bržem povratku Grčke na međunarodna tržišta kapitala. Atena trenutno nema pristup tom tržištu zbog pretjerano visokih kamatnih stopa na njezine dužničke papire. Prema sporazumu potpisanom u svibnju s Međunarodnim monetarnim fondom i Europskom unijom, Grčka može iskoristiti 110 milijardi eura zajma u trogodišnjem razdoblju, do 2013. Potom se u 2014. i 2015. čekaju velike otplate, pa analitičari izražavaju zabrinutost vezano za sposobnost Grčke da se nosi s takvim rasporedom. Po novom prijedlogu otplata bi se trebala produljiti do 2021.

TRIPOLI - Treći summit između Europske unije i Afrike započeo je u ponedjeljak u Tripoliju, a za njega je izabrano šest važnih tema - regionalna integracija, energija i klimatske promjene, poljoprivreda, mir i sigurnost, upravljanje i ljudska prava, te migracije i zapošljavanje. Hrvatska kao kandidatkinja za pristup EU-u sudjeluje u statusu promatrača. Afričke zemlje odlučne su odbaciti nove trgovinske sporazume koje predlaže Bruxelles, a odbacuju i zajedničku izjavu s Europskom unijom o klimatskim promjenama jer ona ne odražava prioritete njihova kontinenta, rekli su sudionici sastanka na vrhu EU-Afrika. Uz priljev ilegalnih afričkih doseljenika u Europu, bilateralna trgovina drugo je bolno pitanje jer EU desetljeće pokušava postojeći preferencijalni trgovinski režim koji je Europa dodijelila bivšim kolonijama zamijeniti Sporazumima o gospodarskom partnerstvu. Sporazumima bi afrički proizvodi dospijevali na europsko tržište bez kvota i carinskih pristojbi, a Afrika bi zauzvrat svoja tržišta otvorila europskim proizvodima u prijelaznom razdoblju do 25 godina.

LONDON - Neovisna britanska agencija povisila je u ponedjeljak prognozu o rastu britanskog gospodarstva u ovoj godini s 1,2 na 1,8 posto. Ured za proračunsku odgovornost, koji je osnovala britanska vlada sa zadaćom sastavljanja gospodarskih prognoza, istodobno je snizio prognoze o rastu britanskog BDP-a u idućoj godini na 2,1 posto, s prethodno prognoziranih 2,3 posto. Snižena je i prognoza za 2012., s 2,8 na 2,6 posto. Dobra je vijest što je ured snizio i projekciju o potrebi smanjenja radnih mjesta u javnom sektoru u iduće četiri godine na 330.000, s ranije procijenjenih 490.000. Nova britanska koalicijska vlada osnovala je ured za proračunsku odgovornost u svibnju kako bi neovisno procjenjivao stanje u javnim financijama. Za mandata prethodne laburističke vlade gospodarske prognoze sastavljalo je ministarstvo financija.

LJUBLJANA - Slovenski ministar financija Franci Križanič izjavio je u ponedjeljak da Slovenija izlazi iz krize, te za sljedeću godinu najavio prodaju državnih obveznica u vrijednosti tri milijarde eura. Govoreći na konferenciji za novinare povodom druge obljetnice djelovanja Pahorove koalicijske vlade, Križanič je rekao da je je ta vlada djelovala aktivno u vrijeme krize i da to već daje rezultate. Slovenija će, prema procjeni vladina ureda za makroekonomiju, ove godine zabilježiti rast BDP-a od 0,9 posto, dok vladine projekcije za iduću godinu predviđaju rast od 2 posto. Prošle je godine pad BDP-a iznosio rekordnih 7,8 posto, što je najviše bilo uzrokovano padom izvoza u članice EU zbog pada potrošnje izazvane krizom.

LONDON - Dioničari British Airwaysa OLC i Iberije SA dali su zeleno svjetlo za 5,7 milijardi funti (8,9 milijardi dolara) vrijedno spajanje dvije kompanije, kojim će nastati treći po veličini avioprijevoznik u svijetu. Više od 99 posto dioničara dviju kompanija u ponedjeljak je glasalo za udruživanje, objavljeno je nakon dioničarskih skupština održanih u Londonu i Madridu. Glasnogovornik British Airwaysa Martin Broughton ulagačima je na londonskom sastanku rekao da postoje snažni "strateški i financijski" razlozi za udruživanje, koje će donijeti koristi djelatnicima, putnicima i dioničarima. Britanska i španjolska kompanija očekuju da će pet godina nakon udruživanja efektom sinergije ostvarivati godišnje uštede od oko 400 milijuna eura. Nova grupa bit će po prihodima treća u svijetu, iza njemačke Lufthanse i francuskog KLM-a. Novi će se holding zvati International Airlines Group.

LONDON - Euro je u ponedjeljak potonuo na najnižu razinu u dva mjeseca prema dolaru budući da su ulagači odlučili zanemariti paket spašavanja za Irsku pod pritiskom zabrinutosti u vezi s dužničkim problemima u ostalim rubnim gospodarstvima eurozone. Euro je prema dolaru oslabio 0,56 posto na 1,3172 dolara, nakon što se prethodno nakratko spustio na 1,3166 dolara, najnižu razinu od 21. rujna. Klizanje eura pomoglo je također dolaru da dosegne najvišu razinu u dva mjeseca prema jenu od 84,20 jena. Kasnije se zelena novčanica stabilizirala na 84,06 jena. Mlaki interes za aukciju talijanskih državnih obveznica pokazao je u ponedjeljak da je raspoloženje na tržištima i dalje krhko, signalizirajući nastavljenu nelagodu ulagača spram kupovanja duga eurozone i opasnosti od prelijevanja krize.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙