FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi bez većih promjena

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT, 8. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su ostali više-manje nepromijenjeni, budući da su dobitnike u osiguravateljskom sektoru nadjačali gubitnici u rudarskom sektoru.

Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima kliznuo 0,08 posto, na 5.803 boda. Frankfurtski DAX indeks bio je na gubitku od 0,18 posto, spustivši se na 6.988 bodova.

Među najvećim dobitnicima bio je osiguravateljski sektor, predvođenom Prudentialom čije su dionice ojačale 2,7 posto. Od pripadnika toga sektora još su na dobitku bili dionice Zurich Financiala, AXA-e i Avive, u visini između 1,4 i 2,8 posto.

"Općenito tržišta dobivaju priličnu podršku. Veći dio toga može se pripisati dogovoru o pomoći za rješavanje krize u Irskoj", kazao je David Jones, glavni tržišni strateg u IG Marketsu.

Od pojedinačnih dobitnika isticao se još europski zrakoplovni koncern EADS, čije su dionice ojačale 2,2 posto nakon što je njegov glavni financijski direktor Hans Peter Ring kazao da očekuje značajno povećanje dobiti u 2012.

Rudarski sektor našao se pak pod pritiskom slabljenja dolara, uslijed čega je cijena bakra skliznula s rekordno visokih razina. Eurasian Natural Resources, Kazakhmys i Randgold Resources zabilježili su tako pad cijena dionica od 1,1 do 1,4 posto.

Od pozitivnih vijesti s područja makrogospodarstva izdvaja se podatak o rastu njemačke industrijske proizvodnje u listopadu, najsnažnijem mjesečnom rastu od svibnja.

Brige ulagačima i dalje zadaje europska dužnička kriza.

"Dužnička kriza u eurozoni nije prestala. Španjolska se i dalje budno prati", kazao je Bernard McAlinden, ulagački strateg u NCB Stockbrokersu u Dublinu.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,9 posto, na 10.232 boda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙