FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprez ulagača na europskim tržištima dionica nakon dogovora o pomoći Irskoj

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT , 22. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su bili pod pritiskom, pogođeni padom cijena dionica u bankovnom sektoru, budući da vijesti o pomoći Irskoj nisu otklonile bojazni u vezi širenja zaraze na ostale članice eurozone.

U takvim okolnostima londonski Ftse indeks bio je na gubitku 0,5 posto, spustivši se na 5.702 boda, dok je frankfurtski DAX indeks ostao gotovo nepromijenjen, na 6.845 bodova.

Pad indeksa pogodio je i većinu tržišta rubnih članica eurozone. Pritom je španjolski burzovni indeks IBEX pao za 1,1 posto, talijanski FTSE MIB indeks za 0,8 posto a irski ISEQ za 1,2 posto.

Bankovni sektor pretrpio je najveće gubitke budući da ulagače i dalje najviše brine opasnost od širenja dužničkih problema na ostale rubne članice eurozone, iako su tržišta na početku trgovanja dobila poticaj od vijesti o dogovoru pomoći za Irsku s EU-om i MMF-om, čija se ukupna vrijednost procjenjuje između 80 i 90 milijardi eura.

"Mislim da je blagi početni oporavak proizišao iz olakšanja zbog irskih vijesti, no bit će kratkog daha s obzirom da tržišta čekaju pojedinosti toga dogovora", kazao je Heino Ruland, strateg u frankfurtskom Ruland Researchu.

Među najvećim gubitnicima bile su irske banke, predvođene Bank of Irelandom čije su dionice potonule za 22 posto. Oslabjele su i dionice Allied Irish Banksa, za 4,6 posto.

Od španjolskih dionica oslabjele su one banaka Bankinter i BBVA, za oko jedan posto, a na gubitku su bile i dionice talijanske Banco Popolare i francuske Societe Generale, i to u visini 0,6 posto. Na vrijednosti su izgubile i dionice grčkih banaka Piraeus Bank i National Bank of Greece, u visini 1,6 odnosno 1,7 posto.

Veće gubitke priječili su pak dobitnici u automobilskom sektoru, kojemu je podrška i dalje dolazila od prošlotjedne uspješne početne javne ponude dionica General Motorsa.

Od njemačkih divova automobilske industrije prednjačile su Volkswagenove dionice, ojačavši 2,9 posto, te BMW-ove i Daimlerove, na dobitku od 2,8 odnosno 1,2 posto. Pridružili su im se i francuski brendovi Renault i Peugeot, čije su dionice ojačale 2,7 odnosno 1,4 posto.

Naftne dionice su ojačale temeljem jačanja cijena nafte nakon irskih vijesti, pri čemu su one BP-a, Totala i Petrofaca redom ojačale između 0,8 i 1,2 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao 0,9 posto, na 10.115 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙