FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 12. studenog 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BEOGRAD - Srbijanski ministar gospodarstva Mlađan Dinkić u petak je izjavio kako je među zemljama članicama sporazuma CEFTA dogovoren intenzivniji rad na stvaranju regionalnog investicijskog tržišta. Dinkić je nakon sjednice zajedničkog odbora CEFTA u Beogradu izjavio novinarima kako je jedan od srbijanskih prijedloga uspostava suradnje između agencija za promidžbu izvoza i stranih ulaganja, kao i da je Srbija ostalim zemljama članicama ponudila suradnju na projektu automobilske industrije “Fiat“. Naglasio je kako je jedan od problema svih zemlja članica sporazuma CEFTA što u njihovoj trgovinskoj razmjeni dominira roba niske vrijednosti te istaknuo kako je pokrenuta inicijativa s idejom da zemlje članice zajednički poboljšaju poslovni ugled u svijetu. Kao primjer regionalne suradnje Dinkić je naveo susrete predsjednika Hrvatske i Srbije Ive Josipovića i Borisa Tadića, te kazao kako se radi na pojačavanju regionalne suradnje “na svim frontama“.

BRUXELLES - Povjerenik Europske komisije zadužen za proračun Janusz Lewandowski upozorio je u petak da bi neuspjeh u pregovorima između zemalja članica i Europskog parlamenta oko europskog proračuna za sljedeću godinu mogao imati ozbiljne posljedice za više europskih projekata. "U tom slučaju ne bismo mogli financirati novu europsku diplomatsku službu, ne bismo mogli financirati ITER (međunarodni projekt za razvoj termonuklearnog reaktora), u opasnost bi došao Stockholmski program, imali bismo problema u kohezijskog i regionalnoj politici", istaknuo je Lewandowski na konferenciji za novinare, nakon što u četvrtak nije došlo do dogovora o prijedlogu proračuna za 2011. između Vijeća EU-a i Europskog parlamenta. Dogovor o proračunu mora se postići do 15. studenoga, a u slučaju neuspjeha proračunska potrošnja u 2011. bit će ograničena na ovogodišnju razinu.

SEUL - Predsjednici Europske unije Herman Van Rompuy i Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavili su da su "zadovoljni rezultatima" summita G20 koji je u petak završio u Seulu. "Zadovoljni smo rezultatima summita. EU je želio da se na summitu postigne napredak u zajedničkim akcijama radi poticanja globalnog rasta i zapošljavanja", rekla su dvojica čelnika u zajedničkom priopćenju. U završnom priopćenju zemlje G20 su upozorile na nekoordinirane gospodarske politike koje imaju teške posljedice za sve. Obvezali su se da će se suzdržati devalvacije njihovih valuta, a summit se odvijao u napetom ozračju zbog rata tečaja, posebice između Kine i Sjedinjenih Država. Čelnici EU-a zadovoljni su obvezama koje je preuzeo G20 u suzbijanju protekcionizma, okončanju pregovora iz ciklusa Dohe i tečajevima kao i njihovim pozivom na postizanje pozitivnog rezultata summita o klimi koji će se odvijati krajem mjeseca u Cancunu, u Meksiku. Sljedeći summit G20 održat će se 3. i 4. studenoga 2011. u Cannesu, a Francuska od petka predsjeda G20, a u siječnju će također na godinu dana preuzeti predsjedanje G8.

MOSKVA - Rast ruskog gospodarstva usporio je u trećem tromjesečju na 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazali su u petak objavljeni podaci državnog ureda za statistiku, potvrdivši očekivanja analitičara o slabijoj ruskoj izvedbi u drugoj polovici godine. Time je rast aktivnosti u razdoblju od srpnja do rujna znatno usporio u odnosu na drugo tromjesečje kada je poskočio za 5,2 posto. U prva tri ovogodišnja mjeseca aktivnosti su porasle za 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Preliminarni podaci mogli bi kasnije biti revidirani, ističu u uredu.

BRUXELLES - Regulatori Europske unije detaljno istražuju plan restrukturiranja nacionalizirane irske banke Anglo Irish Bank i uskoro će odlučiti hoće li ga odobriti, izjavila je u petak glasnogovornica Europske komisije. „Plan je dostavljen prije dva tjedna. Cilj nam je doći do zaključka što je prije moguće", rekla je Amelia Torres, glasnogovornica EU za tržišno natjecanje. Anglo Irish Bank dobio je 23 milijarde eura državne pomoći, za što je potrebno odobrenje Komisije. Bruxelles stoga mora provesti istragu kako bi utvrdio hoće li tvrtka time steći nepravednu prednost u odnosu na konkurenciju. U rujnu je Irska predstavila planove o podjelu Anglo Irish Banka na depozitnu banku i banku za problematičnu imovinu. AIB je nacionaliziran nakon što je pretrpio gubitke na komercijalnoj imovini.

BRUXELLES - Praktične pripreme za uvođenje eura u Estoniji, koja će od 1. siječnja sljedeće godine postati 17. članica eurozone, dobro napreduju, ocijenila je u petak Europska komisija u svom izvješću. "Drago mi je što ću moći pozdraviti Estoniju kao članicu eurozone u siječnju. Pripreme u financijskom sektoru dobro su napredovale i vlasti provode informativnu kampanju o euru. Uvjeren sam da će sve proteći dobro i da će Estonija nastaviti voditi stabilnu i zdravu proračunsku i makroekonomsku politiku koje će omogućiti zemlji da u potpunosti iskoristi prednosti eura", istaknuo je povjerenik Europske komisije za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn. Komisija je u petak prihvatila izvješće o praktičnim pripremama u Estoniji za zamjenu estonskih kruna u eure. Ulaskom Estonije broj stanovnika eurozone popet će se na 330 milijuna.

LONDON - Euro je u petak snažno oscilirao prema dolaru i jenu, potaknut neizvjesnošću oko irskog državnog duga čije su vlasnike europski dužnosnici nastojali umiriti, a dodatnu napetost unijele su spekulacije o pripremanju paketa za spas 'keltskog tigra'. U takvim okolnostima euro je skočio 0,5 posto, na najvišu dnevnu razinu prema dolaru od 1,3745 dolara, nakon što je nakratko potonuo na samo 1,3573 dolara. Prema jenu oslabio je 0,3 posto na 112,41 jena, spustivši se nakratko na najnižu razinu u dva mjeseca od 111,04 jena. Dolar je također oslabio prema japanskoj valuti, i to 0,5 posto, ponovno se približivši najnižim razinama u 15 godina, te se njime trgovalo po 82,15 posto. Euro je dobio podršku od umirujućih komentara europskih čelnika koji su ustvrdili da se novi propisi o podjeli tereta budućih kriza koje predlaže Europska komisija neće odnositi na vlasnike sadašnjeg duga. Spekulacije izazvane izvješćem jednog američkog instituta za ekonomska istraživanja da se EU sprema dogovoriti paket izvanredne pomoći za posrnulu Irsku, i to već u idućem tjednu, također su poduprle euro, no irsko je ministarstvo financija tu vijest odmah opovrgnulo, što je ograničilo rast europske jedinstvene valute.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙