FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi bez većih promjena uoči objave američkog podatka o zaposlenosti

Autor: vmom
LONDON, 3. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su gotovo stagnirali, budući da su dobitnike u sektoru rudarskih dionica anulirali gubitnici u sektoru farmaceutskom sektoru, dok su ulagači u potrazi za smjernicama iščekivali najnovije podatke s američkog tržišta rada.

Londonski Ftse indeks tako je kliznuo 0,03 posto, na 5.765 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je u plusu 0,13 posto, popevši se na 6.966 bodova.

Priče da je Europska središnja banka (ECB) kupovala u manjim tranšama portugalske i irske dionice kako bi suzbila destabilizirajući rast prinosa po državnim obveznicama u rubnim zemljama eurozone, također su pripomogle smanjenju briga u vezi dužničke krize u eurozoni.

U središtu pozornosti ulagača je najnovije izvješće s američkog tržišta rada, za koje se očekuje da će pokazati da je u najvećem svjetskom gospodarstvu u studenom otvoreno novih 140.000 radnih mjesta. Prema anketi koju je proveo Reuters stopa nezaposlenosti trebala bi ostati nepromijenjena na 9,6 posto.

"Izvješće o zaposlenosti uvijek može poništiti najnovije dobitke, ali stječe se dojam da su ulagači manje pesimistični ovaj tjedan i uočavamo nešto više optimizma", kazao je trgovac Ben Critchley iz IG Indexa.

Najveće dobitke zabilježio je rudarski sektor, s prosječnim rastom cijena dionica od 0,3 posto, nakon što je cijena bakra porasla zbog zabrinutosti u vezi proizvodnje.

Anglo American, Kazakhmys i Vedanta Resources zabilježili su rast cijena dionica između 0,8 i 1,2 posto.

S druge strane, oslabjele su dionice farmaceutske industrije, u prosjeku za 0,7 posto. Time su dionice AstraZenece oslabjele za 0,6 posto budući da se našla na listi farmaceutskih kompanija u kojima je EK izvršila pretres zbog sumnji u navodno udruživanje kako bi se spriječio ulazak jeftinih generičkih lijekova na tržište.

Među pojedinačnim dobitnicima ističu se Deutsche Boerse, čije su dionice ojačale dva posto temeljem izvješća da operater burze pregovara o mogućem partnerstvu u Rusiji, što bi moglo uključivati zamjenu udjela. Pridružio im se i drugi najveći svjetski proizvođač kamion Volvo, čije su dionice ojačale 3,1 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je blagih 0,1 posto, na 10.178 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙