FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska dužnička kriza i dalje pritišće europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT, 29. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su oslabjeli, pritisnuti nastavljenim strahovima od širenja europske dužničke krize na druge članice eurozona koje nije uspjela odagnati dogovorena zajednička pomoć EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) posrnuloj Irskoj, a najveće gubitke pritom su zabilježile automobilske i bankovne dionice.

Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima oslabio 0,9 posto, na 5.619 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na gubitku od 1,1 posto, spustivši se na 6.773 boda.

Najveći gubitnici bile su dionice automobilske industrije zbog zabrinutosti da će slabi gospodarski oporavak naštetiti potražnji. Pritom su dionice Daimlera, Porschea i Renaulta redom oslabjele između 2,2 i 2,3 posto.

Ulagači su i dalje na većem oprezu zbog nepopustljivih zabrinutosti u vezi europske dužničke krize.

"Dionice u eurozoni općenito su slabe po mome mišljenju jer nema konačnog rješenja za dužničku krizu. Svi se boje da bi neka druga zemlja mogla biti sljedeća u redu za pomoć, pa neka druga itd.", kratko tumači jedan trgovac dionicama.

Paket pomoći za Irsku uključuje 10 milijardi eura za dokapitalizaciju irskih banaka i po potrebi daljnjih 25 milijardi eura, u pokušaju da se očuva financijska stabilnost eurozone, u kontekstu pojačanih zabrinutosti od širenja problema na Portugal i Španjolsku.

U takvom ozračju najviše su bile pogođene dionice banaka. Španjolska BBVA izgubila je na vrijednosti 2,4 posto a Santander 1,3 posto, dok je portugalska Banco Espirito Santo oslabjela za 2,5 posto.

Od ostalih gubitnika još se ističu BNP Paribas, Bankinter i Societe Generale, čije su dionice pale između 2,4 i tri posto. Izuzetak su bile dionice irskih banka, unatoč izgledima da će irska država biti vlasnikom većeg dijela dviju tamošnjih vodećih banaka. Bank od Ireland zabilježila je skok cijene dionica od 21,5 posto, dok su one Allied Irish Banksa ojačale 9,7 posto.

Ulagači u Europi su i dalje skeptični. Italija je danas prodala 5,5 milijardi eura obveznica, no potražnja je bila slaba po ocjeni analitičara budući da dogovor EU-a i MMF-a o paketu pomoći Irskoj, vrijednom ukupno 85 milijardi eura, nije uspio odagnati strahove u vezi fiskalnih problema koji pogađaju ostale zemlje na rubu eurozone.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,86 posto, na 10.125 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙