FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brige oko Irske popustile, europski burzovni indeksi poskočili

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT, 18. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u četvrtak su ojačali uslijed optimizma ulagača glede mogućeg razrješenja krize u irskom bankovnom sektoru uz pomoć misije Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a značajniju podršku dobivali su iz bankovnog sektora.

Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima ojačao oko 1,4 posto, na 5.770 bodova, a na sličnom je postotnom dobitku bio i frankfurtski DAX, popevši se na 6.794 boda.

Podršku indeksima pružio je optimizam ulagača u vezi mogućeg donošenja hitnih mjera kako bi se pomoglo posrnulom irskom bankovnom sektoru. Stručnjaci iz Europske komisije, MMF-a i Europske središnje banke (ECB) u četvrtak putuju u Dublin kako bi razmotrili potrebne mjere za slučaj da se tamošnja vlada ipak odluči zatražiti pomoć, kazali su ministri financija eurozone.

"Za irske vlasti je apsolutno ključno da poduzmu proaktivne korake u pokušaju što bržeg razrješavanja aktualne krize. Tržište bi trebalo osjetiti određeno olakšanje zbog toga", kazao je Henk Pots, dionički strateg u Barclays Wealthu.

Guverner irske središnje banke Patrick Honohan izjavio je kako očekuje da će u konačnici vlada pristati na zajednički zajam EU-a i MMF-a koji bi mogao doseći desetke milijardi eura.

Dobrom raspoloženju pridonijeli su i dobri rezultati španjolske aukcije obveznica s rokovima dospijeća od deset i 30 godina.

U takvom su ozračju najveći dobitnici zabilježeni u bankovnom sektoru, predvođenom Societe Generaleom i Barclaysom, čije su dionice poskočile 3,4 odnosno 2,1 posto. Oporavile su i se dionice irske banke Bank of Ireland, ojačavši za 3,8 posto.

Na dobitku su bile i dionice u sektoru automobilske industrije, poduprte viješću o uspješno pokrenutoj početnoj ponudi dionica General Motorsa, najvećoj u američkoj korporativnoj povijesti, kojom se planira prikupiti 20,1 milijardu dolara.

Od značajnijih dobitnika u tome sektoru ističu se BMW, Fiat, Peugeot, Renault i Vokswagen, s rastom cijena dionica u rasponu od 2,6 do 3,4 posto.

Podršku dionicama u rudarskom sektoru pružile su više cijene kovina, a najveći dobitnici bile su dionice Anglo Americana i Antofagaste, u visini 1,9 odnosno 2,6 posto.

Od pojedinačnih dobitnika isticao se div pivarske industrije SAB Miller, čije su dionice poskočile pet posto, nakon što mu je polugodišnja dobit nadmašila očekivanja a objavio je i da očekuje postupno poboljšanje poslovanja na većini ključnih tržišta u nastajanju.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 2,06 posto, na 10.013 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙