FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska dužnička kriza pritisnula europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT, 26. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su oslabjeli pod pritiskom pada cijena bankovnih i rudarskih dionica, nakon što su ojačali strahovi ulagača da bi Portugal mogao biti sljedeći na redu za pomoć.

Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima oslabio oko jedan posto, na 5.642 boda, dok je frankfurtski DAX indeks oslabio 0,75 posto, spustivši se na 6.828 bodova.

Bankovni sektor ponovno se našao pod pritiskom zbog nepopustljivih strahova ulagača od širenja irske dužničke krize na ostala rubna gospodarstva eurozone.

Većina od 16 zemalja članica i Europska središnja banka (ECB) pozivaju Portugal da preda zahtjev za pomoć iz europskog fonda za spašavanje dugovima opterećenih zemalja članica eurozone, piše u petak njemačko izdanje londonskog dnevnika Financial Times.

Ne navodeći izvore, taj list nadalje piše da većina članica eurozone i ECB pojačavaju pritisak na Portugal da krene stopama Irske i Grčke i zatraži pomoć kako bi poštedio Španjolsku, peto najveće gospodarstvo EU-a, slične situacije.

Među najvećim gubitnicima izdvajaju se dvije najveće španjolske banke, Banco Santander i BBVA, čije su dionice oslabjele 3,1 odnosno tri posto, a obje su izgubile približno petinu vrijednosti u proteklih mjesec dana zbog zabrinutosti u vezi dužničke krize.

Pritisaka nisu bile pošteđene ni Bank of Ireland, Bankinter i BNP Paribas, čije su dionice pale u rasponu od 3,1 i 4,6 posto.

Analitičari tumače da je bojazan da bi Portugal mogao biti sljedeći u redu za spašavanje pritisnulo španjolske banke daleko snažnije nego irska kriza. Izloženost španjolskih banaka u Portugala premašivala je 100 milijardi eura krajem četvrtog tromjesečja 2009., podaci su iz lipanjskog tromjesečnog izvješća Banke za međunarodna poravnanja BIS.

"Zadivljujuća je otpornost tržišta s obzirom na financijske krize koje su snašle Europu i topničke napade između dviju Koreja", kazao je Justin Urquhart Stewart, direktor Seven Investment Managementa.

Od ostalih gubitnika u financijskom sektoru ističe se još britanski osiguravatelj Aviva, s padom cijena dionica od 2,1 posto.

Na strani gubitnika bio je i rudarski sektor, pogođen viješću da će Kina ograničiti kreditne plasmane radi suzbijanja inflacije, što bi posljedično pogodilo potražnju. Anglo American, BHP Billiton, Rio Tinto i Vedant redom su oslabjeli između 1,7 i 2,4 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,4 posto, na 10.039 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙