FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 15. studenog 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LUXEMBOURG - Proračunski manjak 16 zemalja-članica eurozone više je nego utrostručen u prošloj godini, dok je vrijednost BDP-a smanjena, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda. Proračunski manjak 16 članica eurozone mjeren udjelom u BDP-u poskočio je u prošloj godini na 6,3 posto, s 2,0 posto u prethodnoj godini. U 27 članica EU-a manjak je iznosio 6,8 posto BDP-a, u odnosu na 2,3 posto u 2008. Pritom je vrijednost BDP-a 16-člane eurozone u prošloj godini kliznula na 8.957 milijardi eura, s 9.248 milijardi u 2008. Vrijednost BDP-a 27 članica Europske unije također se smanjila, na 11.789 milijardi eura, s 12.494 milijarde u 2008. Javni dug u eurzoni porastao je na 7.092 milijarde eura, sa 6.452 milijarde u 2008. U 27-članom EU iznosio je 8.720 milijardi eura, u odnosu na 7.726 milijardi u prethodnoj godini. Potvrđeni su podaci o proračunskom manjku svih zemalja-članice osim Grčke čiji se proračunski manjak u prošloj godini sada procjenjuje u visini 15,4 posto i najviši je u EU.

WASHINGTON - Promet u američkoj maloprodaji u listopadu je poskočio za 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, najviše u posljednjih sedam mjeseci, poglavito zahvaljujući većim kupovinama motornih vozila i građevinskih materijala, pokazuju podaci tamošnjeg ministarstva trgovine. Stopa rasta znatno je veća od u prosjeku očekivanog povećanja prometa za 0,7 posto, kao i u usporedbi s revidiranih naviše 0,7 posto koliko je promet porastao u rujnu. Na godišnjoj razini promet u američkoj maloprodaji uvećan je 7,3 posto. Najzaslužnije za skok ukupnog prometa su prodaje motornih vozila i dijelova, poskočivši u listopadu za pet posto, također po najvišoj stopi od ožujka, i znatno više u usporedbi s 1,5 posto u rujnu. Podatak o rastu prometa četvrti mjesec zaredom najnoviji je u nizu dokaza o ubrzavanju oporavka u najvećem svjetskom gospodarstvu nakon usporavanja tijekom ljeta.

BRUXELLES - Europska komisija odbacila je u ponedjeljak tvrdokorne glasine da su u tijeku pripreme Europske unije za pomoć Irskoj, nazvavši ih "pretjerivanjem". Amadeu Altafaj, glasnogovornik europskog povjerenika za ekonomiju Ollija Rehna, potvrdio je da je Komisija "u bliskom i redovitom kontaktu" s irskim vlastima, drugim zemljama eurozone i Europskom središnjom bankom. Dodao je ipak da je "ipak svojevrsno pretjerivanje reći da su ti kontakti, kako piše u nekim novinskim izvještajima, zapravo pregovori o paketu pomoći". Oni su normalni s obzirom na predstojeći sastanak ministara financija eurozone, koji će se održati u utorak, te "u svjetlu napetosti na tržištu", kazao je. Komisija upravlja jamstvenim fondom od 60 milijardi eura koji je prva adresa za zemlje EU-u koje se nađu u financijskim nevoljama. Dostupan im je i fond od 440 milijardi eura ali je za njegovu aktivaciju potrebno više vremena.

BRUXELLES - Europska komisija zatražila je od Bugarske da osigura pristup novom plinovodu Južni tok i za neovisne tvrtke koje nisu obuhvaćene odgovarajućim sporazumom. EU želi pooštriti konkurenciju na tržištu energentima i smanjiti ovisnost o prirodnom plinu iz Rusije. Projekt Južni tok osmišljen je kako bi se ruski plin preko Crnog mora transportirao do Europe, pri čemu bi se zaobišla tradicionalna tranzitna ruta preko Ukrajine. Sporazum o tranzitu plina koji su Bugarska i Rusija potpisale 2008. mora se promijeniti kako bi bio u skladu s europskim zakonima, rekla je glasnogovornica Europske komisije Marlene Holzner. Glasnogovornica EK istupila je nakon što su bugarski premijer Bojko Borisov i njegov ruski kolega Vladimir Putin u subotu potpisali sporazum o gradnji Južnog toka. Holzner je izvijestila da je Borisova vlada zatražila savjet Komisije u vezi potpisivanja.

LONDON - Dolar je u ponedjeljak blago ojačao prema euru i jenu na međunarodnim tržištima valuta, pri čemu je njegov snažni rast na početku trgovanja zakočila obnovljena zabrinutost u vezi s tempom oporavka američkog gospodarstva s obzirom na mješovite gospodarske pokazatelje iz SAD-a. Euro je prema dolaru u takvom okruženju oslabio 0,4 posto, na 1,3637 dolara. Dolar je prema jenu ojačao 0,6 posto na 82,97 jena, spustivši se s ranije dotaknute najviše razine u pet tjedana od 83,20 jena. "Dolar u osnovi crpi potporu iz pozitivnih američkih podataka", ocjenjuje glavni valutni strateg Bank of New York Mellon Corp.-a u Londonu Simon Derrick. "Podaci o američkim potrošačkim cijenama vjerojatno će biti dobri, što će potaknuti potražnju za dolarom. Dok ne bude jasnije što će biti s Irskom, pritisci na euro nastavit će se", dodaje.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙