FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 7. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Ministri financija Europske unije službeno su u utorak odobrili 85 milijardi eura pomoći Irskoj i pozvali na strožu fiskalnu disciplinu u cijeloj Uniji. Glavna odluka sastanka bilo je službeno odobrenje pomoći Irskoj i paralelni dogovor da se Dublinu dade rok do 2015. da svede proračunski manjak u propisane okvire, kazali su diplomati. Po prvobitnim je smjernicama Irska to trebala učiniti do 2014. Tom odlukom formaliziran je dogovor ministara financija od prije devet dana. Irska vlada bila je prisiljena zatražiti pomoć EU-a zbog ogromnih troškova spašavanja banaka nakon kolapsa prenapuhanog tržišta nekretnina. Uz odluku o Irskoj, ministri su razgovarali i o uspostavi trajnog mehanizma pomoći zaduženim članicama eurozone koje se suoče s prijetnjom insolventnosti. U EU je trenutno na snazi mehanizam koji će biti ukinut 2013. a vrijednost mu je 750 milijardi eura. Čelnici EU-a planiraju donijeti konačnu odluku o mehanizmu pomoći na summitu 16. i 17. prosinca, a očekuje se da će pozvati na manje promjene osnivačkih ugovora EU-da kako bi utrli put njegovoj uspostavi.

DUBLIN - Irska u utorak očekuje usvajanje iznimno štedljivog prijedloga proračuna za iduću godinu, koji bi trebao uključiti kresanje rashoda i povećanje poreza u vrijednosti šest milijardi eura. Plan proračuna objavljen je još prije sporazuma o 85 milijardi eura pomoći Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vladi u Dublinu, koja je dogovorena 28. studenog. Prijedlog proračuna za iduću godinu predviđa kresanje rashoda i povećanje poreza u visini šest milijardi eura, od ukupno 15 milijardi eura predviđenih za razdoblje od četiri godine. Pritom bi se rashodi trebali srezati za četiri milijarde eura. Cilj je mjera kresanje proračunskog manjka sa prognoziranih 32 posto BDP-a u ovoj godini na tri posto u 2014., čime bi on bio usklađen s propisima EU-a.

BRUXELLES - Europska unija provest će u veljači iduće godine novi krug ispitivanja izdržljivosti bankovnog sektora, najavio je u utorak europski povjerenik za gospodarsku politiku Olli Rehn, obećavajući da će ona biti stroža u usporedbi s onom provedenom sredinom ove godine. Prva provjera izdržljivosti banaka u EU provedena je u srpnju i obuhvatila je 91 banku, od kojih sedam nije prošlo na tome testu. Sve su irske banke 'prošle' na testu iako su njihovi golemi gubitci u međuvremenu primorali Irsku da zatraži pomoć EU-a. Rehn je za irski slučaj kazao da je bio poseban jer najveća tamošnja banka Anglo Irish nije bila uključena u provjere s obzirom na to da je već bila nacionalizirana i ocijenjena je kao loša banka. Priznavši da je u ovogodišnjoj provjeri bilo "određenih varijacija u primjeni zajedničke metodologije", Rehn je poručio da će novi testovi biti daleko stroži jer će ih provoditi novo EU tijelo za nadzor banaka, koje bi trebalo početi s radom 1. siječnja. Među ključnim inovacijama koje je istaknuo Rehn trebao bi se naći test likvidnosti. "Priprema se novi krug provjera i uskoro ćemo raspolagati konkretnije dogovorenom jedinstvenom metodologijom", kazao je Rehn.

LONDON - Euro je u utorak ojačao na međunarodnim tržištima valuta temeljem opreznog optimizma ulagača da će Irska usvojiti štedljivi proračun za iduću godinu, no ne očekuje se da će potpora jedinstvenoj valuti biti duljeg vijeka s obzirom na tvrdokorne strukturalne slabosti u eurozoni. U takvom je ozračju euro ojačao 0,4 posto, na 1,3363 dolara. Nakratko je dosegnuo i 1,3394 dolara, poskočivši više od jedan posto s najniže razine u ponedjeljak od 1,3246 dolara. Dolar je pak ostao više-manje nepromijenjen u odnosu na jen, te se njime trgovalo po 82,56 jena. "Euru je podršku pružio optimizam da će irski proračun biti usvojen, no ne očekujem da će ta podrška biti duljeg vijeka. Strukturalne slabosti u eurozoni i dalje su prisutne", tumači valutni analitičar BTM-UFJ Lee Hardman. Situaciju dodatno usložnjava slabljenje dolara nakon što čelnik američke središnje banke (Fed) Ben Bernanke nije isključio mogućnost daljnjeg povećanja programa otkupa državnih obveznica, što je prošli mjesec srušilo vrijednost američkoj valuti na najnižu razinu u 11 mjeseci.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙