FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudarski sektor podupro europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT, 24. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su ojačali, predvođeni rudarskim sektorom koji je nadmašio gubitke u bankovnom sektoru, ali su ulagači i dalje na oprezu zbog pojačanih napetosti na Korejskom poluotoku i irske financijske krize.

Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima ojačao gotovo 0,7 posto, na 5.617 bodova, dok je na još većem dobitku, od oko 1,3 posto, bio frankfurtski DAX indeks, popevši se na 6.792 boda.

Podršku indeksima pružio je rudarski sektor u kojem su dionice jačale zbog rasta cijena kovina, potaknutog slabijim dolarom. Xstrata, Antofagasta i Anglo American redom su zabilježili rast cijena dionica od 0,6 do 1,3 posto.

Ulagače je ohrabila i najnovija vijest o skoku Ifo indeksa povjerenja potrošača u Njemačkoj u studenome na rekordno visoku razinu. Dobra vijest stigla je i iz britanskog gospodarstva čiji je statistički ured potvrdio stopu rasta od 0,8 posto u trećem tromjesečju prema prethodna tri mjeseca i godišnju stopu rasta od 2,8 posto.

S druge strane, pritisaka i dalje nisu pošteđene dionice bankovnog sektora, zbog nepopustljivih zabrinutosti vezano uz irsku financijsku krizu i dužničke probleme ostalih rubnih članica eurozone. Njihov oprez dodatno je pojačala vijest o snižavanju kreditnih rejtinga Irskoj.

Na udaru su se u takvom ozračju ponovno našle irske banke, predvođene Bank of Ireland, čije su dionice potonule 24 posto. Pridružili su im se Banco Santander, Barclays i Deutsche Bank, s padom cijena dionica od 1,2 do 2,2 posto.

Tržišta će pažnju posvetiti i situaciji u Irskoj čija se vlada sprema predstaviti četverogodišnji plan stroge štednje koji predviđa oštre rezove državne potrošnje i podizanje poreza kako bi se proračunski manjak srezao ispod tri posto BDP-a, gornje dozvoljene granice u eurozoni.

Ulagači i dalje pozorno prate razvoj situacije na Korejskom poluotoku, nakon što je sjevernokorejska vojska jučer otvorila vatru na jedan južnokorejski otok u pograničnom području. Dodatnu zabrinutost izazvala je sjevernokorejska službena novinska agencija KCNA, objaviviši kako potezi Sjeverne Koreje "vode situaciju na sam rub rata".

"Tržišta brine razvoj situacije u Koreji, a mnogo toga u vezi irske pomoći i proračuna još je uvijek pod znakom pitanja", kazao je Franz Wenzel, strateg u AXA Investmensts Managersu u Parizu.

Od pojedinačnih gubitnika još se izdvaja SAP, s padom cijena dionica za 1,2 posto nakon što je sud utvrdio da mora platiti Oracleu 1,3 milijardi dolara odštete za neovlašteno korištenje njegova softvera.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,84 posto, na 10.030 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙