FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 30. studenog 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ZUERICH - Prirodne katastrofe i one uzrokovane ljudskim faktorom ove su godine u svijetu prouzročile gospodarske gubitke u visini 222 milijarde dolara, što je tri puta više nego u prošloj godini, procijenio je u utorak najveći svjetski reosiguravatelj Swiss Re. Unatoč tri puta većim gospodarskim gubicima, troškovi za osiguravatelje porasli su samo 34 posto u odnosu na prošlu godinu, na 36 milijardi dolara. Razlog tomu je što su se najrazornije nesreće dogodile u regijama koje su vrlo malo pokrivene osiguranjem, ističu u Swiss Reu. Najveći račun osiguravateljima je ispostavljen u vezi s potresom u Čileu, u visini osam milijardi dolara. Zapadnoeuropska zimska oluja stajala je osiguravateljsku industriju 2,85 milijardi dolara, a novozelandski potres 2,7 milijardi dolara. Reosiguravatelj je također u račun uključio troškove povezane s izlijevanjem nafte British Petroleuma u Meksičkom zaljevu, izvijestivši da je to stajalo osiguravatelje oko milijardu dolara povezano sa štetama na imovini, iako bi ta brojka još mogla rasti.

BRUXELLES - Europska komisija pokrenut će istragu protiv američkog softverskog diva Googlea slijedom pritužbi da manipulira rezultatima pretraživanja interneta kako bi naštetio konkurentima, priopćili su dužnosnici EU-a. Istraga se temelji na pritužbama Googleovih konkurenata koji tvrde da njegov pretraživač nepravedno tretira njihove proizvode, navela je Europska komisija. Pokretanje istrage ne znači da je Google kriv, podsjećaju u Komisiji. Komisija je "odlučila pokrenuti istragu zbog mogućeg kršenja propisa o ravnopravnoj tržišnoj utakmici na temelju navoda da je korporacija Google zlorabila dominantan položaj na tržištu usluga pretraživanja interneta". Komisija će istražiti i je li taj pretraživač prestao objavljivati oglase tvrtki koje nude konkurentske proizvode, navodi se u priopćenju. Komisija je zadužena za nadzor poštivanja EU-ovih strogih propisa o poštenoj tržišnoj utakmici

BERLIN - Njemački proizvođač čelika ThyssenKrupp objavio je u utorak da je prevladao financijsku krizu i ostvario snažne rezultate u prošloj fiskalnoj godini ukazujući na uzlazni trend narudžbi, prihoda i dobiti. Kompanija sa sjedištem u Essenu objavila je da je u fiskalnoj godini 2009/2010., koja je završila 30. rujna, ostvarila prilagođenu dobit prije poreza od 1,13 milijardi eura, u odnosu na gubitak od 2,36 milijardi eura zabilježen godinu ranije. Narudžbe su porasle za 15 posto, na 41,25 milijardi eura, dok su prihodi uvećani za pet posto na 42,62 milijardi eura. Podaci za četvrto tromjesečje nisu objavljeni. U ThyssenKruppu očekuju da će u novoj fiskalnoj godini dodatno povećati prihode na razini grupe, za 10 do 15 posto, dok bi prilagođena dobit prije kamata i poreza trebala iznositi oko dvije milijarde eura.

LONDON - Euro je u utorak potonuo na međunarodnim tržištima valuta spustivši se nadomak najnižoj razini prema dolaru u 11 tjedana, jer ulagači strahuju da će nakon Irske pomoć možda ustrebati i drugim rubnim članicama eurozone. Euro je prema dolaru u takvom okruženju potonuo jedan posto, na 1,2979 dolara, najnižu razinu od 16. rujna. Kasnije se oporavio na 1,3013 dolara. Izgubio je na vrijednosti i prema švicarskom franku, jenu i švicarskom franku, kliznuvši na 1,2972 franka, odnosno 108,90 jena, te 83,665 penija. "Tržište trenutno ne vjeruje da bilo koja od tih zemalja može nabavljati sredstva po prihvatljivim cijenama", ističe valutni strateg Adrian Schmidt iz banke Lloyds. "Dok ne ojača apetit ulagača za obveznicama rubnih zemalja eurozone, te će zabrinutosti nastaviti pritiskati euro", zaključio je. "Euro je trenutno najlikvidniji medij za iskazivanje negativnog stava prema eurozoni", ističe Ray Farris iz Credit Suiessea.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙