FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dužnički problemi eurozone pritisnuli europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT, 11. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u četvrtak su kliznuli zbog pada cijena dionica u financijskom sektoru, pritisnutih najnovijim brigama u vezi dugova u rubnim članicama eurozone.

Londonski Ftse indeks oslabio je 0,23 posto, na 5.803 boda, dok je frankfurtski DAX ostao gotovo nepromijenjen, na 6.719 bodova.

Bankovni sektor bio je pod pritiskom zabrinutosti u vezi dugova u nekim članicama eurozone. Prinosi po irskim državnim obveznicama, s rokom dospijeća 10 godina, dosegnuli su rekordnu razinu u povijesti postojanja eurozone zbog zabrinutosti u vezi golemog irskog duga i sposobnosti te zemlje za daljnje zaduživanje.

Oslabjele su tako dionice Royal Bank of Scotlanda, Bank of Irelanda i UniCredita, u rasponu od 1,7 do 9,1 posto.

"Nema sumnje da će situacija s dugovima nekih europskih zemalja i dalje s vremena na vrijeme stvarati nervozu na tržištima. Fokus se s Grčke djelomice preusmjerio na Irsku", kazao je Henk Potts, dionički strateg u Barclays Wealthu.

"Tržišta su na oprezu. Prisutna je zabrinutost u vezi s brzinom i snagom gospodarskog rasta u idućoj godini", kazao je.

Rudarske dionice u prosjeku su ojačale dva posto, budući da je cijena bakra dosegnula rekordnu razinu dok su ostale kovine, od aluminija i nikla do cinka, poskupjele u rasponu od 1,3 do 1,6 posto.

Dionice Anglo Americana, Antofagaste i Xstrate poskočile su u rasponu od 1,9 do 5,2 posto.

Ulagači pozorno prate summit G20 u Južnoj Koreji.

"G20 nerijetko ima negativni učinak na dionice, jer ako ne bude postignut dogovor, predstoji nam put protekcionizma", kazao je Justin Urqhuart Stewart, direktor in Seven Investment Managementu.

Pritisaka nije bio pošteđen ni tehnološki sektor, predvođen tvrtkama STMicro, Alcatel-Lucent i Nokijom, čije su dionice u minusu u rasponu od 0,7 do 2,3 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,3 posto, na 9.861 bod.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙